Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ποιοί είναι οι αμόρφωτοι;


Είδα σχόλιο (πού αλλού; σε ανάρτηση του Σκάϊ), που αποκαλεί αυτούς που αντιδρούν στην «επένδυση» 2.000 ΜΒ αιολικών «πάρκων» στην Κρήτη, «αμόρφωτους και τεχνοφοβικούς».

Αμόρφωτος είναι αυτός που νομίζει ότι επειδή τα αιολικά θα έχουν ονομαστική ισχύ 2.000 ΜW, θα έχουν και πραγματική ισχύ 2.000 ΜW. Θα έχουν, όταν φυσάει 6-7 μποφόρ και δεν λειτουργούν συμβατικές μονάδες (χαχαχάααχα). Τα 2.000 αιολικά ΜW θα έχουν διαθεσιμότητα 20-24%, και δεν θα υποκαθιστούν παρά καύσιμο που ετησίως, θα αντιστοιχεί σε 4-6% της ονομαστικής τους ισχύος.

Αμόρφωτος είναι αυτός που δεν ξέρει ότι τα 2.000 αιολικά μεγαβάτ θα έχουν κοστίσει 3 δις ευρώ, όταν μία συμβατική ανθρακική μονάδα των 500 ΜW θα κόστιζε 1 δις ευρώ, η ανθρακική θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει την Κρήτη και βάλε, τα 2.000 αιολικά δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν ούτε ένα νοσοκομείο της Κρήτης. Η τυχαία αιολική κιλοβατώρα θα κοστίζει 3-5 φορές από την συμβατική.

Αμόρφωτος είναι αυτό που πιστεύει ότι το τυχαίο αιολικό που θα περισσεύει, θα εξάγεται στην πυρηνική Βουλγαρία, ή θα αποθηκεύεται σε ντενεκέδες υδρογόνου για όταν δεν φυσάει. Ή θα το παίρνει η Τουρκία που έχει ρεύμα στο 1/4 ή 1/5 της αιολικής ταρίφας και θα λέει ευχαριστώ.

Αμόρφωτος είναι αυτός που δεν καταλαβαίνει ότι 2.000 αιολικά ΜW μετά 15-20-25 χρόνια που θα έχουν σαπίσει, χωρίς να έχουν λύσει κανένα ενεργειακό πρόβλημα, θα μείνουν εκεί να σκουριάζουν μέχρι την Δευτέρα Παρουσία με μπετονένιες βάσεις. Τα πεσμένα τηλεγραφόξυλα, και τα καλώδια, κάποιος θα τα μαζέψει.

Αμόρφωτος είναι αυτός που δεν ξέρει ότι η Κρήτη έχει βαριά τουριστική βιομηχανία και ένας από τους λόγους, είναι η παρθένα φύση της, τα βουνά, τα οροπέδια, τα φαράγγια και οι απρόσκοπτες θέες. Καλός ο Ιορδάνης στα Χανιά, αλλά καλύτερος στις 5 το πρωί, πριν πας βόλτα στις μαδάρες... Βόλτα στα φουρφούρια μόνο στον ύπνο των αιολικών στόκων θα υπάρχει.

Αμόρφωτος είναι αυτός που πιστεύει στους εικονικούς τόνους CO2 που δήθεν θα εξοικονομούν τα αιολικά. Έχει γραφτεί έξω κατά κόρον ότι τα αιολικά δεν μειώνουν εκπομπές CO2, και ενδεχομένως τις αυξάνουν από την ανάγκη ύπαρξης θερμής εφεδρείας, και την αναποτελεσματική χρήση καυσίμου σε ανεβοκατέβασμα της εφεδρικής ισχύος με τις αλλαγές του αέρα.

Αμόρφωτος είναι αυτός που έχαψε το παραμύθι της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής" και δεν ξέρει ότι ο ήλιος, η τροχιά της γης, η περιστροφή της, η βαρύτητα, οι τεκτονικές δραστηριότητες, η κοσμική ακτινοβολία επηρεάζουν το κλίμα εδώ και 4,5 δις χρόνια. Ναι, και οι βιολογικές δραστηρίοτητες... Αλλά ποιος κάνει τι;

Το να είσαι αμόρφωτος, ή βοσκός, ή φτωχός, δεν είναι έγκλημα. Ούτε το να είσαι φοβισμένος, και προσκυνημένος ευρωλιγούρης ή σκοταδιστής. Έγκλημα είναι να πετάς στα σκουπίδια την γη των παππούδων σου, που ήταν και είναι το θεμέλιο της ελευθερίας σου. Και διπλό έγκλημα να την πετάς σε κάποια EDF ή ENEL που την θέλει για να σε φορολογεί, για να έχουν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί φτηνότερο ρεύμα, και οι Γερμανοί απασχόληση.

Εγώ πάντως δηλώνω τεχνοφοβικός. Θα προτιμούσα μία πυρηνική μονάδα κόμπακτ, 125 ΜW, ψυχόμενη με υγρό νάτριο, να έχω φτηνό ρεύμα για 50-60 χρόνια και πέρα βρέχει, αλλά πού να βρω χρηματοδότηση... 600 ψωροεκατομμυριάκια... Θα προτιμούσα να δω έναν ψυκτικό πύργο (για θερμική μονάδα) σε κάποια γωνιά της Κρήτης, από 1.000άδες στύλους των 100 μέτρων στα βουνά

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου