Στην Ελλάδα της κρίσης, βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης, το ΠΑΣΟΚ παραμένει σημείο αναφοράς. Ως το κόμμα που ίδρυσε ως Κίνημα ο Ανδρέας Παπανδρέου, κυριάρχησε στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, έβαλε την υπογραφή του κάτω από το Μνημόνιο εθνικής μελαγχολίας, διολίσθησε σε ιστορικά χαμηλά εκλογικά ποσοστά, και… όμως παραμένει στην εξουσία.
Το διαχρονικό και ανθεκτικό ΠΑΣΟΚ λοιπόν, δείχνει μετά τις ευρωεκλογές να έχει αλλάξει στρατηγική στόχευση. Και, αργά αλλά σταθερά να μετατοπίζεται αριστερά του Κέντρου, ως να εμπεδωθεί εγκαίρως και να διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να εξελιχθεί στον φυσικό κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον η Αξιωματική Αντιπολίτευση κεφαλαιοποιήσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές το πολιτικό προβάδισμα που πήρε έναντι της Νέας Δημοκρατίας, με τη διαφορά του 4% στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Αρχής γενομένης από τη στάση του Ανδρέα Λοβέρδου στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, το “νέο ΠΑΣΟΚ” επιχειρεί να ξαναπιάσει το νήμα με το κοινωνικό πρόσωπό του. Να πιέσει τους επόμενους μήνες τη Νέα Δημοκρατία, να διεκδικήσει όσο μεγαλύτερο μερίδιο στη διαχείριση της εξουσίας μπορεί, και μελλοντικά να μπορεί να κάνει… το ίδιο και σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η πλέον κρίσιμη παράμετρος στην παραπάνω εξίσωση φυσικά είναι ο χρόνος διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Που περνάει μέσα από την επίτευξη προεδρικής πλειοψηφίας από την υπάρχουσα Βουλή, ώστε να εκλεγεί ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, και να παραπεμφθούν οι εκλογές στις καλένδες του 2016.
Θέλει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να παραταθεί ο βίος αυτής της κυβέρνησης; Ή στρατηγικά το συμφέρει να… εγκαταλείψει τη Νέα Δημοκρατία, και να διεκδικήσει κεντρικό ρόλο σε μια αυριανή κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς με βασικό πυλώνα τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να… “κουρέψει” και τη σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Η απάντηση… προσεχώς, δηλαδή πιθανότατα στις πρόωρες εκλογές που θα προκληθούν λόγω του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο.
ysterografa.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου