Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

Αυτά που έχω καταλάβει για τα αιολικά είναι 1)..., 2)..., 3)... 4) είναι τμήμα του Νέου Κατοχικού Δανείου, 5)...


Αντί περίληψης του τι γίνεται στον ...κόσμο με τα ενεργειακά, θα κάνω μία περίληψη του τι γίνεται στον κόσμο (και στην Ελλάδα) με τα αιολικά.

Διαχωρίζω τα αιολικά από άλλες "ΑΠΕ", επειδή 1)τα αιολικά πλασάρονται σαν πιο φτηνά, 2) είναι ενοχλητικά σε βαθμό που σε διώχνουν αν έρθουν στην περιοχή σου και 3) ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά είναι μεγαλύτερη κοροϊδία, αφού η ισχύς τους δεν είναι μόνο μεταβλητή (όπως πχ στα φ/β), αλλά και τυχαία. Αυτό το "τυχαία" είναι βασικό τους πρόβλημα.

Ψάχνοντας το θέμα τρία περίπου χρόνια, έχω καταλήξει στα εξής:

1. Δεν είμαι ο μόνος που έχει καταλάβει ή που θέλει να καταλάβει αυτά τα πράγματα. Ναι, το οικονομοτεχνικό θέμα είναι πολύπλοκο, δεν εκλαϊκεύεται εύκολα, και εύκολα πλασάρονται παραμύθια και ψέματα. Λίγο περισσότερα για αυτό, στο τέλος.

2. Αυτοί που τα βάζουν το κάνουν μόνο και μόνο για το πρόσθετο εισόδημα και όχι για κάποια ηλεκτροπαραγωγή. Νοίκι, μηνιάτικο, λεφτά, δώρο από αδαείς καταναλωτές, Τόσο πλουσιοπάροχο, που επιτρέπει συντήρηση ΜΚΟ, παπαγάλων, δημοσιογράφων και πολιτικών, δηλαδή της κοινής γνώμης και την "πολιτικής βούλησης". Δεν είναι ούτε "επενδυτές", ούτε "ηλεκτροπαραγωγοί". Οι αιολικοί "επενδυτές" είναι σαν τους λαχειοπώλες, αλλά λίγο πιο χυδαίοι: Πουλάνε ελπίδα παραγωγής ρεύματος και σωτηρίας περιβάλλοντος, αλλά στην ουσία είναι φοροεισπράκτορες με πολύ γενναιόδωρα ποσοστά. Και στα μεν λαχεία, ο αγοραστής του λαχείου έχει την ελπίδα να κερδίσει κάτι (πληρωμένο από τους άλλους αφελείς), στα αιολικά όλοι είναι αφελείς, και κερδίζει ο μόνο ο αιολικός, και όποιος πάρει δώρα, και νόμιμα ή παράνομα ποσοστά. Βάζουμε αιολικά για να συντηρούμε σκυλόσπιτα (και δεν είναι μόνο ένας με σκυλόσπιτο, 3-4 είναι...) και όχι για κανένα ενεργειακό ή περιβαλλοντικό λόγο.

3. Αυτοί που τα εγκρίνουν και τα προωθούν εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες: (α) τα λαδωμένα λαμόγια -- και υπάρχουν πολλοί τρόποι να λαδώνεις, ο πιο απλός είναι να βάζεις έναν άσχετο, ίσως σοβαροφανή, κατά τα λοιπά άνεργο, που έχει σπουδάσει "αιολικές δημόσιες σχέσεις", στην ΔΕΗ, ΡΑΕ, και Υπουργεία. (β) Τους κυνικούς που συνειδητά τα εγκρίνουν για να ακριβύνει το ρεύμα είτε για να "απελευθερωθεί" κάποια ΔΕΗ σε τύπους που συντηρούν σκυλόσπιτα, είτε επειδή έχουμε ξεμείνει από λεφτά και πρέπει να μαζευτούν για να φτιαχτεί καμιά πραγματική μονάδα (πιο εύκολο με ακριβότερο ρεύμα) είτε επειδή είναι άλλο ένα μηχανάκι είσπραξης φόρων... (γ) αυτούς που εκτελούν εντολές του Φούχτελ.

4. Ειδικά στην Ελλάδα, τα αιολικά έχουν γίνει μηχανισμός υποκατάστασης εξωτερικού χρέους προς Γερμανία (και Γαλλία, EDF γαρ), με αιολικά, και να μου το θυμηθείτε. Φυσικά και ξέρουν τα μεγάλα κεφάλια, ιδίως τα Γερμανικά κεφάλια, αυτά που ξέρω. Προωθούν όμως εξαγωγές, και κάθε αιολικό που εξάγουν είναι ένα πρόσθετο, μη ανταποδοτικό, καταναγκαστικό δάνειο, πιο ανελαστικό από τραπεζικά δάνεια (αφού αποπληρώνεται από το ρεύμα), πιο χυδαίο από το φόρο αλατιού, αφού δεν ...μαζεύεται στην θάλασσα. Θα διαγράψουν (δεν το γλυτώνουν) μερικά από τα δάνειά μας. Αλλά αφού πάρουν ό,τι κινητό και ακίνητο μπορούν, θα αφήσουν έναν αυτόματο μηχανισμό να εισπράττουν στο μέλλον. Αν βάλουμε 5.000 αιολικά μεγαβάτ και άλλα τόσα φωτοβολταϊκά μεγαβάτ, είναι μάνι-μάνι περί τα 20 δις, τζίρος για αυτούς, αποπληρωτέος σε σίγουρα μετρητά από φουσκωμένους λογαριασμούς. Συν καλώδια κλπ από τον "απελευθερωμένο" ΑΔΜΗΕ -- χωριστή η χρέωση στον λογαριασμό της ΔΕΗ για αυτό... Όλοι θα πάρουν. Χωρίς "Δεν Πληρώνω" και τέτοια. Σκεφτείτε το.

5. Και δυο λόγια για το αέριο. Το αέριο είναι μεγαλύτερη διαπλοκή από τα αιολικά. Το αέριο ΕΙΝΑΙ η διαπλοκή. Άντε βρες το, άντε φερ'το, άντε πλήρωνε, δεν αποθηκεύεται, στο κόβουν αν κάνει κρύο στο ...Μόναχο ή στην Τουρκία κλπ. Οι 3-4 ενεργειακοί βαρώνοι είναι όλοι αεριάδες (και 1-2 από αυτούς σκέτοι αεριτζήδες: έμποροι αδειών). Η ηλεκτροπαραγωγή από αέριο είναι ακριβή (και στην Ελλάδα ακριβότερη). Με αιολικά, γίνεται ακόμα ακριβότερη, αλλά, παιδάκια μου, αυτό το ακριβότερο το εισπράττει ο ενεργειακός βαρώνος, κρατάει ένα ποσοστό για το γκαζόν του, και τα υπόλοιπα τα στέλνει στην Μέρκελ, απ ευθείας, ή μέσω Φούχτελ. Τόσο απλό.

Λίγα παραπάνω λόγια γιατί δεν είμαι ο μόνος που τα έχει καταλάβει αυτά τα πράγματα:

Με αφορμή την οπτική και την ακουστική ενόχληση και το προφανές γεγονός ότι αλέθουν πουλιά, όπου μπαίνουν, ή σχεδιάζεται να μπουν, μιλάνε πια ανοιχτά όσοι καταλαβαίνουν, και όλο και περισσότερος απλός κόσμος καταλαβαίνει. Και λέω "απλός κόσμος" επειδή είναι πραγματικά δυσνόητο να καταλάβει κάποιος που δεν ξέρει από ηλεκτροπαραγωγή, δίκτυα, μικροοικονομικά, επενδυτικά, πώς είναι δυνατόν κάτι να παράγει ρεύμα (ναι παράγουν ρεύμα όταν φυσάει), και αυτό να είναι πιο ακριβό από όσο φαίνεται, άχρηστο, και σε μερικές περιπτώσεις βλαπτικό. Η πολύ σύντομη εξήγηση είναι επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται σε μεγέθη ικανά και χρήσιμα για το δίκτυο. Και, όπου αποθηκεύεται, πχ με αντλησιοταμίευση, το πρόσθετο κόστος είναι σημαντικό, και η απώλεια της άλλης βασικής χρήσης των υδροηλεκτρικών μη ανεκτή. Υδρογόνα και άλλα φουτουριστικά, αφήστε τα για το μέλλον... Δηλαδή, συχνά δεν φυσάει και χρειάζεται ρεύμα, και συχνά φυσάει και δεν χρειάζεται το ρεύμα. Αυτό, το δεύτερο, όταν δηλαδή φυσάει, είναι πιο προβληματικό για ένα δίκτυο, ιδίως όταν υπάρχουν πολλά αιολικά. Στην πράξη, ή πρέπει να "κόψουν" τα αιολικά (όταν φυσάει), ή πρέπει να βρεθεί γείτονας που θα πληρωθεί για να πάρει το ρεύμα, ή θα ...ψηθεί το δίκτυο. Και επειδή αυτή την παράγραφο την έχω αναφέρει σε πολλούς, και πολλούς σκεπτόμενους και μορφωμένους, ξέρω ότι οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν πόσο δεν αποθηκεύεται το ρεύμα, και πόσο αυτά που νομίζουν σαν "μπαταρίες" είναι ασήμαντα σε ηλεκτροδότηση δικτύου. Ένας χώρος 10 κυβικών μέτρων με μπαταρίες μπορεί ίσως να ηλεκτροδοτήσει μερικές συσκευές ενός κτιρίου για λίγα λεπτά. Ό ίδιος χώρος με μία γεννήτρια πετρελαίου και πετρέλαιο, μπορεί να ηλεκτροδοτήσει το κτίριο για μερικές ...μέρες. Ναι, ακριβό το πετρέλαιο... Για αυτό προτείνω μονάδες ισχύος βάσης με λιγνίτη ή κάρβουνο.

Καλή χρονιά, που δεν φαίνεται να είναι, αλλά λέμε τώρα...

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου