Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Ορθοδοξία και γιόγκα

Θέλουν παπά. Ύστερα γκουρού. Το απόγευμα πάνε στις καφετζούδες. Το βράδυ δηλώνουν άθεοι, νιώθοντας συνεπείς με τις ιδέες τους

Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε ανακοινωθέν της επισήμανε ότι «η γιόγκα αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του ινδουισμού […] και δεν αποτελεί “είδος γυμναστικής”. Ως εκ τούτου […] τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των χριστιανών». Κοντολογίς, όποιος θέλει να κάνει γιόγκα, δηλαδή ινδουισμό, κι όποιος θέλει ακολουθεί τον δρόμο του Χριστού. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται. Και μόλις κοινοποιήθηκε η θέση της Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία κατέστη πάλι πεδίο βολής συκοφαντιών και πικρόχολων σχολίων από τους συνήθεις υπόπτους.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν τις θρησκείες να λειτουργούν σαν τις πόρτες με τα φωτοκύτταρα στα εμπορικά κέντρα· μόλις ανιχνεύουν κίνηση να ανοίγουν και να κλείνουν όποτε δεν υπάρχει άνθρωπος στον ορίζοντα. Έχουν τη φιλοδοξία αλλά και την απαίτηση το σύμπαν να… εφαρμόζει στα μέτρα τους κι εκείνοι να μην προσαρμόζονται ποτέ και πουθενά. Η ίδια η ύπαρξή τους νομίζουν ότι τους νομιμοποιεί να κάνουν ό,τι τους καπνίσει, όπως το θέλουν, όποτε τους έρθει! Γι’ αυτό, πρώτα απορούν κι έπειτα εξοργίζονται όποτε ακούνε ή διαβάζουν για όρους, κανόνες και απαγορεύσεις.

Από την άλλη, κάθε οργανισμός έχει όρους και κανόνες. Η λειτουργία του διέπεται από νόμους. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορείς να μπεις στο γήπεδο για να επιδοθείς σε δίωρο ξελαρύγγιασμα υπέρ και εναντίον ποδοσφαιρικών συλλόγων δίχως να πληρώσεις εισιτήριο. Είναι επίσης αυτονόητο ότι δεν μπορείς να κάτσεις σε εξέδρα με φανατικούς οπαδούς της Α ομάδας φορώντας μπλουζάκι της Β, η οποία αποτελεί τον «παραδοσιακό αντίπαλο». Αυτά τα γνωρίζουν και τα σέβονται σχεδόν άπαντες.

Όμως, ενώ γνωρίζουν ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας έχει ηθικούς νόμους και δογματικούς και πνευματικούς κανόνες, δεν της αναγνωρίζουν το δικαίωμα να τους εφαρμόζει κι όποτε το πράττει την κατηγορούν για σκοταδισμό! Τη θέλουν κάτι σαν σούπερ μάρκετ, από το οποίο μάλιστα θα μπορείς να παίρνεις οτιδήποτε χωρίς να πληρώνεις τσέντουλο!

Αλήθεια, ποιος εμποδίζει όλους αυτούς να πάνε να γίνουν φακίρηδες; Με το καλό!

newsbreak.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου