Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

4,5-5 GW κοντά στην Σινώπη


Λέει το Stratfor: 4,5-5 GW κοντά στην Σινώπη. Μετά την επιλογή των Mitsubishi, Itochu και την GDF Suez. Τέσσερις αντιδραστήρες Atmea 1.100 MW των Areva και Mitsubishi. Τις μονάδες θα τις λειτουργεί η GDF Suez και Τούρκος συνεταίρος. Το έργο είναι της τάξης των €17 δις. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2017 και το σχέδιο είναι να λειτουργεί το 2023 (αν τελικά προχωρήσει).

Και η Ουγγαρία και η Σλοβακία συζητούν πυρηνικά με την Ρωσία.

Για την πυρηνική ενέργεια, και την Ιαπωνική τεχνολογία, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο. Για την Τουρκία τα ενεργειακά και γεωπολιτικά ωφέλη θα είναι τα ...αναμενόμενα. Η Τουρκία έχει υπογράψει για 4,8 GW στο Akkuyu με Ρώσους.

Και για να μην μπερδεύεστε... 4,5-5 πυρηνικά GW παράγουν ρεύμα 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, για 40+ χρόνια με μόνες διακοπές για συντήρηση, με διαθεσιμότητα 95+%. Ναι, έχουν ρίσκο, αλλά το μεγαλύτερο ρίσκο είναι το ψυχολογικό. Το κάρβουνο (με σωστά φίλτρα) δεν έχει ρίσκο (εκτός εάν φοβάστε το αέριο της μπύρας, εμένα δεν με ενοχλεί), και είναι απλούστερο και με λιγότερα κεφάλαια μπροστά. Όσο για τα ...αιολικά, αυτά δεν έχουν ρίσκο αλλά είναι άχρηστα για ηλεκτροδότηση. Για τα 1,7 αιολικά GW που έχουμε μπήξει στην Ελλάδα, έχουμε δώσει περί τα 3 δις, δεν ηλεκτροδοτούν απολύτως τίποτα, κι ας δηλώνουν διαθεσιμότητα περί το 20% (ας μας πει η ΡΑΕ, αν τολμάει, πόσο καύσιμο μας γλύτωσαν -- μετρημένο, όχι με υπολογισμούς μαϊμούδες) και σε 15-20 χρόνια θα σαπίζουν, άχρηστα μνημεία στην ηλιθιότητα, την δουλοπρέπεια και την διαφθορά.

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου