Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Πώς, η ευχάριστη είδηση ότι θα έχουμε φθηνό ρεύμα, ενοχλεί


Σας έβαλα μουσική, γιατί θέλω να απολαύσετε, και να καταλάβετε αυτή την ανάρτηση... Έχει και "δια ταύτα", στο τέλος.

energypress.gr
Σε φυσιολογικές καταστάσεις, η ιδέα ότι βρέχει πολύ και έχουμε πολλά νερά και άφθονο και φθηνό υδροηλεκτρικό ρεύμα θα ήταν δώρο εξ ουρανού όταν λόγω φτώχειας προσπαθούμε, παρακαλάμε, να έχουμε φθηνό ρεύμα. Τα υδροηλεκτρικά, που σε χώρες σαν και εμάς είναι κυρίως για την διαχείριση φορτίων αιχμής, όταν περισσεύει το νερό, είναι ευχής έργο επειδή λειτουργούν και σαν ισχύ βάσης. Ανοίγεις την βάνα, και έχεις ρεύμα, όταν το χρειάζεσαι. Κι αν έχει πολύ νερό, προγραμματίζεις και μείωση του λιγνίτη, που είναι ισχύς βάσης. Όνειρο. Το όνειρο χαλάει λόγω λεγόμενης "απελευθέρωσης" στην μικροσκοπική μας αγορά. Θυμίζω ότι η EDF είναι ενιαία, και ημικρατική....

Όταν η ΔΕΗ είναι/ήταν ενιαία, (δημόσια ή ιδιωτική, αδιάφορο) το δώρο από τον Θεό είναι φθηνό ρεύμα για τον καταναλωτή, κέρδη και κεφάλαιο για την εταιρία, τέτοια μικροαστικά. Όταν όμως διάφοροι επίδοξοι ενεργειακοί βαρώνοι μπαίνουν στον χορό, χαλάει το όνειρο. Οι κύριοι Π, Κ, Μπ, Μ, Β, και Λ, δεν έχουν και δεν βάζουν κεφάλαια ούτε να αγοράσουν όλη την ΔΕΗ, ούτε για να φτιάξουν λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες. Μικρή χώρα, δύσκολα (τώρα ειδικά) τα κεφάλαια εξ ου και Δημόσια η ΔΕΗ. Αυτό που μπορούν και κάνουν οι βαρώνοι είναι να φτιάχνουν φτηνές (σε αρχικά κεφάλαια) μονάδες. Μονάδες αερίου. Ή, αφού ανακάλυψαν το μηχανάκι να εισπράττουν τσάμπα λεφτά, ΑΠΕ. Και προσπαθούν με αυτά να πουλάνε ρεύμα.


Το πρόβλημα που έχουν οι βαρώνοι, είναι το παραπάνω γράφημα. Σωστά, το σύστημα προτιμάει, σε κάθε δεδομένη στιγμή, το ρεύμα με το φθηνότερο καύσιμο (μεταβλητό κόστος), και όχι αυτό με ακριβό καύσιμο. Ένα πρόβλημα (αποκλειστικά των ΑΠΕ) είναι ότι οι ΑΠΕ έχουν χαμηλό μεταβλητό αλλά υψηλό συνολικό κόστος. Τσάμπα ο αέρας, πανάκριβα τα αιολικά (και πανακριβότερα εάν προσμετρηθούν τα συστημικά κόστη όπως έδειξε η μελέτη του ΟΟΣΑ!)


Και τα υδροηλεκτρικά εκτοπίζουν το πετρέλαιο και το αέριο, αλλά τα εκτοπίζουν χωρίς ζημιά στο δίκτυο, γιατί τα υδροηλεκτρικά (εάν υπάρχει νερό στην Λίμνη) παράγουν όταν τα χρειάζεται ο ΑΔΜΗΕ (και όχι όταν θέλουν αυτά). Προγραμματισμένα. On demand. Αλλά, το πρώτο πρόβλημα: Σταματάνε οι μονάδες αερίου (που ανήκουν σε τρίτους). Δεν πληρώνονται οι βαρώνοι. Το όφελος του καταναλωτή είναι η ζημιά του βαρώνου. Η ΔΕΗ δεν έχει ζημιά, η ΔΕΗ απλά παρέχει φθηνότερα το ρεύμα της! Ο βαρώνος φωνάζει και πιέζει... Ό βαρώνος, ακριβώς επειδή είναι μικρομπακάλης, δεν μπορεί να έχει και υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά (δεν έχει, και δεν βάζει, λεφτά να αγοράσει ή να φτιάξει). Για αυτό φωνάζουν οι μασκαράδες για την δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ! Μια χαρά είναι η ΔΕΗ. Οι μικρομπακάληδες δεν είναι μια χαρά, και δεν μπορούν να είναι γιατί δεν είναι δική τους η ΔΕΗ.

Το πρόβλημα του βαρώνου γίνεται πρόβλημα του ΑΔΜΗΕ όταν υπάρχουν και ΑΠΕ στο σύστημα. Οι ΑΠΕ είναι πιο ακριβές από οτιδήποτε κυκλοφορεί. Αλλά έχουν χαμηλό μεταβλητό κόστος και υποχρεωτικά, προτιμούνται. Μόνο, που σε αντίθεση με τα υδροηλεκτρικά, δεν παράγουν όταν θέλει ο ΑΔΜΗΕ, αλλά όταν θέλουν αυτές! Και αυτό είναι και τυχαίο και μεταβλητό. Προσπαθεί ο ΑΔΜΗΕ να κόψει από εδώ, να ράψει από εκεί, κόβει αέριο, κόβει λιγνίτη (με φθορές στις μονάδες και μείωση της αποδοτικότητάς τους, και σε αυτή του αερίου), έχει μεν, έστω πρόσκαιρα φθηνό ρεύμα, αλλά δεν μπορεί να το περάσει στον καταναλωτή γιατί οι βαρώνοι μένουν απλήρωτοι και φωνάζουν. Και το ρεύμα τους (είτε από ΑΠΕ είτε από αέριο) είναι πανάκριβο! Τσάμπα ο αέρας και ο ήλιος, αλλά 100-300 ευρώ η μεγαβατώρα τους! Χωρίς το κόστος του συστήματος. Φθηνό ρεύμα στο δίκτυο, χωρίς λεφτά να πληρώσεις του βαρώνους και τα τρωκτικά που θέλουν την ταρίφα τους. Και με μειωμένη την ζήτηση λόγω ύφεσης και ήδη ακριβότερου ρεύματος, το πρόβλημα οξύνεται περαιτέρω. Και να ακριβύνει το ρεύμα για να τους πληρώσει όλους, η ζήτηση θα πέσει κι άλλο! Και σε ποιόν θα εξάγεις ακριβό ρεύμα; Οι ξένοι δεν είναι ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ να πληρώνουν κερατιάτικα για κάτι που δεν χρειάζονται!

Το πρόβλημα δεν είναι το μοντέλο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έπρεπε να υπάρχουν ούτε μονάδες αερίου (πέραν των αυστηρών αναγκών για ισχύ αιχμής πέρα και πάνω από τις δυνατότητες των υδροηλεκτρικών), και οπωσδήποτε ούτε ένα κιλοβάτ ΑΠΕ, εφ όσον είναι ακριβότερες από το αέριο. Και μερικοί αιολικοί κυρίως ΑΠΕτζήδες θα πουν "μα είμαστε φθηνότεροι από το αέριο". Ψεύτες. Μόνοι τους, οι αιολικοί, δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς αέριο που το χρειάζονται για εφεδρεία, και δη θερμή, και ο συνδυασμός δίνει ηλεκτροδότηση που είναι κατά 80% μέσο όρο από αέριο, και ο συνδυασμός είναι ακριβότερος από σκέτη ηλεκτροδότηση από αέριο. Αφήνω το κόστος διασυνδέσεων που μόνο αμελητέος δεν είναι... Τι φωνάζουν οι Καλλιτσάντζης, Κοπελούζος και λοιπά αστέρια; "Διασυνδέστε μας για να σας τα παίρνουμε", για όποιον δεν καταλαβαίνει.

Και η λύση; Να πετάξουν οι βαρώνοι και λοιπά τρωκτικά τις επενδύσεις τους δεν είναι εφικτό. Να κουρευτούν μέχρι κόκκαλο είναι εφικτό, αλλά οι μάγκες αυτοί ρίχνουν Κυβερνήσεις για απλό κουρεματάκι... Για αυτό θέλουν μονάδες της ΔΕΗ για να κάνουν μουαγιέν, αλλά άντε να τις αγοράσουν με την Τρόϊκα να κοιτάει... ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημα του μοντέλου. Και παραδόξως, η δική μου πρόταση, από την αρχή, ήταν και είναι να μείνει η ΔΕΗ, ενιαία, σε Ελληνικά χέρια. Να την πάρουν ενιαία και εξ αδιαιρέτου οι βαρώνοι, αλλά έλα που οι μάγκες είναι και μονοφάηδες και δεν μιλιούνται...

Κλείστε ή παγώστε τις περισσότερες ΑΠΕ, είναι πεταμένα λεφτά, και πεταμένα κεφάλαια. Βρείτε κόλπο να αγοράσει η ΔΕΗ τους βαρώνους (στην σημερινή αξία τους, δηλαδή "μηδέν") όπως πήραν τα ΕΛΠΕ την Πετρόλα, ή η Εθνική την Γιουρομπανκ. Μέτα δώστε την ΔΕΗ στους βαρώνους όπως πήρε η Πειραιώς την ΑΤΕ. Θα αναλάβω εγώ να φτιάξω τα ποσοστά και την δομή. Την Τρόϊκα, την αφήνω σε εσάς... Έξω από το ευρώ; Είναι και αυτό μια λύση... Ή βάλτε τον Ρεχάγκελ να σας φτιάξει τα ποσοστά και την δομή, αλλά, σας προειδοποιώ, θα δώσει το πακέτο σε δικούς του...

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου