Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Όλες οι ειδήσεις, στην ανακοίνωση της Fed


federalreserve.gov
Αν θέλετε να κάνετε εξάσκηση στο να καταλαβαίνετε ...τι γίνεται και τι ...πρόκειται να γίνει, διαβάζοντας τα ψιλά γράμματα, δεν υπάρχει καλύτερο κείμενο από τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (και από τα πρακτικά της FOMC).

Ο πληθωρισμός (στις ΗΠΑ) θα παραμείνει χαμηλός και λόγω τιμών ενέργειας και θα ανέβει στον στόχο του 2%. Η απασχόληση και η οικονομική δραστηριότητα ανέβηκαν. Η παγκόσμια ύφεση και το ισχυρό δολάριο περιόρισαν τις εξαγωγές. "Η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ έχει, πρόσφατα, γίνει λιγότερο υποστηρικτική της ανάπτυξης": Τα χρηματιστήρια είναι πτωτικά, οι λιγότερο φερέγγυοι δανειστές δυσκολεύονται να δανειστούν, το δολάριο σκληραίνει, οι νέες κατασκευές είναι λιγότερες από τις δημογραφικές τάσεις.

Υπάρχει αβεβαιότητα στις προβλέψεις για την διεθνή οικονομική ανάπτυξη και η διεθνής κατάσταση "ενέχει κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ". Η πτώση της ισοτιμίας του Κινέζικου νομίσματος δημιουργεί ανησυχία για την συναλλαγματική πολιτική της Κίνας και για την οικονομία της. Αυτή η ανησυχία σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων και πτώση στις τιμές πολλών πρώτων υλών για εξαγωγικές χώρες μειώνει την παγκόσμια δραστηριότητα, δυσχεραίνει τις εξαγωγές των ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσει σε πιο δύσκολες κεφαλαιαγορές.

Στην νομισματική πολιτική (των ΗΠΑ) η FOMC ασκεί πολιτική υπέρ της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών, όπως προβλέπεται από την σχετική θεσμική εντολή από την Βουλή προς την Κεντρική Τράπεζα. Το κεντρικό προεξοφλητικό επιτόκιο (επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού) ανέβηκε τον Δεκέμβριο αλλά η πολιτική παραμένει διευκολυντική. Το επιτόκιο αυτό αναμένεται να ανέβει μόνο σταδιακά, στο μέλλον (όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει, μάλλον, "δεν θα ανέβει τώρα").

Αν θέλετε τις διάφορες ερμηνείες, δοκιμάστε τις "ειδήσεις" με το όνομα της Yellen.

Αν είχαμε Τράπεζα της Ελλάδος με ...σχετικά αντίστοιχα μυαλά, θα λέγαμε και τι χρειάζεται για να υπάρξει Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα. Αξιοπιστία; No sir. Εύκολα παπαγαλίζουμε το ποίημα που μας υπαγορεύουν, ακόμα κι αν έχει σωστούς στίχους και όλα ξεκινούν από το zero legitimization. Περιμένω να δω εάν θα ...καταρρεύσει η Ντόϋτσε Μπανκ και εάν θα έχουμε επανάληψη του Νοεμβρίου του 2011. Τότε, μεταξύ άλλων, είχαμε την Credit Agricole ...κατά λάθος υποβάθμιση της Γαλλίας, και άλλη μία απόβαση στην Νορμανδία. Μπα, δεν θα καταρρεύσει. Να θυμίσω ότι η Ντόϋτσε Μπάνκ ιδρύθηκε από ένα ανηψιό του αρχικού κυρίου Ζήμενς, κι όσο βάζουμε ΑΠΕ θα έχει ...ρευστότητα.

Και, εάν έχετε φτάσει σε αυτό το σημείο της ανάρτησης, διαβάστε τα περί ανάθεσης του αντίστοιχου ρόλου στην ΕΚΤ του σούπερ-Μάριο. Σαν να σχεδιάζεις μαχητικό υπεραεροπλάνο σε (μη εκλεγμένη) επιτροπή μανδαρίνων...

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου