Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Η CIA πίσω από την αιγυπτιακή επανάσταση;

Έχω γράψει και άλλες φορές πως δεν είμαι ιδιαίτερα φίλος των διάφορων συνομωσιολογικών θεωριών που κυκλοφορούν κατά κόρον σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις, ούτε θεωρώ τις διάφορες μυστικές υπηρεσίες τόσο παντοδύναμες όσο τις θέλει ο κινηματογράφος ή η λαϊκή φαντασία.

Η πραγματικότητα όμως μας λέει, ότι αυθόρμητες, λαϊκές επαναστάσεις σπάνια συμβαίνουν στον αληθινό κόσμο.

Για να πετύχει μια επανάσταση χρειάζεται σχεδιασμός, οργάνωση, και μεθόδευση, άσχετα του κατά πόσο επηρεάζουν τα Twitter και Facebook.

Αν πιστέψουμε το Russia Today (RT), (http://www.youtube.com/watch?v=UvI6JqiAZjs), η αμερικανική κυβέρνηση σχεδίαζε εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια, την ανατροπή του Μουμπάρακ. Η άποψη αυτή βασίζεται σε απόρρητα διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσε η Wikileaks. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα έγγραφα, η Ουάσιγκτον χρηματοδοτούσε και στήριζε κρυφά διάφορες προσωπικότητες που έπαιξαν ηγετικό ρόλο στην αιγυπτιακή εξέγερση.

Ο ερευνητής δημοσιογράφος Webster Tarpley δήλωσε στο RT, ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει εδώ και καιρό, να τοποθετηθούν νέα πρόσωπα στις ηγεσίες των χωρών του αραβικού κόσμου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αμερικανική πολιτική ατζέντα στη περιοχή.

Στην ιστοσελίδα World Future Online, (http://wfol.tv/index.php/analysis/middle-east/6139-wikileaks-us-backed-rebels-toppling-of-mubarak-in-2008.html) ο Asir Husain γράφει πως «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βοηθούσαν υπογείως τους διαφωνούντες, που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τα social media για να ρίξουν το καθεστώς Μουμπάρακ». Αυτό αναφέρεται σε ένα τουλάχιστον απόρρητο σήμα της 30/12/08, που στάλθηκε από τη πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο. Στο ίδιο αυτό σήμα περιγράφεται ένα λεπτομερές σχέδιο ανατροπής του Αιγύπτιου ηγέτη για το 2011(!), που όμως χαρακτηρίζεται ως «μη ρεαλιστικό».

Σύμφωνα με το σήμα, ένας ηγέτης του κινήματος της νεολαίας «6η Απριλίου», κίνημα που λειτουργεί μέσω κυρίως του Facebook, και που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη πρόσφατη εξέγερση, ανέφερε στους Αμερικανούς ότι οι διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης συμφώνησαν μεταξύ τους σε ένα σχέδιο που αφορά στην ανατροπή του Αιγύπτιου δικτάτορα, και στην εγκαθίδρυση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το σχέδιο προέβλεπε επίσης μια αποδυναμωμένη προεδρία, και όλα αυτά επρόκειτο να γίνουν πριν διεξαχθούν οι προγραμματισμένες εκλογές του Σεπτέμβρη του 2011.

Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη της πρεσβείας, στους σχεδιασμούς αυτούς συμμετείχαν η Μουσουλμανική Αδελφότητα, οι Σοσιαλιστές Επαναστάτες, το κίνημα Kefaya, το κόμμα Waft, κ.ά. ενώ ο στρατός είχε συμφωνήσει να στηρίξει μια προσωρινή κυβέρνηση, μέχρι να γίνουν οι εκλογές.

Στις 16 Ιανουαρίου 2011, ο Webster Tarpley έγραφε πως «Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και η CIA, χρησιμοποιούν τα αφοσιωμένα σε αυτούς ΜΜΕ, ώστε να προβάλλουν ιδιαιτέρως τη τυνησιακή εξέγερση, και να τη καταστήσουν πρότυπο μιας νέας γενιάς χρωματιστών επαναστάσεων, μεταμοντέρνων πραξικοπημάτων, και εμπνευσμένων από τους Αμερικανούς αποσταθεροποιήσεων. Στα αμερικανικά κέντρα όπως είναι το Langley, κάποιοι σχεδιάζουν πυρετωδώς ένα μεσογειακό τσουνάμι, με σκοπό την ανατροπή όλων των αραβικών καθεστώτων και όχι μόνο. Οι μεθοδευτές αυτοί σχεδιάζουν την ανατροπή ή την εξασθένηση των κυβερνήσεων της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Συρίας, της Ιορδανίας, της Αλγερίας, της Υεμένης, και ίσως και άλλων. Παράλληλα, η CIA έχει βάλει σκοπό να ανατρέψει τον Berlusconi στην Ιταλία, εξαιτίας της φιλίας του με τον Putin, και τη στήριξης του προς τον αγωγό Southstream. Συνεπώς, δεν μιλάμε μόνο για μια αποσταθεροποίηση στον αραβικό κόσμο, αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο». http://tarpley.net/2011/01/16/tunisian-wikileaks-putsch/.

Ο Husain γράφει πως, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βοήθησαν τον ηγέτη της «6ης Απριλίου» να συμμετάσχει στην ετήσια Σύνοδο των κινημάτων νεολαίας που διοργανώθηκε το 2008 στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Η Σύνοδος αυτή, στη διάρκεια της οποίας παρουσίασαν εισηγήσεις, μεταξύ άλλων, ο συνιδρυτής του Facebook Dustin Moskovitz, και ένας υφυπουργός του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίστηκε ως μια ευκαιρία να συζητηθεί από πλευράς των νεαρών ακτιβιστών του κόσμου, η επίδραση του διαδικτύου στις κοινωνικές αλλαγές στις ημέρες μας.

Ο Αιγύπτιος εκπρόσωπος δήλωσε ικανοποιημένος, αφού του δόθηκαν συμβουλές στο πως η ομάδα του θα μπορεί αποφεύγει τις παρακολουθήσεις από πλευράς των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφάλειας κλπ, και μάλιστα προσεκλήθη να μιλήσει σε άλλα φόρα, για την προοπτική δημοκρατίας στη χώρα του. Σύμφωνα με το απόρρητο σήμα, το State Department κατάφερε να διατηρήσει μυστική τη ταυτότητα του Αιγύπτιου ακτιβιστή σε όλη τη διάρκεια της Συνόδου.

Ο νεαρός είχε επίσης συναντήσεις με αρκετούς αξιωματούχους στο αμερικανικό Καπιτώλιο, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο άσκηση πίεσης προς το καθεστώς Μουμπάρακ, μέσω παγώματος των ξένων καταθέσεων του, έτσι ώστε να αναγκαστεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Και ο Tarpley καταλήγει, γράφοντας στις 16 Ιανουαρίου(!), ότι «οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές σχεδιαστές πιστεύουν πως πέτυχαν να ανακαινίσουν το υπάρχον μοντέλο των χρωματιστών επαναστάσεων και των μεταμοντέρνων πραξικοπημάτων της CIA. Αυτού του είδους οι ανατροπές κυβερνήσεων έχασαν το κύρος τους, μετά την αποτυχία της πλουτοκρατικής επανάστασης «των Κέδρων» στο Λίβανο, της αναδίπλωση της οργανωμένης από το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ «πορτοκαλί επανάστασης» στην Ουκρανία, την άδοξη κατάρρευση της ιρανικής «επανάστασης του Twitter» τον Ιούνιο του 2009, και την γενική απαξίωση της στηριζόμενης από την Αμερική «επανάσταση των Ρόδων» στη Γεωργία, που ξεφτιλίστηκε από την πολεμοχαρή και κατασταλτική δραστηριότητα του φασίστα αλλά και τρελού Saakashvili.

Τώρα, όλοι οι ιμπεριαλιστές συμφωνούν πως τα γεγονότα στη Τυνησία προϊδεάζουν για ένα νέο είδος λαϊκού πραξικοπήματος, σχεδιασμένο να ταιριάζει με τη σημερινή πραγματικότητα, σε έναν κόσμο οικονομικής σύνθλιψης, κρίσης, και σε ένα περιβάλλον πλήρους αποσάθρωσης της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας των καζίνο…».

Με βάση δηλαδή τα παραπάνω, η αμερικανική CIA είναι ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτή που μεθόδευσε την ανατροπή του Μουμπάρακ, κι αυτή που μεθοδεύει τη ριζική αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος στην ευρύτερη Μεσόγειο. Μπορεί. Ποιος ξέρει; Τι άλλο να πω;

Strange Attractor
http://www.antinews.gr/2011/02/13/85395/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου