Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Η Γαλλία, λίγο μετά την Διάσκεψη του Παρισιού, λέει "όχι στον φόρο άνθρακα" (για τους Γάλλους).

reuters.com
Γαλλική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι η Γαλλική Κυβέρνηση (αυτή που μάς έπρηξε με την σωτηρία του κλίματος στην Διάσκεψη του Παρισιού) εγκαταλείπει τα σχέδια να βάλει φόρο άνθρακα.

Η ανακοίνωση του σχεδίου είχε ήδη ανεβάσει τις τιμές στο ρεύμα.

Η EDF, το κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υπέρ της φορολογίας του άνθρακα αλλά εταιρεία φυσικού αερίου ήταν κατά, αφού ο φόρος άνθρακα θα έκανε μη ανταγωνιστικές τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από αέριο.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι είναι δύσκολο να επιβληθεί φόρος άνθρακα λόγω ανησυχιών για την απασχόληση, νομικών επιπλοκών και της ασφάλειας ενεργειακής επάρκειας.

Πρόσφατα, μη προγραμματισμένα κλεισίματα μερικών πυρηνικών μονάδων, ανέβασαν τις τιμές του ρεύματος και τις ανησυχίες εξασφάλισης της ηλεκτροδότησης.

Η ηλεκτροπαραγωγή στην Γαλλία στις 24/10/16 (και κάθε μέρα) είναι από πυρηνικά, με τις λεγόμενες ΑΠΕ παντελώς ασήμαντες (από το http://www.rte-france.com/en/eco2mix/eco2mix-mix-energetique-en)

 Όπως μας διαφήμισε η ΕΛΕΤΑΕΝ (το αιολικό λόμπυ στην Ελλάδα), η κρατική και πυρηνική EDF έχει βάλει τα περισσότερα αιολικά στην Ελλάδα. Εμείς οι Έλληνες, αδαφορώντας για την ενεργειακή μας ασφάλεια, την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και το κόστος του ρεύματος, πληρώνουμε επιδοτήσεις στην EDF για να μπορεί να έχει φθηνότερο ρεύμα για τους Γάλλους καταναλωτές.

Η EDF είναι η μόνη από τους μεγάλους ηλεκτροπαραγωγούς που δεν ζήτησε να να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στις ΑΠΕ. Οι άλλοι το έχουν ζητήσει: "The CEOs of 10 utilities companies, which together own half of Europe's electricity generating capacity, are calling for an end to subsidies for wind and solar energy". «...Τι ζητούν; Περικοπές των επιδοτήσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, των φόρων και των έξτρα χρεώσεων στην ενέργεια, ώστε οι τιμές να πέσουν. Οι παρεμβάσεις και οι επιδοτήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν φτάσει σε ένα σημείο εντελώς μη ανεκτό...» (από εδώ).

Μαντέψτε ποιός άλλος θα ήθελε φόρο άνθρακα αλλά φοβάται να το πει τώρα...:


archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου