Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Φυσική για αρχαρίους

Μπορεί η εφαρμογή των φυσικών νόμων να στενοχωρεί μια μερίδα συμπολιτών μας με ροπή στην παραβατική συμπεριφορά και τις κακές συνήθειες, αλλά αποτελεί γεγονός. Για την ίδια κοινωνική ομάδα στενόχωρο φαίνεται και ότι οι φυσικοί νόμοι δεν επιδέχονται εξαιρέσεις.

Αν φας μια πάστα, θα φορτωθείς (περίπου) 380 θερμίδες, που για να τις κάψεις πρέπει να τρέξεις (πάλι περίπου) 6 χιλιόμετρα σε διάδρομο γυμναστηρίου. Αν δεν έχεις λεφτά για γυμναστήριο, μπορείς να τρέξεις νύχτα στο κέντρο των Αθηνών για να γλιτώσεις από εκείνους που θα προσπαθήσουν να σε ληστέψουν. Πάντως η πάστα έχει τις ίδιες θερμίδες για όλους. Είτε είσαι μπατζανάκης πασοκτζή νομάρχη είτε γενικός γραμματέας Δασών ή εφοπλιστής ή άνεργος ή ο ΓΑΠ αυτοπροσώπως. Σκόντο δεν κάνει το σύμπαν. Τρως; Χοντραίνεις. Χάνεις την ισορροπία σου; Πέφτεις. Κάνεις τραμπολίνο; Πηγαίνεις πάνω κάτω. Αν συνδυάσετε τα παραπάνω με τον πρώτο νόμο της Θερμοδυναμικής, το μήνυμα γίνεται ακόμα πιο αισιόδοξο. Τι μας λέει τούτος ο νόμος; «Η ενέργεια δεν μπορεί να δημιουργηθεί ούτε να καταστραφεί, μπορεί μόνο να μετατραπεί από τη μια μορφή στην άλλη». Ητοι, λεφτά υπάρχουν!

Παγκόσμιος στοχαστής

Δηλαδή, ο φιλόσοφος Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου δεν έλεγε ψέματα όταν εκτόξευε τη συνθηματάρα περί χρημάτων «που υπάρχουν» ούτε δούλευε κανέναν από πρόθεση. Διατύπωνε μια αλήθεια βασισμένη στον πρώτο νόμο της Θερμοδυναμικής, η οποία αποτελεί κλάδο της Φυσικής. Τα λεφτά στην Ελλάδα δεν εξαϋλώθηκαν - άλλο που τυγχάνουν δυσκόλως εντοπίσιμα για περίπου 10.000.000 κορόιδα. Είναι σαν την ενέργεια. Μετατράπηκαν από τη μια μορφή στην άλλη και ταξίδεψαν από τη μια πηγή στην άλλη. Βγήκαν από την τσέπη του μπατίρη ως ευρώ, μπούκαραν στο θησαυροφυλάκιο του λαμόγιου και βγήκαν από εκεί για να μεταμορφωθούν σε CDS, σε αποθεματικά υπεράκτιων εταιριών, σε ομόλογα γερμανικού δημοσίου, σε συμμετοχές σε funds (επενδυτικά κεφάλαια) διάφορων επιφανών, σε χρυσό, σε έργα τέχνης, σε ακίνητα και κοσμήματα. Τα λεφτά έχουν πολλές μεταμφιέσεις, να ξέρετε. Τις δανείζονται από το βεστιάριο του σοσιαλισμού, της κοινωνικής ευαισθησίας και της «ισότητας». Εχουν κι άλλες τόσες κρυψώνες.

Πάντοτε, όμως, υπάρχουν και είναι προσβάσιμα μόνο σε εκείνους που τα κατέχουν και σε όσους είναι διατεθειμένοι να ψάξουν πραγματικά. Αυτά μας φανερώνει η Φυσική...

Παναγιώτης Λιάκος

dimokratianews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου