Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Πώς θεραπεύονται οι αναμνήσεις;

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Μαύρες σκέψεις, οδυνηρές αναμνήσεις. Πώς δεν θα έρχονται μαύρες σκέψεις στο μυαλό; Πώς θεραπεύονται οι οδυνηρές αναμνήσεις;

Αν δεν θέλουμε να έρχονται μαύρες σκέψεις στο μυαλό, να μην βάζουμε καρδιά σε όλα τα πράγματα. Η καρδιά είναι του Θεού. Το να βάζουμε στην καρδιά πράγματα στα οποία δεν είναι ο Θεός είναι η αιτία που έρχονται μαύρες σκέψεις στο μυαλό. Γιατί αντί να λατρεύουμε το Θεό, λατρεύουμε τα είδωλα. Η καρδιά είναι άγιος τόπος, προορισμένος για το Θεό.

Να μην αφήνουμε να γεννηθεί στην καρδιά σκέψη που δεν είναι του Θεού. Διώχνουμε τις μαύρες σκέψεις, με το να εξετάζουμε, αν είναι ο Θεός εκεί.

Ακόμα καλύτερα, επικαλούμαστε το όνομα του Ιησού.

Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με την επίκληση του Ονόματος θεραπεύονται οι αναμνήσεις. Όταν έρχονται στο μυαλό οδυνηρές αναμνήσεις, επικαλούμαστε το όνομα του Ιησού,

Οι Στωϊκοί φιλόσοφοι δεν σκοτίζονταν για πράγματα που δεν ήταν γι΄ αυτούς πολύτιμα, για λόγους αξιοπρεπειας. Μη δίνεις σημασία σ΄ αυτό, έλεγαν αν κάτι δεν είχε αξία. Οι χριστιανοί λέμε το ίδιο για τα πράγματα που δεν είναι του Θεού. Μη δίνεις σημασία σ΄ αυτό, δεν είναι ο Θεός εκεί. Οι Στωϊκοί αναζητούσαν την αξιοπρέπεια, ενώ εμείς αναζητούμε το Θεό από αγάπη. Ο άγαπών τον Θεόν εν αυτώ εστί, λέγει ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου