Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Το πράσινο πλυντήριο


Ο Παγωτατζής είπε: Follow the money.

Δεν ξέρω εάν η πράσινη ανάπτυξη φτιάχτηκε για να ξεπλένει λεφτά, ή για να πουλάει Γερμανικά κατασκευάσματα, αλλά τα δύο προσφέρονται για συμβίωση. Τα πλυντήρια, γενικά, γουστάρουν πολύ τις φούσκες. Σήμερα εγκαινιάζω άλλη μία ετικέτα (tag) με τίτλο "πράσινο πλυντήριο".

Η εικόνα (που μεγαλώνει με κλικ) δείχνει το πλυντήριο με παράδειγμα τα αιολικά. Οι πολιτικοί, ως δια μαγείας, τα νομοθετούν. Από την Σκωτία μέχρι την Αυστραλία. Οι παπαγάλοι τα διαφημίζουν με χίλια δυο τερτίπια. Το προφανές κίνητρο είναι η επιδότηση των εξαγωγών των χωρών που τα εξάγουν. Το λιγότερο προφανές κίνητρο και μείζον σύμμαχος είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο, το ξέπλυμα μαύρου (και γκρίζου) χρήματος. Το μαύρο είναι προϊόν εγκλήματος. Το γκρίζο είναι απλά φοροδιαφυγή.

Το μαύρο και γκρίζο εμπλέκονται με τις πράσινες ΑΠΕ με τρεις τρόπους:

1) Μέσω καθ' όλα νομότυπων, σοφιστικέ, πριβέ funds (ένα πχ είδα στο Zug) επενδύει με σλόγκαν το making money while doing good. Το πού βρίσκει τα λεφτά το ξένο fund, ή ο επενδυτής από τα Caymans, λίγο ενδιαφέρει τους πειναλέους στην άλλη άκρη. Με ευκαιρία την καταπληκτική ευκαιρία σωτηρίας του πλανήτη, και την έλευση του ξένου επενδυτή, ας φτιάξουμε και ένα εργαλείο για τα δικά μας φτωχαδάκια, να ασπρίσουν και αυτοί κανένα φράγκο, να βγάλουμε και καμιά αμοιβούλα. Έτσι θα φαίνεται και η λαϊκή ή σοσιαλιστική ή ντόπια συμμετοχή. Μην εκπλαγείτε αν δείτε το ντόπιο fund και στο ΧΑ (για να κερδίσει και ο λαός)

2) Μέσω ανεξέλεγκτης (αλλά απόλυτα νομότυπης) δραστηριότητας δημιουργεί έσοδα από πωλήσεις πλασματικών και αΰλων πραγμάτων. Δικαιώματα άνθρακα, αιολικές κιλοβατώρες. Τα έσοδα αυτά καλύπτονται από ταρίφες που πληρώνει το ποντίκι στον ποδόμυλο ο καταναλωτής για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Όπως ένα μπαρ που δεν κόβει αποδείξεις, ή ένα μηχανάκι που πουλάει παγάκια, δείχνει ό,τι κέρδη θέλει έτσι και τα αιολικά. Πώς έγινες πλούσιος; Αααα...αιολικά πάρκα. Οι ΑΠΕ είναι η νομιμοποιητική βιτρίνα. Το μπαρ.

3) Παράγει μαύρο (γκρίζο) χρήμα. Δίνεις €10.000 για την άδεια, τα 1.000 γκρίζα, την πουλάς αφορολόγητα για ...όσο δηλώσεις, να λεφτά, όσα θες άσπρα, όσα θες γκρίζα.

Όσο για επενδύσεις; Δρόμοι, μπετά, αιολικά, φ/β, βιομαγνητικές παντόφλες, κοντρόλς, υδρογόνα, φύκια, κορδέλες, υποδομές... Γιατί να βάλουμε 2-3 συμβατικές μονάδες και να καθαρίσουμε; Με την μονάδα πχ της Φλώρινας κάνεις μία δουλειά. Με τις ΑΠΕ κάνεις πολλές.

Θα μου πείτε γιατί τα γράφω και δεν πάω να βγάλω κανένα φράγκο; Κάπου ντρέπομαι να κλέβω το ποντίκι στον ποδόμυλο -- σε καιρό φτώχειας, και ειδικά όταν η κλοπή παραβιάζει τον Β' Νόμο της θερμοδυναμικής. Θα μου πείτε επίσης "μα δεν είναι δουλειά της Τράπεζας της Ελλάδος αυτά τα πράγματα"; Να σας θυμίσω ότι η ΤτΕ οργάνωσε φιέστα για την Ανθρωπογενή Θέρμανση του Πλανήτη. Συνεργός είναι.

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2012/03/blog-post_3173.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου