Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Αποκρατικοποιήσεις... (2) Πόσο κάνει η ΔΕΗ, ή η ΕΥΔΑΠ, ή ο ΟΣΕ;


Μην περιμένετε συγκεκριμένη απάντηση... Αλλά, αν δεν βαριέστε, δείτε το παραπάνω εξελάκι. Δείχνει ένα υποθετικό "μαγαζί" που έχει έσοδα και έξοδα για 20 χρόνια (και μετά δεν αξίζει τίποτα). Στην πρώτη περίπτωση, τα έσοδα μεγαλώνουν με 3% τον χρόνο, και τα έξοδα με 2,5%, αφήνοντας ένα μικρό κέρδος. Αν υποθέσουμε ότι το κόστος κεφαλαίου αυτού του μαγαζιού είναι 7% ετησίως, το μαγαζάκι αξίζει "25,18". Αν τα έξοδα μεγαλώνουν πιο γρήγορα (3,5%) από τα έσοδα (3%), το μαγαζάκι χάνει λεφτά μετά από λίγο και δεν αξίζει, αλλά πρέπει να σου δώσουν και "1,89" για να το πάρεις. Αν ξέρεις ότι το μαγαζάκι θα αυξάνει τα έσοδά του με 6% και θα κόβει τα έξοδά του κατά 1% τον χρόνο, για 20 χρόνια, τότε αξίζει "200,39", ή μία περιουσία. Εμπεδώστε αυτή την λογική είναι θεωρητικό υπόβαθρο: Όσο πιο πολλά λεφτά βγάζει (ή ελπίζει κάποιος να βγάλει) μια εταιρία τόσο πιο πολύ αξίζει. Όλες οι εταιρίες όμως, δεν είναι ίδιες. Οι εταιρίες κοινής ωφέλειας είναι ...αλλιώς.

Για το πόσο κάνει η ΔΕΗ, κάτι έχω γράψει, αλλά και πάλι μην περιμένετε "αριθμό". Αν η ΔΕΗ άξιζε πολλά, θα έπρεπε να φτηνύνει το ρεύμα. Αν η ΔΕΗ είχε βαλτά λαμόγια για διοίκηση (και έχει κατά καιρούς από το 1981) είναι επειδή έπαψε να είναι ΔΕΚΟ αλλά εργαλείο πλουτισμού άλλων, και διαβάστε και τα λινκς στο τέλος, για πλάκα (ένα δείγμα...). Μαντέψτε ποια είναι η συνέπεια: Ακριβαίνει το ρεύμα (αφού μειώθηκε η κερδοφορία).

Η ΕΥΔΑΠ (και η κάθε κοινοτική ύδρευση) είναι πιο εύκολη. Έχουν άπειρη αξία (δεν ζεις χωρίς νερό), αλλά δεν κάνουν τίποτα. "Μηδέν", όπως λέμε το Μηδέν και το Άπειρον. Εάν και η ΕΥΔΑΠ άφηνε κέρδη, μετά από έξοδα, επενδύσεις και αποθεματικά, θα έπρεπε, πολύ απλά, να μειωθεί η τιμή του νερού ή του ρεύματος. Αυτή είναι η έννοια της κοινής ωφέλειας. Δεν είναι σοσιαλιστικό αγαθό το νερό, αλλά είναι για όλους, για να ζούμε, και πρέπει να πληρώνουμε το τι κοστίζει να το έχουμε. Η ανικανότητα των διοικήσεων και η ανικανότητα να μην διορίζουν οι πολιτικοί τους πελάτες τους, έχει γίνει η δικαιολογία για την ιδιωτικοποίηση. Μπορεί κάλλιστα μία "Δ"ΕΚΟ να είναι "Ι"ΕΚΟ, αλλά σε χώρες χωρίς σοβαρές Ρυθμιστικές Αρχές, και ανεξάρτητους βουλευτές, απλά δείνεις την ΔΕΚΟ σε αυτούς που λάδωναν για να πετύχουν εύκολο πλουτισμό σε βάρος της ΔΕΚΟ... Ή, τώρα που έχει εγκατασταθεί ο καλός κ. Ράϊχενμπαχ στην χώρα, δίνεις τις ΔΕΚΟ στους ξένους που ήταν οι προϊστάμενοι των ντόπιων κρατικοδίαιτων, αφού οι ντόπιοι, "δεν μπορούν".

Την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ την γυρεύουν, πεισματικά, οι Γάλλοι, Veolia και Suez, από την εποχή Σημίτη. Τότε και δεν ήταν ...ώριμα τα πράγματα και δεν είχαν συνενωθεί οι Δήμοι κάτι που είναι απαραίτητο γιατί δεν μπορεί το νερό στο Μενίδι να κάνει 100 και στην Ελευσίνα 10... Θα πιάσουν δουλειά οι νερουλάδες... Και για αυτό κάνουν και απογραφές και δήθεν κόπτονται για την ασφάλεια των νερών και των πηγών στα χωριά. Μια χαρά ήταν τα νερά, και κοινής ωφέλειας, μέχρι που μπήκαμε στην "Ευρώπη"

Και η Veolia και η Suez έχουν ντόπιους νταβατζήδες. στην πολύ αναπτυξιακή αυτή δουλειά. Σαν να φορολογείς το αλάτι... Αν η ΝΔ συναινέσει σε τέτοια μαϊμουδιά, τι να πω βρε παιδιά, καλύτερα να έμενε το Πασόκ στην εξουσία, δεν θα βρίζαμε εσάς. Άλλος ένα λόγος να θέλουμε "εξω από την ΕΕ, τώρα"!

Για τον ΟΣΕ σχολίασε ανώνυμος, στο προηγούμενο. Ο ΟΣΕ κάνει όσο κάνουν αυτά που θα κερδίσει ο ιδιοκτήτης του μετά από επενδύσεις και έξοδα, από όσα και ό,τι έχει ο ΟΣΕ. Αν κερδίσει από άλλη τσέπη από τις επενδύσεις, βοηθάει. Δεν είναι καν θέμα χρημάτων η κεφαλαίου. Είναι θέμα νιονιού. Φαίνεται ότι οι Έλληνες έχουμε παραδεχτεί ότι δεν έχουμε νιονιό, ή, όσοι έχουν, είναι ή αριστεροί, ή ...αγγλοσάξονες (δηλαδή δεν είναι γερμανογάλλοι)

Τι κατάντια... Αυτό που γίνεται, δεν είναι αποκρατικοποιήσεις. Είναι εκχώρηση προνομίων, είναι κεφαλικός φόρος προς όφελος ξένων. Παραδοχή ήττας, από προσκυνημένα ευρωλιγούρια. Και δεν ντρέπομαι να σας πω, είμαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων..

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου