Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

"Μη βιώσιμα" και "απόλυτη σπατάλη πόρων" τα αιολικά

quixoteslaststand.com
Αυτή είναι περίληψη βιβλίου, γραμμένου από επαγγελματία μηχανολόγο μηχανικό με εμπειρία σε ηλεκτροπαραγωγή.

Όλοι πιστεύουν (να' ναι καλά η 100% παραπλανητική διαφήμιση) ότι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τα αιολικά κάπως θα λύσουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης. Η αλήθεια είναι ότι τα αιολικά δεν είναι βιώσιμα και αποτελούν απόλυτη σπατάλη πόρων.

Τα αιολικά σπάνια παράγουν την ονομαστική ισχύ τους. Συχνά, απλά ...κάθονται, και κατά ετήσιο μέσο όρο αποδίδουν περί το 20% των ονομαστικών μεγαβάτ (που σάς διαφημίζει το αιολικό λόμπυ). Και που αυτό, είναι παραπλανητικό. Ο ετήσιος μέσος όρος του 20% είναι η τυχαία και μεταβλητή "έγχυση" και όχι η αντίστοιχη υποκατάσταση κάποιας μονάδας ή εξοικονόμηση καυσίμου.

Τα αιολικά είναι αναξιόπιστα. Δεν παράγουν ρεύμα όταν το δίκτυο χρειάζεται ρεύμα, και συχνά παράγουν ρεύμα όταν το δίκτυο δεν το χρειάζεται και ή πάει χαμένο, ή θα αναγκαζόμαστε να το ξεφορτωνόμαστε σε γείτονες, με πρόσθετη οικονομική ζημιά.

Τα αιολικά δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Κάνουν θόρυβο, ενοχλούν, σκοτώνουν πουλιά, καταστρέφουν συνήθως παρθένα ή δασικά τοπία.

Εάν το 20% της ηλεκτροπαραγωγής (των ΗΠΑ) ήταν από αιολικά, η θεωρητική μείωση του CO2 θα ήταν ...0,00948%. Στην πράξη, τα αιολικά δεν μειώνουν εκπομπές CO2, επειδή αναγκάζονται και οι συμβατικές μονάδες να μεταβάλλουν την ισχύ τους που οδηγεί σε αύξηση κατανάλωσης καυσίμων και εκπομπών CO2 (το CO2 είναι ...καύσιμα).

Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην Γερμανία που δήθεν θα είχε ΑΠΕ αντί για τα πυρηνικά που έκλεισε, αλλά τα πυρηνικά υποκαταστάθηκαν από αύξηση στο κάρβουνο.

Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν κανένα πετρέλαιο. Το πετρέλαιο είναι κυρίως για μεταφορές και θέρμανση, και η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή είναι σε σπάνιες περιπτώσεις όπου δεν συμφέρει η διασύνδεση με κεντρικές μονάδες.

Και εγώ ερωτώ: Θα πηγαίνατε προσφιλές σας πρόσωπο σε νοσοκομείο που ηλεκτροδοτείται από αιολικά;

Κατά καιρούς μου έχει μπει η ιδέα να κάνω μία περίληψη των όσων λέω και να την κυκλοφορήσω σε έντυπο... Ή να συναντήσω τους ΑΠΕτεώνες (ή τους προωθητές τους) σε δικαστήρια... Θα δικαιωθώ από τα αποτελέσματα, αλλά η ζημιά θα έχει ήδη γίνει. Τα αιολικά δεν έχουν σχέση με ηλεκτροπαραγωγή. Είναι μία περίεργη συμμαχία των ιδίως των εταιριών που τα πουλάνε, με κουτούς και διεφθαρμένους πολιτικούς, το λόμπυ του αερίου, τον αυτοσκοπό του να ακριβύνει το ρεύμα, και την συνεπαγόμενη καταστολή της ζήτησης εδώ, που ωφελεί 2-3 χώρες Βόρεια-Βορειοδυτικά από εμάς...

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου