Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Το φυσικό αέριο έχει ...πολιτικό ρίσκο

foreignpolicy.com
Το φυσικό αέριο είναι ένα θαυμάσιο (ορυκτό) καύσιμο. Έχει αφήσει όλα τα βρωμερά υπολείμματα, στάχτες, βαριά μέταλλα, καρκινογόνα, τερατογόνα κλπ, (που υπάρχουν στο κάρβουνο και στο πετρέλαιο) στο υπέδαφος. Είναι τόσο θαυμάσιο που είναι πολύτιμη πρώτη ύλη για λιπάσματα, πλαστικά, πετροχημικά κλπ. Ναι, όταν υπάρχει σε ποσότητα, το καίνε και για ρεύμα, κυρίως για ισχύ αιχμής. Με τις ΑΠΕ βρήκε και χρήση για θερμές εφεδρείες.

Το φυσικό αέριο χρειάζεται αγωγούς. Οι αγωγοί είναι τεράστια επένδυση και περνάνε από χώρες που μπορεί να μην είναι φιλικές ούτε προς τον παραγωγό του αερίου, ούτε προς τον χρήστη. Το αέριο επίσης μεταφέρεται σαν LNG ή, δεν ξέρω πότε, σαν CNG. Το LNG μπορεί να είναι ευκαιριακά φθηνό όταν η ζήτηση είναι πεσμένη και οι πανάκριβες μονάδες υγροποίησης πεθαίνουν για πελάτες.

Δεν ξέρω ποιός σκαρφίστηκε το αέριο σαν σημαντικό συστατικό της Ελληνικής ενεργειακής πολιτικής, είτε είναι αέριο από την Ρωσία, είτε το Αζερμπαϊτζάν, είτε το ...Ιράν είτε την Αίγυπτο. Όλες θαυμάσιες πιθανές πηγές, κάθε μία με τα ρίσκα της. Μερικοί από τους τσιφλικάδες μας είναι σεσημασμένοι αντιπρόσωποι αερίου, άλλος επειδή θέλει να το μεταφέρει, άλλος επειδή έγινε πλασιέ της Γκαζπρομ, άλλος επειδή θέλει να κάνει τον ηλεκτροπαραγωγό αλλά δεν έχει λεφτά, κ.ο.κ.

Το αέριο είναι γενικά ακριβό για ηλεκτροπαραγωγή βάσης, και το παραμύθι ότι θα ηλεκτροδοτεί, παρέα με ΑΠΕ είναι ένα από τα χυδαία παραμύθια των ΑΠΕτεώνων. Βέβαια, σε μια χώρα που παίρνει όποιον δουλικό νόμο της "Ευρώπης" και τον ξεσκίζει, οι ΑΠΕτεώνες ΑΕΡΙτζήδες ευδοκιμούν. Εγγυημένες ταρίφες, εγγυημένα ΑΔΙ, επιδοτούνται για να επιδοτούνται, και ξυπνήσαμε χωρίς ρεύμα και χωρίς βιομηχανία.

Είμαι από αυτούς που χαίρονται όταν ο Σάουθστρημ εξαφανίζεται, όταν δεν έρχεται αέριο από το Αζερμπαϊτζάν επειδή το θέλει η Τουρκία ή η Αυστρία, και θα γελάω ασταμάτητα όταν το LNG εκτιναχθεί λόγω ζήτησης ή κρύου στην Πολωνία.

Θα ρωτάω πάντα ποιός ανόητος μπλόκαρε τις λιθανθρακικές μονάδες; Γιατί υπερτιμολογήθηκε η Φλώρινα; Γιατί ήθελε η Ταγάρω να κλείνουν λιγνιτικές μονάδες; Γιατί ανεχόμαστε WWF και άλλους οικωλόγους στην ενεργειακή πολιτική μας; Γιατί η ΡΑΕ αποτελείται από μηχανικούς αερίου και πιτσικόμηδες αιολικών; Γιατί έχουμε πετάξει 7-8 δις ευρώ σε σαβούρες που δεν ηλεκτροδοτούν;

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου