Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η «ταμπακέρα» για το Βατοπαίδι

του Σπύρου Μπαζίνα

Τα υπέρ και τα κατά της εξεταστικής η προανακριτικής επιτροπής έχουν ήδη συζητηθεί και θα συζητηθούν ακόμη αρκετά. Σύντομα, υπέρ της εξεταστικής επιτροπής είναι ότι μπορεί να ερευνήσει όλες τις πολιτικές ευθύνες σε βάθος χρόνου. Κατά είναι ότι, αν καθυστερήσει με ανούσιες συζητήσεις, υπάρχει κίνδυνος παραγραφής ποινικών αδικημάτων, αν γίνουν εκλογές πριν ασκηθεί ποινική δίωξη. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα της προανακριτικής, δηλαδή η άμεση εξέταση ποινικών ευθυνών ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σύντομα, έτσι η αλλιώς. Αντίστοιχα, το μειονέκτημα της προανακριτικής είναι ότι περιορίζεται στην εξέταση ποινικών μόνο ευθυνών και μόνο από το 2004 και μετά. Οποιαδήποτε εξέταση άλλου θέματος η θέματος που αφορά την προ-2004 εποχή μπορεί να γίνει μόνο παρεμπιπτόντως. Αυτό το τελευταίο νομίζω ότι είναι το κρίσιμο σημείο, η δυνατότητα δηλαδή να εξεταστούν γενικότερα θέματα σε βάθος χρόνου. Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι η εξεταστική πρέπει να προηγηθεί και η προανακριτική να επακολουθήσει, αν προκύψουν επαρκή στοιχεία, αλλά σύντομα.

Ο φίλος καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος σχολιάζοντας με ευμένεια ένα άρθρο που δημοσίευσα για το θέμα στο μηνιαίο περιοδικό «Νέα Πολιτική» του Οκτωβρίου, όπου τόνιζα κυρίως την ανάγκη να μη θιγεί το κύρος του Αγίου Όρους,… θέση με την οποία συμφώνησε, μου είπε ότι δεν λέω όμως τίποτα «για την ταμπακέρα»! Εννοούσε την περιουσιακή διαφορά. Για την περιουσιακή διαφορά έγραψα λίγα, γιατί περιμένω, όπως όλοι οι εχέφρονες και καλόπιστοι άνθρωποι, να δω την δικαστική εξέλιξη. Όμως υπάρχει και ένας άλλος λόγος. Δεν πιστεύω ότι «η ταμπακέρα» είναι το περιουσιακό η το ποινικό μέρος της υπόθεσης. Αυτό είναι η αφορμή. Αν υπήρξαν χαριστικές πράξεις με το Βατοπαίδι, πράγμα που μένει να αποδειχτεί, αυτές σκοπό μάλλον είχαν να διευκολύνουν το τεράστιο και παγκόσμιο έργο του Βατοπαιδίου, το οποίο ενόχλησε κάποια συμφέροντα. Εκεί είναι η ουσία. Ο κύριος στόχος είναι η Κυβέρνηση και η πολιτική της προς την Ρωσία. Επικουρικός στόχος είναι το Άγιον Όρος και το έργο κυρίως του Βατοπαιδίου και του Γέροντα Εφραίμ τόσο στην Ρωσία όσο και στην Αμερική, αλλά και η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολο της.

Είναι γνωστό ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση έχει ενοχληθεί σφόδρα τόσο από την προσέγγιση της Ελλάδος με την Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, όσο και από την αντίδραση της Ελλάδος στα Αμερικανικά σχέδια στα Βαλκάνια. Είναι επίσης γνωστό, αν και λιγότερο, ότι το Βατοπαίδι χρηματοδοτεί φιλανθρωπικές δραστηριότητες στην Αμερική, όπου έχουν ιδρυθεί πολλά ορθόδοξα Μοναστήρια από το Γέροντα Εφραίμ τον Φιλοθείτη, πνευματικό τέκνο (όπως και ο Γέροντας του Γέροντα Εφραίμ) του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή και Σπηλαιώτη, που άφησε μνήμη αγίου ανδρός, αλλά και στην Ρωσία. Είναι εξίσου γνωστό ότι το Άγιον Όρος αλλά και η Ορθοδοξία στο σύνολο της είναι αντίθετοι με την πολιτική της νέας τάξης πραγμάτων που την θεωρούν πρόδρομο του Αντιχρίστου και ότι για αυτό η Ορθοδοξία αντιμετωπίζεται σαν αντίπαλος από την νέα τάξη. Πέραν τούτων, είναι γνωστό ότι η Ρωσική Κυβέρνηση στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής της για την αναγέννηση της Αγίας Ρωσίας στην πνευματική αφύπνιση των Ρώσων την οποία και στηρίζει στην φιλοκαλική ησυχαστική παράδοση του Παισίου Βελιστκόφσκυ, δηλαδή στην παράδοση του Αγίου Όρους. Οι επισκέψεις του Προέδρου Πούτιν στο Άγιον Όρος, η ετοιμασία Κελίου για να μένει και η ευσέβεια του είναι γνωστές σε πολλούς Αγιορείτες και προσκυνητές. Όπως είναι γνωστή και η ενόχληση πολλών στην Δύση από την συνέντευξη του Ελληνικής καταγωγής πνευματικού του στον Εκόνομιστ φέτος.

Είναι λίγο η καθόλου γνωστό ότι τα ορθόδοξα Μοναστήρια στην Αμερική έχουν κάποιους ενοχλήσει και βρίσκονται στο στόχαστρο της Εφορίας (Internal Revenue Service) για φορολογικά θέματα! Μήπως από εκεί προέρχονται οι ξεδιάντροπες αναφορές στο Βατοπαίδι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μήπως δηλαδή απλά κάποιοι επαναλαμβάνουν αστήρικτες κατηγορίες Αμερικανών; Είναι λίγο η καθόλου γνωστό ότι κάποιοι περίεργοι Αμερικανοί έμειναν πέρυσι στο Βατοπαίδι για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα και ζήτησαν την παράταση του διαμονητήριου τους «γιατί δεν είχαν τελειώσει την δουλειά τους στο Βατοπαίδι». Είναι λίγο η καθόλου γνωστό ότι ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης επισκέφτηκε πολύ πρόσφατα το Βατοπαίδι ταξιδεύοντας μέσω Βιέννης με ιδιωτικό αεροπλάνο. Είναι ομωs γνωστό ότι γειτονικές χώρες προσπαθούν να αφαιρέσουν την περιουσία των Πατριαρχείων και, ει δυνατόν, να τα ξεφορτωθούν. Δεν έχει καμία σχέση με αυτή την επιδίωξη γειτονικών Κρατών και σίγουρα των μυστικών τους υπηρεσιών η απαξιωτική θέση απέναντι σε τίτλους ιδιοκτησίας που βασίζονται σε Βυζαντινά χρυσόβουλα η Οθωμανικά φιρμάνια, δηλαδή τους μόνους τίτλους ιδιοκτησίας που έχουν τα Πατριαρχεία; Δεν έχει σχέση με όλα αυτά η σύγχυση που καλλιεργείται για τη σχέση αντίθεσης του Οθωμανικού Κράτους (που είναι πολυεθνικό) με το Τουρκικό Κράτος και για την θεωρία του «δορυάλωτου» (δηλαδή αυτού που κατακτήθηκε με την βία και χάνει όλα τα δικαιώματα του), χωρίς την οποία σήμερα πιθανόν δεν θα υπήρχαμε ως Έλληνες και Χριστιανοί;

Όλα αυτά πρέπει να ερευνηθούν κυρίως από την εξεταστική αλλά παρεμπιπτόντως και από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Αυτό σίγουρα θα βοηθήσει σε μια καλύτερη συνειδητοποίηση για το πραγματικό διακύβευμα στην υπόθεση αυτή και σε μείωση των δυσμενών για την Χώρα συνεπειών. Ανεξάρτητα του αποτελέσματος στο οποίο θα καταλήξουν οι επιτροπές, αν δεν υπάρξει εθνική ομοψυχία, ο στόχος να πληγεί η Κυβέρνηση, η Χώρα και η πολιτική της απέναντι στα Βαλκάνια και την Ρωσία, που περνά και μέσα από το Άγιον Όρος και το Βατοπαίδι, θα έχει δυστυχώς επιτευχτεί. Και αν γίνουν εκλογές και οδηγήσουν σε ακυβερνησία, αυτά τα σχέδια θα είναι πιο εύκολο να προωθηθούν.

Ας θυμηθούμε μια φάση του Μακεδονικού, που είναι θέμα ζωής η θανάτου για την Χώρα, γιατί κινδυνεύει η Μακεδονία (βλ. Μάρκ Μαζαουερ, Θεσσαλονικη, Η πολη των φαντασματων) και, αν χαθεί η Μακεδονία, χάνεται και η Ήπειρος, η Θράκη και το Αιγαίο. Πριν από την Διάσκεψη του Βουκουρεστίου γράφτηκε στον Τύπο ότι ο Αμερικανός Υφυπουργός των Εξωτερικών Φρίντ φέρεται να είπε για τον Γιώργο Παπανδρέου «Να του ζητήσουμε να μας βοηθήσει. Μας χρωστάει.» Προς τιμή του, ο Γιώργος Παπανδρέου αμέσως ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και συμφώνησε σε μια εθνική γραμμή. Ταυτόχρονα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Χώρας ταυτίσθηκαν με αυτή την θέση και, έστω και αργά, κινητοποιήθηκε ο διπλωματικός μηχανισμός για να ενημερωθούν οι φίλοι μας στον κόσμο. Έτσι, φτάσαμε στο Βουκουρέστι. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια εθνική εξωτερική και αμυντική πολιτική, και, αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να ετοιμαζόμαστε για πόλεμο με την Εκκλησία και το Άγιον Όρος να στηρίζουν το αγωνιστικό και ανυπότακτο φρόνημα του Λαού μας. Νυν υπέρ πάντων αγών.

http://www.pemptousia.com/?p=8111

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου