Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Τουρκία: Μετακίνησαν την σωρό Καναδού διπλωμάτη σε νεκροταφείο, γιατί οι γείτονες δεν αισθάνονταν άνετα να προσεύχονται δίπλα σε χριστιανικό τάφο

Πηγή: Hürriyet

Η σωρός ενός συνταξιούχου Καναδού διπλωμάτη μεταφέρθηκε σε άλλη γωνιά στο νεκροταφείο της πόλης Bodrum (πρόκειται για την αρχαία Αλικαρνασσό) στην Τουρκία, μετά από καταγγελίες οικογένειας της περιοχής. Η σύζυγος του πρόσφατα χαμένου διπλωμάτη Hans Himmelbach είναι βαθιά δυσαρεστημένη με το περιστατικό και λέει ότι έκανε προσπάθειες για να σταματήσει την μετεγκατάσταση, αλλά ήταν όλες μάταιες.

Η σωρός του συνταξιούχου Καναδού διπλωμάτη Hans Himmelbach μεταφέρθηκε σε μια απομακρυσμένη γωνιά του νεκροταφείου του Μποντρούμ, όπου θάφτηκε, γιατί μια εξέχουσα οικογένεια της τοπικής κοινωνίας, ‘ανησυχούσε’ με την μικρή απόσταση που είχε η σωρός του Καναδού από τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων.

«Δεν μπορώ να χωνέψω ότι ο τάφος του συζύγου μου μεταφέρθηκε σε μια γωνία, επειδή οι ιδιοκτήτες του γειτονικού τάφου δεν τον ήθελαν. Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει στη χώρα μου ή στον λαό της χώρας μου. Η πράξη αυτή μας πάει πολύ πίσω, έχω χάσει τον ύπνο μου », δήλωσε η Τουρκάλα σύζυγός του διπλωμάτη, Ilknur Kummul Himmelbach, πρώην αθλήτρια της εθνικής Τουρκίας και κάτοχος τουρκικού ρεκόρ.

Ο 61χρονος Hans Himmelbach εγκαταστάθηκε στην πόλη Torba με τη σύζυγό του το 2004. Πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 2010. Μόλις δόθηκε η άδεια, το φέρετρό του παραδόθηκε στο νεκροταφείο Torba και συνοδεύθηκε και από μουσουλμανική και από χριστιανική τελετή, μετά από αίτημα της συζύγου του. Οι συμμετέχοντες και από τις δύο θρησκείες σκέφτηκαν ότι η τελετή συνέβαλε στο κλίμα της ανοχής.

Παρ’ όλα αυτά, η Ilknur Himmelbach συγκλονίστηκε μια μέρα όταν δημοτικοί υπάλληλοι της είπαν ότι η οικογένεια Dayıoğlu, μία από τις κορυφαίες οικογένειες της Αλικαρνασσού, ζήτησε τη μετεγκατάσταση της σωρού του Himmelbach, γιατί ο τάφος του βρισκόταν «δίπλα στους συγγενείς τους».

Αντιδρώντας στην μετεγκατάσταση του σωρού του συζύγου της, η Ilknur Himmelbach ζήτησε από τον Δήμο του Μποντρούμ πέντε φορές να παρέμβει. Οι προσπάθειές της ήταν μάταιες, όμως, και ο τάφος του συζύγου της μεταφέρθηκε 20 μέτρα πιο πέρα και τώρα στερείται μιας κατάλληλης ταφόπετρας.

"Αν μου έλεγαν ότι αυτό το περιστατικό επρόκειτο να συμβεί πριν από 30 χρόνια, δεν θα το είχα πιστέψει. Ο σύζυγός μου δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση. Ήρθε στην Τουρκία για να με κάνει ευτυχισμένη», δήλωσε η Ilknur Himmelbach.

Το μέλος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, ή CHP, Dursun Göktepe και ο τέως επικεφαλής της περιοχής του Torba, Turgut Kavcar, έδωσαν τα συλλυπητήριά τους προς την Ilknur Himmelbach. "Ως κάτοικοι του Bodrum, είμαστε πολύ άδικοι όσον αφορά αυτό το θέμα. Αυτή η ντροπή θα μας βλάψει. Για να ανακουφίσω τον πόνο της συζύγου του Himmelbach, θα θέσω το θέμα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου για να κάνει ό, τι απαιτείται », δήλωσε ο Göktepe.

Ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού από το Δημοκρατικό Κόμμα, ή DP, Mehmet Kocadon, είπε ότι δεν γνώριζε ότι η σωρός του ανθρώπου μετακινήθηκε βίαια. «Δεν έλαβα κάποια ειδοποίηση ότι η θέση του τάφου μετακινήθηκε. Όσον αφορά το θέμα, δύο οικογένειες είχαν μία διαπραγμάτευση και πήραν μια αμοιβαία απόφαση. Αν κάτι συνέβη λόγω παρεξήγησης, πιστεύω ότι είναι πολύ λυπηρό», δήλωσε ο Kocadon.

Μιλώντας για την μετακίνηση του τάφου του Himmelbach, ο επιχειρηματίας Sinan Dayıoğlu, είπε ότι αν και άνθρωποι από διαφορετικές θρησκείες βρίσκονται στο ίδιο νεκροταφείο, θα πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστούς χώρους.

«Έβαλαν τον τάφο του Himmelback δίπλα στον τάφο της μητέρας μου Şükriye Saman και του ξαδέρφου μου Burak Dayıoğlu. Στον κόσμο, οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις χωρίζονται μεταξύ τους με τοίχους ή σύρματα, ακόμα κι αν είναι στο ίδιο νεκροταφείο. Πρόκειται για το σεβασμό της πίστης και των θρησκευτικών πεποιθήσεων», δήλωσε ο Dayıoğlu.

"Έχουμε αντιρρήσεις, διότι δεν αισθανόμαστε άνετα να προσφέρουμε μουσουλμανικές προσευχές δίπλα ακριβώς από ένα χριστιανικό τάφο. Εμείς δεν προσπαθήσαμε να βλάψουμε κανέναν», είπε ο Dayıoğlu.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου