Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Πίστη και Επιστήμη

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Κάποτε με ρώτησε ένας γνωστός μου, γιατί ανακατώνω την Επιστήμη με την Πίστη; Η Πίστη είναι υπερβατική, ενώ η Επιστήμη δεν είναι.

Μάλλον δεν έχει δίκιο. Η Πίστη είναι υπερβατική, αλλά δεν σημαίνει ότι μένει στην υπερβατική περιοχή. Γιατί κατέρχεται και στο συνειδητό, δηλαδή στα πράγματα ή στο σώμα. Ιδίως στο σώμα, και σωματοποιείται. (αισθηματοποιείται).

Άρα πρέπει να προσέχουμε τις ασυνείδητες ροπές και διεργασίες και ο καλύτερος τρόπος, είναι το παράδειγμα των μοναχών που καλοδέχονται και τα καλά και τα κακά, με την ευχή ΝΑ 'ΝΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ. Ό,τι λοιπόν ευλογείται από το Θεό, παρέχει την ασφάλεια, ότι δεν θα μας βλάψει, δεν θα σωματοποιηθεί ούτε θα κάνει κατάληψη της υπερβατικής περιοχής (αν πρόκειται για αρνητική ροπή π.χ.αμφισβήτηση ή άρνηση του Θεού).

Αν δεν ήξερα από την επιστήμη της ψυχολογίας, ότι οι ασυνείδητες ροπές ενδέχεται να έχουν την παραπάνω εξέλιξη, δεν θα καταλάβαινα την αξία του παραδείγματος των μοναχών, την ευχή του ΝΑ 'ΝΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ό,τι έρχεται, ως το θέλημα του Θεού.

Και τα καλά και τα κακά δεχούμενα, έλεγε το Ρηνιώ, στην Κάλυμνο.

Τί ρίχνει ο ουρανός και τα βουνά δεν το δέχονται; το ρητό της αδελφής μου.

Το Ευαγγέλιο επάνω σ΄ αυτό λέει, σ΄ αυτούς που έχουν (πνεύμα δεκτικό, φιλόξενο) θα τους δοθεί πνεύμα (δεκτικότητας, φιλοξενίας). Από αυτούς που δεν έχουν θα τους αφαιρεθούν και οι "σωτήριoi θεοί", που έχουν.

Μερικοί, με το να έχουν πνεύμα φιλόξενο, φιλοξένησαν, εν αγνοία τους, Αγγέλους!

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου