Εάν δεν υπήρχε η ΔΕΗ, θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Οι μικρές τοπικές εταιρείες, δεν μπορούσαν και δεν τους συνέφερε να ηλεκτροδοτήσουν όλη την χώρα, ούτε μπορούσαν να φτιάξουν ένα δίκτυο, ούτε να έχουν ενιαία τιμολογιακή πολιτική. Σε όσους είστε ...μικρότεροι, αυτά φαίνονται ασήμαντα, αλλά ρωτήστε κανέναν παλιό, όσο υπάρχουν (ή περιμένετε λίγο και σας ξανάρχεται). Στο παραπάνω πίνακα δικαιολογούνται οι 8-23 μεγαλύτερες εταιρείες να θέλουν να σπάσουν την ΔΕΗ επειδή δεν αντέχουν το μονοπώλιό της. Θυμάστε τον Ζερβό? Ήξερε ότι πρέπει να ακριβύνει το ρεύμα πριν ακόμα καθίσει στο γραφείο του, η πρώτη του επιχειρηματική πράξη ήταν να βοηθήσει τον Μουράτογλου να φτιάξει αιολικά, και το αποκορύφωμά του ήταν να θέλει να διώξει τους βιομηχανικούς πελάτες. Αρθούρος Ζερβός. Επέστρεψε και πάλι στο αιολικό λόμπυ από όπου ήρθε. Και ...κυκλοφορεί.
Όλες οι ΔΕΗ έχουν το πρόβλημα του ικανού μεγέθους, προκειμένου να είναι χρηματοδοτήσιμες. Και μόνο οι πολύ μεγάλες, ή αυτές που έχουν κρατικές εγγυήσεις μπορούν να επενδύσουν σε μονάδες "βάσης", δηλαδή μεγάλες ανθρακικές, υδροηλεκτρικές ή πυρηνικές μονάδες.
Χωρίς ΔΕΗ δεν θα είχε υπάρξει βιομηχανία, και χωρίς βιομηχανία δεν θα είχε υπάρξει ΔΕΗ και ο λόγος που μπόρεσε να εξηλεκτριστεί η χώρα, και η επαρχία, ήταν η ΔΕΗ. Με την βιομηχανία για μεγάλο πελάτη, που επέτρεπε σε όλους να έχουν πρόσβαση σε σχετικά φθηνό ρεύμα. Για να έχουν όλοι φθηνό ρεύμα, πρέπει να υπάρχει αρκετή κατανάλωση που να επιτρέπει λειτουργία μεγάλων (και εξ ορισμού οικονομικών) μονάδων -- μόνο η βιομηχανία! Ξέρω, τώρα σας έχουν πιπιλίσει το μυαλό να κάνετε οικονομία. Όσο πιο πολλή οικονομία κάνουμε (εμείς και κυρίως η βιομηχανία) τόσο ακριβότερο θα είναι το ρεύμα. Σας ακούγεται παράδοξο? Ψάξτε το! Ο παραπάνω πίνακας δείχνει ότι η ΔΕΗ λειτουργεί με λιγνίτη. Δεν αρέσει στους οικολόγους. Και η Τσεχία (και η Γερμανία) λειτουργούν με λιγνίτη, αλλά η μεν Τσεχία έχει πυρηνικά και ξανθιές, στην δε Γερμανία, οι οικολόγοι τάχθηκαν υπέρ του λιγνίτη. Ενοικιαζόμενοι οικολόγοι. Οικωλόγοι.
Και αν σας παραμυθιάζουν με "ενεργειακή δημοκρατία" και "αποκεντρωμένη παραγωγή", αν προλάβατε κάτι αυθαίρετους οικισμούς στην Ανατολική Αττική, πάνω από το Σούνιο, αυτή ήταν η ενεργειακή δημοκρατία. Κάθε αυθαίρετο και μια πατέντα, άλλος με ένα φωτοβολταϊκό, άλλος με μια ανεμογεννήτρια, οι πλούσιοι με μπαταρίες, και όλοι με μια γεννητριούλα. Και ψυγεία με πετρογκάζ. Και είχαν και έξυπνους μετρητές: Όταν δεν είχαν ρεύμα, δεν είχαν, και πήγαιναν για ύπνο.
archaeopteryxgr.blogspot.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου