Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Πληροφόρηση στο φλυτζάνι του καφέ


Υπάρχει πάντα πληροφόρηση στην Αγορά. Έστω και σε αγορά-μαϊμού, η χειραγωγούμενη αγορά. Η πληροφόρηση, εκεί δεξιά, με το ροζ βελάκι, λέει ότι περιμένει ότι θα στηρίξουν κάπως την αγορά, μάλλον με κάποιον φόρο άνθρακα ή ελάχιστη τιμή (το ίδιο είναι). Η μείωση του supply (που θέλει η κυρία που θα έπρεπε να ασχολείται με τα φθαλικά άλατα) είναι από χοντρό, έως παράνομο. Άρα ή θα μας ξημερώσει κάποιος φόρος υπέρ αεριάδων (και από σπόντα ΑΠΕτζήδων), ή φόρος για μερικούς (εμάς) και όχι για άλλους (τους βιομηχάνους).


Ή -- μην το αποκλείετε καθόλου -- αυτό θα θέλανε να μας έχουν να περιμένουμε οι διαπραγματευτές. Η τιμή μανιπουλάρεται πολύ εύκολα όταν οι όγκοι είναι χαμηλοί. Είχα έναν δάσκαλο κάποτε... Μου έλεγε "Αρχαιοπτέρυξ, να κοιτάς πάντα τον όγκο, αν θες να καταλάβεις τι γίνεται, κι αν μπορείς, τον όγκο από θεσμικούς... Αυτοί κουνάνε την αγορά πριν το πάρεις εσύ χαμπάρι" Ο δάσκαλος αυτός υπάρχει, απλά άσπρισε... Τι κακό κι αυτό...


Προφανώς είναι μαϊμού η "Ευρωπαϊκή" αγορά CO2. Δεν μπορεί αυτό που κάνει €5, ή €25 στην Ευρώπη, να κάνει "μηδέν" στο Σικάγο από τον Ιούνιο του 2009... Γιατί μηδενίστηκε; Μα επειδή καταψηφίστηκε τότε ο φόρος άνθρακα (όταν δεν πέρασε το cap and trade). Και δείτε τον όγκο πριν την εκεί ψηφοφορία! Η Αγορά πάντα ξέρει. Εμείς οι μικροί δεν ξέρουμε τι ξέρει η Αγορά.

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου