Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η μοναξιά του δρομέα μακρινών αποστάσεων!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Εκείνοι που θέλουν ειλικρινά να είναι ανιδιοτελείς, θέλουν να ζουν σε αληθινή ειρήνη, δικαιοσύνη και με ένα λόγο σε αληθινή δημοκρατία (αν και δύσκολο να υπάρξει αληθινή δημοκρατία). Ωστόσο μια μετρημένη δημοκρατία στην οποία δεν θα συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν στον ολοκληρωτισμό μπορεί να υπάρξει.

Εκείνοι που υποφέρουν με τη σημερινή κατάσταση ανελευθερίας ξέρουν τί θέλουν, θέλουν ελευθερία. Εκείνο που δεν ξέρουν ίσως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, είναι πώς ξελευτερώνεται ένας κόσμος, που έχει συνηθίσει να ζει στις καταστάσέις ανελευθερίας, τόσο που έχει ξεχάσει τί είναι ελευθερία.

Κάποτε ρώτησαν ένα φιλόσοφο, αν ο μελλοντικός δικτάτορας θα είναι αιώνιος. Κι αυτός, δεν θυμάμαι τώρα το όνομά του, απάντησε καταφατικά. Ο λόγος που ο μελλοντικός δικτάτορας θα είναι αιώνιος, είπε, δεν είναι ότι θα έχει ανεξάντλητη δύνμη και κανείς δεν θα μπορέσει να τον νικήσει. Ο λόγος είναι ότι κανείς δεν θα ζητήσει την ελευθερία του, γιατί κανείς δεν θά ξέρει ότι του λείπει. Θα πιστεύει ότι η κατάσταση ανελευθερίας στην οποία ζει είναι κοινωνική κατάκτηση.

Ήδη πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει την προπαγάνδα. Απόδειξη ότι κανείς δεν πετάει το δέκτη της τηλεόρασης στα σκουπίδια!

Πολλοί περιμένουν κάποιους να επαναστατήσουν γι΄ αυτούς και συνάμα δεν ξέρουν πώς να επαναστατήσουν: να βγούν στους δρόμους. Να χρησιμοποιήσουν τη βία. Να μεταφέρουν τη βία που υφίστανται (την ψυχολογική βία) στους υπαιτίους αυτής της κατάστασης;

Καθένας από μας μοιάζει με δρομέα μακρινών αποστάσεων. Η προσπάθειά μας δεν είναι παρά το πρώτο βήμα με το οποίο αρχίζει μια μακρινή διαδρομή. Πώς να ζούμε για να είμαστε το πρώτο βήμα μιας μακρινής διαδρομής; Αυτό ακριβώς σημαίνουν τα λόγια του Κυρίου, να ζείτε σε αυτόν τον κόσμο, χωρίς να είστε από τα στοιχεία αυτού του κόσμου. Σημαίνει να ζούμε σε αυτήν την κατάσταση ανελευθερίας, χωρίς να είμαστε από τα στοιχεία της κατάστασης ανελευθερίας. Να ζούμε τη μοναξιά του δρομέα μακρινών αποστάσεων.

Ουδείς δύναται θείναι θεμέλιον άλλον, ειμή τον κείμενον, ός έστι Ιησούς Χριστός!

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου