Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015

Ο πόλεμος που έρχεται...

Πάει καιρός τώρα που λέω ότι ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει και πως κάθε μέρα που περνά οι συγκρούσεις θα γίνονται πιο άγριες. Σ' αυτόν τον πρώτο πόλεμο του 21ου αιώνα αντιμέτωποι είναι ο πρώτος και ο τρίτος κόσμος. Οι πολύ πλούσιοι και οι πολύ φτωχοί. Οι βιαστές και οι βιασμένοι. Αυτός ο πόλεμος δε θα τελειώσει σε 4- 5 χρόνια αλλά θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες. Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με κάθε προηγούμενο είναι πόλεμος ασύμμετρων απειλών. Από τη μία υπάρχουν οι οπλισμένες με όλα τα σύγχρονα όπλα στρατιές των Νέων Σταυροφόρων και από την άλλη οι ζωσμένοι με εκρηκτικά, αποφασισμένοι παρίες του πλανήτη από τους οποίους οι πρώτοι αφαίρεσαν τα πάντα από τη γη που καλλιεργούν μέχρι το γάλα των παιδιών τους.

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους από την εκστρατεία εναντίον της Τροίας μέχρι τον τελευταίο δίκαιο πόλεμο, ο Γ' είναι αποτέλεσμα των απάνθρωπων ανισοτήτων που ο δυτικός άνθρωπος επέβαλε στα δισεκατομμύρια που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Πάρτε σαν παράδειγμα την υπερηφάνεια της mercedes Benz που ανακοίνωσε ότι το νέο της μοντέλο κόστισε πέντε εκατομμύρια ευρώ. Πέντε εκατομμύρια για ένα αυτοκίνητο!

Χαμένοι στον ωκεανό των χρεών, των πιστωτικών καρτών, των σύγχρονων κινητών, της φαινομενικής πραγματικότητας και του life style τζατζίκι και cayenne δεν είμαστε σε θέση, δε θέλουμε ή δε μας αφήνουν να δούμε τις τρομερές ανισότητες.

Τα πράγματα εξελίσσονται όπως πρόβλεψαν οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Στο νέο Μεσαίωνα μια μικρή ομάδα ανθρώπων θα ελέγχει το σύνολο των πολιτών του κόσμου. Με πρόφαση τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας οι εχθροί της δημοκρατίας και της ελευθερίας απλώνουν τα πλοκάμια τους σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Πανίσχυρα συστήματα καταγράφουν σε τεράστιες βάσεις δεδομένων κάθε τηλεφώνημα, fax ή email και με τις εκατομμύρια κάμερες που τοποθέτησαν στους δρόμους και στα κτίρια παρακολουθούν κάθε κίνηση και λέξη που λέμε. Οι τεχνολογίες παρακολούθησης κάνουν τον Μεγάλο Αδερφό να μοιάζει με Μικρό Εξάδερφο.

Αναρωτιέμαι... γιατί αλλάξαμε τα όνειρά μας με grand Cherokee mercedes και BMW; Τι κάνει το νέο να μην ονειρεύεται; Τι είναι αυτός ο εφιαλτικός κόσμος που λες και ξεπήδησε μέσα από τις σελίδες των βιβλίων της επιστημονικής φαντασίας; Εκατομμύρια άνθρωποι της γενιάς μου αναρωτιούνται: “που πάμε;”.

Ν. Ο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου