Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Έκρηξη χωρίς πυροκροτητή;

Παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο εξακολουθεί να επικρατεί ακόμη χάος, ήδη οι πρώτες φωνές για άμεση διερεύνηση της έκρηξης στη Ναυτική Βάση, όλο και δυναμώνουν. Τα σενάρια και τα αναπάντητα ερωτήματα για το πώς έλαβε χώρα η τραγωδία στη Μεγαλόνησο, δίνουν και παίρνουν. Το γεγονός, όμως, ότι 10 πυροτεχνουργοί από την Ελλάδα είναι ήδη στην Κύπρο για να συνδράμουν στις έρευνες, ίσως λέει πολλά.

Επίσης, είναι φανερό ότι θα πρέπει κάποιος να διερευνήσει γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη οι προειδοποιήσεις του αδικοχαμένου διοικητή της βάσης ο οποίος από το 2009 έλεγε ότι δεν είναι ασφαλές να μένουν τα κοντέινερ με τα πυρομαχικά στη βάση. Αραγε να εννοούσε τη ζέστη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έκρηξη, ή μήπως πίστευε ότι ήταν εύκολο ένα σαμποτάζ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι ύποπτη η χρονική στιγμή της έκρηξης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα μπορούσε να είναι πράγματι ατύχημα κι όχι κάποια συνωμοσία.

Τον Οκτώβριο ξεκινά τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό με τον πρόεδρο Χριστόφια να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο χειρότερο κι από το σχέδιο Ανάν. Κάποιοι πίεζαν να λυθεί το πρόβλημα σύντομα διότι την 1η Ιουλίου 2011 η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, κάτι που οι Τούρκοι δεν το επιθυμούσαν διότι θα έπρεπε να συνομιλούν με τη Λευκωσία για την ενταξιακή τους πορεία.

Επίσης, ενοχλημένοι εμφανίζονται οι Τούρκοι, κι όχι μόνον αυτοί από το γεγονός ότι βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για την εκμετάλλευση της ΑΟΖ με τη συνεργασία του Ισραήλ.

Ίσως κάποιοι να ήθελαν μέσω σαμποτάζ να αποσταθεροποιήσουν την κυπριακή δημοκρατία ώστε να είναι πιο ευάλωτη στις πιέσεις.

Τα ερωτήματα, πάντως, θα μείνουν για καιρό αναπάντητα.

Γιατί δεν έσβησε η φωτιά τα ξημερώματα της Δευτέρας και από που ξεκίνησε, από μέσα ή απ’ έξω από το στρατόπεδο;

Γιατί δεν άκουγε κανείς τον πλοίαρχο Ιωαννίδη όταν τους προειδοποιούσε ότι θα γίνει η περιοχή Χιροσίμα;

Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι μέσα στα κοντέινερ εκτός από πυρίτιδα δεν υπήρχαν και ρώσικοι πύραυλοι S-300 όπως φημολογείται;

Γιατί ένα τόσο επικίνδυνο φορτίο το άφησαν εκτεθειμένο στη βροχή και τη ζέστη επί 2,5 χρόνια;

Ποιος ο ρόλος των ΗΠΑ οι οποίες, όπως αποδεικνύεται, γνώριζαν και παρακολουθούσαν το 2009, το ιρανικό πλοίο που πήγαινε προς τη Συρία;

http://www.antinews.gr/2011/07/11/111972/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου