Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ο πατέρας του ασώτου

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Στην ευαγγελική παραβολή του ασώτου υιού ο πατέρας εγκαταλείπεται απ΄ το γιο του, ο οποίος φέρεται στον πατέρα του σαν να έχει πεθάνει. Τον κληρονομεί ζωντανό. Τα μόνα λόγια που του απευθύνει είναι το αίτημά του για το μερίδιο της περιουσίας του. Σαν να μιλάει σε έναν ξένο, σε κάποιον που δεν υπήρξε ποτέ ο πατέρας του.

Ο άσωτος γιος στην πραγματικότητα σκοτώνει ψυχολογικά τον πατέρα του για να του πάρει το μερίδιό του στην περιουσία. Αγνοεί τον πατέρα του. Σαν να μην τον συνέδεε μαζί του κανένας συγγενικός δεσμός αγάπης και στοργής. Είναι ένας άνθρωπος χωρίς στοργή για τον πατέρα του. Δεν τον ενδιαφέρει τί νιώθει, αν θέλει να φύγει ο γιος του, αν τον χρειάζεται κοντά του. Τον περιφρονεί εντελώς. Ούτε του μιλάει για τη φυγή του, για το τι σχεδιάζει να κάνει. Δεν του ζητεί τη γνώμη του. Το μόνο που θέλει είναι η περιουσία. Ο πατέρας του δεν υπάρχει γι΄ αυτόν. Μόνο η περιουσία.

Πού ζούσε ο νέος αυτός; Δεν είχε ακούσει ποτέ για την τιμή προς τον πατέρα του και τη μητέρα του; Δεν ένιωθε καμιά ευγνωμοσύνη γι΄ αυτούς που τον μεγάλωσαν; Πλήρης αποξένωση. Σαν να μην είδε κανένα καλό από αυτόν τον άνθρωπο. Σαν να μεγάλωσε μόνος του.

Χωρίς καμιά εξήγηση. Χωρίς κανένα δισταγμό, καμια δυσκολία, καμιά λύπη για τον πατέρα του, τον αφήνει και φεύγει.

Πώς φέρεται ο πατέρας σε ένα τέτοιο άστοργο, σκληρό, ανάλγητο, εγωιστικό πλάσμα που δε νιώθει τίποτα γι΄ αυτόν. Πώς υποφέρει τη διάψευση των ελπίδων του , των προσδοκιών του να νιώσει περήφανος κάποτε για το γιο του; Θυμώνει με τη στάση αυτή του γιου απέναντί του; Προσπαθεί να τον μεταπείσει, να τον εμποδίσει; Όχι.Περιμένει μόνο να αλλάξει ο γιος του από μόνος του. Τί αξία θα είχε να τον κρατήσει κοντά του με τη βία; Ο πατέρας του ασώτου ξέρει ότι σημασία έχει η προαίρεση του γιου του.

Αυτή είναι η μοίρα του πατέρα και καθενός που αγαπάει: η απόρρiψη. Όποιος δεν θέλει να τον απορρίψουν δεν αγαπάει, μόνο που κι αυτό είναι μια απόρριψη. Και ο μη αγαπών νιώθει σαν απόβλητος.
http://lagouvardospot.blogspot.com/2011/01/blog-post_06.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου