Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Οι φιλόσοφοι του 1821

Ωραίο πράγμα η φιλοσοφία. Η τέλεια επιστήμη ή, ορθότερα, η όλη επιστήμη (καμία σχέση με το «όλον» ΠΑΣΟΚ του ηγετίσκου Βαγγέλη). Σου προσφέρει μια γενική αρχή, πασπαρτού για άπασες τις πτυχές της πραγματικότητας. Εσύ αυτήν τη γενική αρχή την κάνεις ψιλά, τα οποία τα ρίχνεις στο τζουκ μποξ της καθημερινότητάς σου. Για παράδειγμα, «πάσα τε επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής πανουργία, αλλ' ου σοφία φαίνεται» είπε ο Πλάτων (εξαιρετικός κύριος, συναναστρεφόταν τον Σωκράτη) στον διάλογο «Μενέξενος». Σε ισοπεδωμένα νέα ελληνικά, το αριστοτέλειο απόφθεγμα σημαίνει: «Με τα διδακτορικά σου, φίλε, και την ιδιοτέλεια που σε δερνοκοπάει δεν είσαι σοφός επιστήμων αλλά κοινό λαμόγιο». Αν το είχαμε λάβει υπόψη τούτο, θα αποφεύγαμε όπως ο διάβολος το λιβάνι να ψηφίσουμε όλα τα «μπουμπούκια» με τα Msc, Ba, Phd (διπλώματα, παπλώματα, διδακτορικά) που πήραν στην αλλοδαπή για να μας τα μοστράρουν εδώ με το δεξί χέρι και να μας κατακλέβουν με το αριστερό. Θα έπρεπε να βλέπουμε πέρα από τους τίτλους των σπουδών τους, να τους κοιτάζουμε κατάματα για να αντικρίσουμε το τσακίρικο βλέμμα του πορτοφολά μεγάλης κλίμακος.

Οι παραγιοί

Φιλοσοφία, να το ξέρεις αυτό, δεν βγάλανε μόνο οι αρχαίοι πανεπιστήμονες, αλλά και πολλοί ψυχωμένοι Ελληνες λίγες γενιές πίσω. Το «ελευθερία ή θάνατος» από εκείνων τα στόματα και τις ψυχές βγήκε. Οι πολεμιστές το έκαναν λιανά και λιάνισαν τους απογόνους του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή που μας σερβίρουν τώρα οι νενέκοι της τηλοψίας. Σημειωτέον, αυτή η φράση-κλειδί έγινε πόλεμος ανεξαρτησίας, ανάσταση-επανάσταση του Γένους των Ελλήνων. Την αντικρίζουμε καθημερινά αυτή την ιαχή στη σημαία μας. Οι εννιά λωρίδες της ελληνικής σημαίας συμβολίζουν τις εννιά συλλαβές του «ελευθερία ή θάνατος». Κάτι ξέραν παραπάνω από εμάς οι αγριεμένοι μουστακαλήδες με τις φουστανέλες και τα φυσεκλίκια.

Ως γνήσια παιδιά αυτής της πατρίδας, έκαναν το χρέος τους. Διέλυσαν μια αυτοκρατορία βαρβαρότητας και σκότους και ελευθέρωσαν την Ελλάδα. Φιλόσοφοι της ζωής και του πολέμου οι μάγκες μας.

Σήμερα, αν ζούσαν και μάθαιναν ότι υπάρχουν τόσο ταγμένοι τατσομασκοφόροι και ρουφιανομεραρχίες που χαίρονται με την υποτέλειά μας στους Γερμανούς, θα ξανάπιαναν τις χατζάρες για να αρχίσουν πάλι να διδάσκουν φιλοσοφία.

Παναγιώτης Λιάκος

dimokratianews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου