Να λοιπόν, που δύο χρόνια μετά το κραχ, έχουν ξυπνήσει άλλες δυνάμεις, πολύ μεγαλύτερες, και να δούμε πως θα παίξει το έργο...
Η είδηση της ημέρας αφορά τα τακτικά πυρηνικά όπλα. Για την ακρίβεια, δεν είναι σημερινή είδηση, κυκλοφορεί σε ιστοσελίδες και περίεργες επιτροπές τουλάχιστον ένα χρόνο και βγήκε στην guardian τον περασμένο Φεβρουάριο: «Το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Νορβηγία και το Λουξεμβούργο, θέλουν απομάκρυνση των τακτικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη». Αυτό σημαίνει ότι η Αγγλία και κυρίως η Γαλλία έχουν άλλη άποψη.
Η Ιταλία δεν είπε τίποτα, και η Τουρκία, αν διαβάζετε τα ψιλά γράμματα στης εφημερίδες θέλει περισσότερο έλεγχο όσων είναι στο δικό της έδαφος. Σήμερα, γράφτηκε ότι η συμφωνία New Start αναβάλλεται για …αργότερα.
Δεν ξέρω πώς ξεκίνησε η κουβέντα, αλλά στον απλό κόσμο φαίνεται να την ξεκίνησε ο Ομπάμα, ή το ζήτησαν οι Γερμανοί όταν βγήκε ο Ομπάμα. Θυμάστε το Νόμπελ που πήρε στα καλά καθούμενα; Όμως, ο Ομπάμα είναι επισήμως lame duck President. Έχει μπροστά του δύο χρόνια με Ρεπουμπλικάνους στην Βουλή, και συντηρητική μεταστροφή, ό,τι αυτό σημαίνει. Για μια γεύση «συντηρητικής» τοποθέτησης, δείτε εδώ.
Θα μου πείτε, «τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα αιολικά, και τα ενεργειακά και την Πράσινη Ανάπτυξη»; Νομίζω έχουν. Κατ’ αρχάς, δεν ξέρω αν προσέξατε, ξαφνικά ο κόσμος είναι γεμάτος αέριο και πετρέλαιο. Για την Βραζιλία, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ναμίμπια, έγραψα και εγώ, αλλά τώρα έχει και η …Αμερική. Tόσο πολύ αέριο, που το LNG θα πιάσει πάτο… Μπας και για αυτό δεν έχουμε και στην Ελλάδα αέριο; Το παραμύθι με το τέλος του κόσμου, το Club of Rome και τις ΑΠΕ, έχει ξαναπαίξει από το 1975 μέχρι το 1980. Και τότε, με το που έπιασε η ύφεση, όλα ξεχάστηκαν.
Αν, λοιπόν, η υπόθεση εργασίας ότι «οι Γερμανοί είναι πίσω από την Παγκόσμια Πρασινάδα» είναι σωστή, οι τελευταίες κινήσεις μάλλον πάνε να την στριμώξουν, και την Γερμανία και την Πρασινάδα. Δεν είναι βέβαια πολύ απλό: Υπάρχουν και Αμερικανικά συμφέροντα που θέλουν φόρο στο κάρβουνο που δεν έχουν καμία σχέση με αιολικά, και είναι (το μαντέψατε!) οι πυρηνικοί. Οι ρεπουμπλικάνοι θέλουν πυρηνικά, αλλά βγάζουν αναφυλαξία με την κλιματολογία και την υπερθέρμανση του πλανήτη, που όμως είναι το άλλοθι για να φορολογηθεί το κάρβουνο και το πετρέλαιο (και έτσι να επιδοτηθεί και η πυρηνική).
Το serial επομένως θα συνεχίζεται. Σήμερα μπορεί να είμαστε μπαϊλντισμένοι με τους μουσουλμάνους και τις ασύμμετρες απειλές τους, στην χώρα μας και αλλού, μπορεί να αγωνιούμε να δούμε αν και πώς θα σκάσει η Ελλάδα ή η Ιρλανδία, η κρίση που ξεκίνησε το 2008 (το 2001 ξεκίνησε) είναι σε εξέλιξη, και η συζήτηση για τα τακτικά πυρηνικά όπλα έφερε στο προσκήνιο πιθανή διάσταση απόψεων Γαλλίας και Γερμανίας. Διάσταση απόψεων σε αμυντικά θέματα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι τάξη μεγέθους πιο ενδιαφέρον από τις διαφωνίες τους για τον χειρισμό των Ευρωπαϊκών δημοσιονομικών, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται.
Μπορεί π.χ., ο Βαν Ρόμπουϊ να μην έχει αντικείμενο. Το τραγούδι "we 'll meet again" ήταν στην τελευταία σκηνή στο κινηματογραφικό έργο Dr. Strangelove.
http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/11/we-ll-meet-again.html
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου