Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, ανάλογο του “Λεβιάθαν”

Εξαιρετικά σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, ενδεχομένως ανάλογο του ισραηλινού “Λεβιάθαν”, που είναι το μεγαλύτερο που βρέθηκε στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου νοτιοδυτικά της Πάφου, στα “ανεπίσημα” όρια που διαχωρίζουν τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας.

Αυτό, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ”Φιλελεύθερος”, αποκάλυψε σε συνέδριο εμπειρογνωμόνων στην Νέα Ορλεάνη, προσελκύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των ειδικών, εμπειρογνώμονας του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων (ΒΕΙCΙΡ), ο οποίος είναι και εκ των συμβούλων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα κοιτάσματα.

Ο Γάλλος ειδικός -είναι ένας από τους επιστήμονες που κατέχουν τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για την περιοχή- μίλησε για εξαιρετικά σημαντικό κοίτασμα, το οποίο και χαρτογράφησε.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα από χθες ξεκίνησαν νέες θαλάσσιες σεισμογραφικές έρευνες, αυτή τη φορά κυρίως στα ανοικτά του Κόλπου Ακρωτηρίου στη Λεμεσό. Το ερευνητικό “Ramform Vanguard” της νορβηγικής ΡGS έπιασε δουλειά, ενώ δεύτερο σκάφος το “Μ/VGeosund”, που ναύλωσε η Νoble Νoble Εnergy, αφού κινήθηκε μέχρι το Ζύγι, μπήκε χθες στο λιμάνι Λεμεσού.

Η ΡGS είναι η εταιρεία, που πραγματοποίησε την προηγούμενη τετραετία τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες για τα κοιτάσματα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο για πρώτη φορά γίνονται σεισμολογικές έρευνες τόσο κοντά στις κυπριακές ακτές.

Το “Ramform Vanguard” διεξήγαγε το προηγούμενο δίμηνο έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου για λογαριασμό του Λιβάνου και συνοδεύεται από το βοηθητικό σκάφος ”Romulus”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
vatopaidi.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου