Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Μια μέρα ήταν κι αυτή και πέρασε...

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας κ.Κωνσταντίνου

Επιφυλακτικός ήμουν πάντα με τις παγκόσμιες ημέρες εορτασμού κάποιου γεγονότος που ορίζει ο ΟΗΕ... Όχι από ιδιοτροπία ή τάση σνομπ αλλά γιατί το «κάθε μέρα, κάτι άλλο» καταντά και λίγο φαιδρό στην τελική, βρε αδελφέ!

Σημαντικά και ασήμαντα όλα στο ίδιο καζάνι! Άντε βγάλε άκρη....

Δικαιολογημένα, λοιπόν, όταν έφθασε στα αυτιά μου η είδηση για την καθιέρωση της παγκόσμιας μέρας γιόγκα ένιωσα καχυποψία! Κακό πράγμα η καχυποψία! Και όσο πλησίαζε ο καιρός για την μέρα του πρώτου εορτασμού τόσο περισσότερο είχα τις "κεραίες" μου τεντωμένες για να αφουγκαραστώ τι γίνεται και τι "κρύβεται"....

Μια μέρα ήταν και πέρασε! Και εγώ την έζησα στην Ινδία, στην πατρίδα της γιόγκα!

Και είδα την Ινδική κυβέρνηση να προωθεί με κάθε τρόπο τον εορτασμό. Γιγαντιαίες διαφημίσεις, μηνύματα στα κινητά μας τηλέφωνα, ατελείωτες εκπομπές στις τηλεοράσεις, εκδηλώσεις σε όλες τις πλατείες και τους κεντρικούς δρόμους σε όλες τις πόλεις των Ινδιών!

Ο πρωθυπουργός της χώρας να δίνει πρώτος το παρόν στον εορτασμό! Η πρόθεση της κυβέρνησης διατυπωμένη απλά από την πρώτη στιγμή: Η γιόγκα γεννήθηκε στην Ινδία! Η Ινδία προσφέρει ένα λιθαράκι στον παγκόσμιο πολιτισμό!

Ακόμα και αν ακολουθείτε τις σύγχρονες μορφές γιόγκα που δεν έχουν καμμία σχέση με τις παραδοσιακές μορφές της. (ανσάνες).

Κακό πράγμα η καχυποψία! Μέσα μου συνέχισα να ψάχνω και να παρατηρώ πιστεύοντας ότι θα ανακαλύψω τι στ΄αλήθεια κρύβεται και δεν μου το λένε!

Και παρατήρησα: τους Ινδουϊστές γκουρού να φωνάζουν πως η γιόγκα παίρνει δύναμη και διάσταση μόνο όταν την εμπλουτίσεις με τις ινδουϊστικές δοξασίες.

Τους μουσουλμάνους να διαλαλούν σε όλους τους τόνους πως συμμετέχουν στον εορτασμό χωρίς να κάνουν τις θρησκευτικές ινδουϊστικές κινήσεις στις ανσάνες (π.χ. όπως η επίκληση στον θεό ήλιο).

Τις προτεσταντικές ομάδες να διαμαρτύρονται πως ο εορτασμός είναι Κυριακή και θα πρέπει να τον μεταφέρουν την Δευτέρα, αλλά να συμμετέχουν στον εορτασμό.

Τους γιατρούς να προτρέπουν τον κόσμο να κάνει τις ασκήσεις της γιόγκα για καλή υγεία. Πολυεθνικές αθλητικών ειδών να δίνουν διαφημιστικά δωράκια εκμεταλλευόμενες τον εορτασμό για την δική τους διαφήμιση και προβολή.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης να δηλώνουν πως η γιόγκα είναι για τους πλούσιους κοιλαράδες που θα πρέπει να χάσουν κανά κιλό και όχι για τον φτωχό λαό που πρέπει για το μεροκάματο να δουλεύει όλη μέρα!

Η κυβέρνηση σκορπάει άσκοπα χρήματα! Όλα άρτον και θεάματα....Τίποτα όμως το αποκρυφιστικό!

Μετά ενημερώθηκα τι λένε στη χώρα μας! Στις ελληνικές τηλεοπτικές εκπομπές ο καθείς προσπαθεί να χρησθεί ειδικός και να πει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι!

Όλα με μια επένδυση lifestyle χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουν πραγματικά!

Δυστυχώς, ελάχιστοι είχαν γνώση....

Είδα τους εορτασμούς σε διάφορες χώρες του κόσμου! Από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέχρι το Ιράν!!! Και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες! Εντύπωση μου έκανε!

Στα ορφανοτροφεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας στην Καλκούτα των Ινδιών, συνάντησα τα παιδιά μας και θέλησα να τους μιλήσω γι᾽ αυτό το θέμα... Να τους εξηγήσω! Να τα προστατεύσω! Παιδιά εφτά, οκτώ, δέκα και δώδεκα χρόνων...

Τους ρώτησα, λοιπόν, τι ξέρετε για τη γιόγκα; Πέσανε όλα επάνω μου, μου τράβαγαν τα χέρια, τα ράσα και με τις φωνές τους και τα χαμόγελά τους με πήγαν στην τραπεζαρία.

Εκεί μπήκαν σε σειρά μόνα τους και άρχισαν τις ασκήσεις, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μου εξηγούσαν ότι εμείς δεν κάνουμε αυτή την άσκηση γιατί είναι μόνο για τους ινδουϊστές, ούτε εκείνες και κάποιες άλλες....εμείς δεν κάνουμε διαλογισμό στο τέλος των ασκήσεων γιατί είμαστε χριστιανοί! Δεν χρειάσθηκε να πω κουβέντα!!! Δάκρυσα από χαρά!

Τα παιδιά ήξεραν μόνα τους να ξεχωρίζουν την παράδοσή τους ως Ινδοί και την πίστη τους ως Ορθόδοξοι Ινδοί!!!

Κακό πράγμα η καχυποψία! Μα τι ευλογία είναι η διάκριση! Εκείνη η διάκριση που δεν απορρίπτει την παράδοση ενός λαού με μεγάλη ιστορία αλλά σαφώς και απομακρύνει και δεν αποδέχεται τα κομμάτια εκείνα που δεν συνάδουν με την πίστη μας και την επικοινωνία μας με το Θεό... Όπως άλλωστε και εμείς το ίδιο κάναμε στην δική μας αρχαιοελληνική παράδοση!

Την "ανακαινήσαμε" μέσα από την χριστιανική διδασκαλία και απομακρύναμε όλα τα παγανιστικά στοιχεία και τα αντικαταστήσαμε με τα χριστιανικά που πλέον μας εξέφραζαν!

Δεν αρνηθήκαμε, όμως, την παράδοσή μας ούτε την ταυτότητά μας! Απλά δώσαμε καινούργιο νόημα και ουσία!

Ούτε φυσικά αρνηθήκαμε ό,τι καλό μας είχε προσφέρει το παρελθόν μας. Στην εποχή του ο Ιπποκράτης κατηγορήθηκε ουκ ολίγες φορές πως ο ορθολογικός του τρόπος για την αντιμετώπιση των ασθενειών ήταν ασεβής προς τους θεούς.

Σήμερα ο Ιπποκράτης θεωρείται από όλους ως ο πατέρας της Ιατρικής! Ποτέ δεν ήταν ασεβής!

Ακόμα και σήμερα στην Ινδία υπάρχουν 30.000 "Γιουνάνι" ιατροί που θεραπεύουν αποκλειστικά με τις μεθόδους του Ιπποκράτη.

Την ίδια στιγμή θυμήθηκα πως το παραδοσιακό Ταϋλανδέζικο θεραπευτικό μασάζ προέρχεται από τον Βουδδισμό.

Ο γιατρός του Βούδδα με αυτό τον βοηθούσε να χαλαρώσει στον διαλογισμό και του θεράπευε κακώσεις του σώματός του. Μάλιστα στην παραδοσιακή μορφή του υπάρχουν προσευχές ειδικές για πριν και μετά το μασάζ.

Ήταν μια θρησκευτική ιεροτελεστία! Να υποθέσω πως όποιος σήμερα κάνει μασάζ ή φυσιοθεραπείες αποδέχεται τις αρχές του Βουδδισμού; Οι φυσιοθεραπευτές είναι βουδδιστές και μας το κρύβουν;

Μια μέρα ήταν και πέρασε! Και η μέρα αυτή μου δίδαξε πως η διάκριση είναι ευλογία!

Τίποτα δεν είναι κακό αν δεν με προσβάλλει ως άνθρωπο και δεν μου αλλάζει την πίστη μου και τις επιλογές μου!

Η γνώση και η πίστη νικά την καχυποψία και τον φόβο!

Η διάκριση βάζει τα όρια! Και ο Θεός μου επειδή είναι η Αλήθεια φωτίζει!

Ακόμα και τα σκοτεινά μονοπάτια! Αρκεί να θέλεις να δεις κατάματα το Φως και όχι να ζεις στη σκιά και στο σκοτάδι!

romfea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου