Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Τη μέρα που θαρθεί η ειρήνη!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Πού ποιμαίνεις, πού κοιτάζεις εν μεσημβρία;"
Άσμα Ασμάτων

Το πρωί πήγα στην τράπεζα. Ο υπάλληλος του ταμείου είχε δίπλα του μια μικρή ελληνική σημαία. "Εγώ την έχω στο μπαλκόνι, για να μου θυμίζει τη μέρα που θαρθεί η ειρήνη", του είπα. "Τελειώσαμε", είπε.

"Δεν είναι το τέλος. Είναι μια νέα αρχή", σκεφτόμουν αλλά σώπασα. Πίσω από μένα περίμενε κόσμος τη σειρά του.

Γυρίζοντας στο σπίτι συνέχισα νοερά το διάλογο με τον εαυτό μου: Δεν τελειώσαμε. Τελειώνουν μόνο τα ψέματα. Το αληθινό δεν τελειώνει ποτέ. Δεν μπορούμε να αγαπάμε παρά μόνο το αιώνιο. Ο άνθρωπος καθορίζεται απ΄ τον έρωτά του, λέει ο Ντοστογιέφσκι ερμηνεύοντας τα λόγια του Ευαγγελίου "όπου γαρ εστιν ο θησαυρός υμών εκεί έσται και η καρδία υμών."

"Ουκ έστιν εγκαταλειμένον ενώπιον του Θεού αλλά και οι τρίχες της κεφαλής υμών πάσαι ηρίθμηνται. Μη ουν φοβείσθε." (Λουκ.ιβ΄,2-12) "Ουκ έθετο ημάς ο Θεός εις οργήν, αλλ΄ εις περιποίησιν σωτηρίας δια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, του αποθανόντος υπέρ ημών, ίνα είτε γρηγορώμεν είτε καθεύδωμεν άμα συν αυτώ ζήσωμεν. Διό παρακαλείτε αλλήλους και οικοδομείτε είς τον ένα, καθώς και ποιείτε." (Θεσ.Α΄, Ε,9-13).

"Τελειώσαμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε." Έτσι σκέφτονται πολλοί. Σ΄ ένα κόσμο ο οποίος κυβερνάται ολοκληρωτικά από τη βία και τους μύθους της βίας πώς μπορεί να μη σκέφτεσαι και να μη νιώθεις με τους κανόνες της βίας;

"Η βία είναι το υποκείμενο κάθε μυθικής και πολιτισμικής δομής. -Η μεγαλύτερη βία είναι η φτώχεια κι η ανεργία των νέων- (σημείωση δική μου). Μόνο ο Χριστός μπορεί να μας ελευθερώσει από την κυριαρχία της..... Δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί την αλήθεια παρά μόνον όταν συμπεριφέρεται αντίθετα προς τους νόμους της βίας, και κανείς δεν μπορεί να στραφεί ενάντια στους νόμους αυτούς παρά μόνον όταν αντιλαμβάνεται την αλήθεια.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι εγκλωβισμένη σ΄ αυτόν τον φαύλο κύκλο. Γι΄ αυτό τα Ευαγγέλια και η Καινή Διαθήκη στο σύνολό της, καθώς και η θεολογία των πρώτων οικουμενικών συνόδων διαβεβαιώνουν ότι ο Χριστός είναι Θεός γεννηθείς και ου ποιηθείς- όχι επειδή σταυρώθηκε, αλλά επειδή είναι Θεός γεννηθείς εκ Θεού προ πάντων των αιώνων
(Ρενέ Ζιράρ, Κεκρυμμένα από καταβολής, Εκδ. Γ.Α. Κουρής, σελ.202).

moschoblog.blogspot.com

1 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου