Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

Είναι η άγνοια απόδειξη;

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Μπορεί άραγε να χρησιμοποιήσει κάποιος την άγνοιά του ως απόδειξη ή ως επιχείρημα, για να πει, αφού δεν γνωρίζω κάτι, άρα δεν υπάρχει. Δεν είναι ανοησία να ισχυρίζεται κανείς ότι επειδή δεν γνωρίζει κάτι, αυτό το κάτι δεν υπάρχει.

Ακόμα κι οι άθεοι δεν ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει Θεός, επειδή δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει. Ισχυρίζονται απλώς ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη της ύπαρξης του Θεού. Άλλωστε η επιστήμη χρησιμοποιεί την ανάλυση και την στατιστική. Είναι ο Θεός, όπως εννοούμε το Θεό, αντικείμενο επιδεκτικό αναλύσεως και στατιστικής; Οπωσδήποτε όχι. Συνεπώς το ότι επικαλούνται πολλοί την επιστήμη δείχνει ότι είναι παντελώς αδαείς.

Οι άθεοι ισχυρίζονται απλώς ότι δεν υπάρχουν μηχανήματα και δεν είναι δυνατόν να γίνουν πειράματα με αντικείμενο το Θεό. Κι αυτή είναι η αλήθεια. Συνεπώς είναι ανοησία το να ισχυριστεί κανείς, ότι αφού δεν υπάρχει απόδειξη για την ύπαρξη του Θεού, άρα ο Θεός δεν υπάρχει.

Ένας μεγάλος σύγχρονος αστροφυσικός, δήλωσε κάποτε, πώς το μεγαλύτερο πρόβλημα της γνώσης είναι γιατί υπάρχει κάτι, αντί τίποτα! Ούτε σε αυτό το απλό πράγμα δεν μπορεί να απαντήσει η επιστήμη με τις μεθόδους της της ανάλυσης και της στατιστικής. Πόσο μάλλον αδύνατο είναι για την επιστήμη να βεβαιώσει με την ανάλυση και την στατιστική ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Αν το έπραττε αυτό απλώς θα βεβαίωνε την αδυναμία της να γνωρίσει το Θεό, που ευτυχώς αμέτρητο πλήθος επιστημόνων γνωρίζουν και πιστεύουν στην ύπαρξή Του.

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου