Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση θα έχει αύριο 27/03 στις 12.00 το μεσημέρι ο υπουργός Σ.Δήμας: Ο Ειδικός Απεσταλμένος της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, Πρέσβης Richard Morningstar, ένα από τα «γεράκια» της αμερικανικής διπλωματίας και φανατικός πολέμιος της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα για άλλη μια φορά (η προηγούμενη επίσκεψή του ήταν τον Ιούλιο του 2011, μαζί με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον) έρχεται στην Ελλάδα που πλέον έχει εξελιχθεί σε «ακρογωνιαίο λίθο» της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ στην Ευρώπη και όχι μόνο: Το Ισραήλ για πρώτη φορά έχει διασυνδεθεί τόσο στενά με χώρα μέλος της ΕΕ.
Μάλλον είναι "συμπτωματικό" που μετά την συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών ο R.Morningstar θα έχει συνάντηση με τον Γενικός Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Ι.Α. Ζέπο. Και το λέμε αυτό γιατί ο Ι.Α.Ζέπος, μόλις επέστρεψε από συνομιλίες που είχε στην Τουρκία, σε έναν ακόμα «κύκλο διερευνητικών συνομιλιών» αγνώστου περιεχομένου στους Έλληνες πολίτες, με τους Τούρκους συνομιλητές του.
Και ο R. Morningstar υποστηρίζει ανοιχτά την εξάλειψη κάθε ιστορικής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με τη Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο, και άλλα καίρια ζητήματα, με μια σειρά ελληνικών υποχωρήσεων που θα αναδιατάξουν τον χάρτη των δικαιωμάτων των δύο κρατών στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο. Έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μεταξύ τους συνεργασία ώστε να υπάρξει μια κερδοφόρα (για τις ΗΠΑ…) συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου, αλλά και της Α.Μεσογείου.
Το τι θα συζητήσει με Σ.Δήμα και Ι.Α.Ζέππο δεν έχει κοινοποιηθεί μεν, αλλά το ζήτημα είναι – τι άλλο; - το πώς θα προχωρήσει η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ προς όφελος της αμερικανικής ενεργειακής πολιτικής στην περιοχή, χωρίς να θιγούν ταυτόχρονα τα δικαιώματα της Άγκυραw.
To πόση εμπλοκή έχει ο R.Morningstar με το όλο ζήτημα καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η Χ.Κλίντον μόνο αδιάφορη δεν είναι για το ενεργειακό παιχνίδι: Βασικός λομπίστας της Noble Εnergy στις ΗΠΑ είναι ο σύζυγός της πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μ.Κλίντον!
Έτσι λοιπόν μόνο τυχαία δεν είναι η παρουσία του R.Morningstar στην τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας σε θέματα ενέργειας, την οποία υπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου ενέργειας του Economist, που διοργανώνεται στις 28 και 29 Μαρτίου 2012 στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Spa.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Και θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η ομιλία του Richard Morningstar, αφού το περιεχόμενο του συνεδρίου έχει ακριβώς αυτό το αντικείμενο: τον επανασχεδιασμό του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, τις προοπτικές στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης αλλά και της μεταφοράς φυσικού αερίου, υπό το πρίσμα της δημιουργίας ενός τρίτου πόλου ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.
Ο Richard Morningstar, ο οποίος ήταν και από παλιά σύμβουλος του προέδρου Κλίντον σε ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας για την Κασπία Θάλασσα έχει «ψύχωση» με την Ρωσία. Θεωρείται ο «σκληρός» του αμερικανικού ΥΠΕΞ έναντι της Ρωσίας και βασικός παράγοντας στην γεωπολιτική προσπάθεια των ΗΠΑ να περικυκλώσουν την Μόσχα με εχθρικές φιλοδυτικές δυνάμεις, μια προσπάθεια που κατέληξε στον πόλεμο της Γεωργίας το 2008 και την συντριβή των αμερικανικών φιλοδοξιών.
Ο Morningstar, μαζί με τον γνωστό μας Matthew Bryza, αποτελούν τους βασικούς αρχιτέκτονες των ενεργειακών γεωπολιτικών εγχειρημάτων της Ουάσιγκτον, σε σχέση με τους αγωγούς ενέργειας, που είχαν σκοπό την απομόνωση της Ρωσίας, και της Gazprom, από την ΕΕ (ο Bryza είναι γνωστός πολέμιος του ρωσικού αγωγού South Stream).
Επίσης, έχει ζητήσει από την Αθήνα να "ξεχάσει" κάθε είδος συνεργασίας με την Ρωσία αναφορικά με τους αγωγούς Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και South Stream.
Τον Ιούλιο του 2011, που η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton επισκέφτηκε την Αθήνα, μαζί με τον Morningstar, συνέβη κάτι το πολύ ενδιαφέρον: Τρεις μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη της Hillary, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία του Φορέα Ερευνών Υδρογονανθράκων…
Το ερώτημα είναι πως η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει μέσα σε όλη αυτή την σύγκρουση. Μετά το φιάσκο του αγωγού ITGI, το διαφαινόμενο βέβαιο φιάσκο του άλλους αγωγού Nabucco, υπάρχει μόνο ο South Stream ο οποίος εγγυάται χρηματοδότηση, ύπαρξη άφθονου φυσικού αερίου και εγγυημένη απορρόφηση. Αλλά η ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ, είναι σφιχταγκαλιασμένη με τις ΗΠΑ, οι οποίες ναι, μεν, τώρα είναι συγκυριακά υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι αυτό θα εξακολουθήσει να συμβαίνει και αύριο…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου