Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Στα γονίδια αποδίδεται το σύνδρομο υπερκινητικότητας με διάσπαση προσοχής

Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές μορφής διαταραχής παγκοσμίως που εντοπίζεται σε πολύ νεαρή ηλικία, με συμπτώματα τη διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, δυσκολίες στη συμπεριφορά, καθώς και μαθησιακές δυσκολίες. Σήμερα σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, επιστήμονες από τη Βρετανία, για πρώτη φορά, αποδίδουν τη διαταραχή σε γενετικά αίτια. Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Cardiff με έκθεσή τους στην ιατρική επιθεώρηση Lancet υποστηρίζουν ότι η διαταραχή είναι ένα πρόβλημα του εγκεφάλου όμοια με τον αυτισμό, λέγοντας ότι τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί έχουν περισσότερα ή λιγότερα χρωμοσώματα από αυτά των υγιών παιδιών.

Οι ερευνητές σύγκριναν τα γονίδια 366 λευκών παιδιών στη Βρετανία με υπερκινητικό σύνδρομο και διάσπαση προσοχής ηλικίας 5 έως 17 ετών με αυτά 1000 παιδιών που δεν έπασχαν από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι όσα παιδιά παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη διαταραχή, έχουν περισσότερες πιθανότητες, σε σχέση με τα άλλα παιδιά, να εμφανίζουν στο DNA τους συγκεκριμένα τμήματα του γενετικού κώδικα (κυρίως τις λεγόμενες «παραλλαγές αριθμού αντιγράφων» ή CNV) που λείπουν ή που υπάρχουν δύο φορές.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελέτη τους έρχεται να διαλύσει τον μύθο ότι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας των παιδιών προκαλείται από κακή ανατροφή ή από κακή διατροφή, πολύ υψηλή σε σάκχαρα.

«Τώρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για γενετική ασθένεια και ότι οι εγκέφαλοι των παιδιών με αυτή τη διαταραχή αναπτύσσονται διαφορετικά από εκείνους των άλλων παιδιών» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Ανίτα Θάπαρ.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε η ίδια είναι πολύ νωρίς "να μιλήσουμε για διάγνωση και θεραπεία" λέγοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε παιδιά ευρωπαϊκής καυκάσιας καταγωγής εξηγώντας πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη στην οποία θα εξεταστούν παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=208486

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου