Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Βαγγέλης Καζαβούμπου

Κυριακή μεσημέρι. Η ΕΤ1 προβάλλει όλα τα επεισόδια της παρελθούσης εβδομάδας από το τηλεοπτικό αλμανάκ «Σαν σήμερα τον 20ό αιώνα». Πολλάν ωραία εκπομπή, που θα λέγαμε στα κυπριώτικα ελληνικά - αρκεί να είσαι ορκισμένος αριστερός και νοσταλγός της ΟΠΛΑ. Αν τυγχάνεις δεξιός και τη βλέπεις, μπορεί να χρειαστείς πέντε - έξι καρτέλες υπογλώσσια καταπραϋντικά για να αντέξεις τις παλαιοσταλινικές μπαλάντες που ακούγονται όποτε η Ιστορία φτάνει σε θέματα όπως «Δεκεμβριανά» (καλή ώρα χθες).

Το κοινό, την Κυριακή, παρακολουθούσε μαγεμένο τις περιπέτειες του Πατρίς Λουμούμπα, του πρώτου εκλεγμένου πρωθυπουργού (και ολίγον σοβιετόφιλου) της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Αμέσως μόλις ο αφηγητής σχολίασε την απόσχιση της επαρχίας της Κατάγκα από τον (βαλτό των Βέλγων αποικιοκρατών) Μωυσή Τσόμπε, έκανε μνεία στην εκδίωξη του λαοφιλούς Λουμούμπα από την πρωθυπουργία, επειδή ο τελευταίος ζήτησε τη βοήθεια των Σοβιετικών. Εκείνος που τον ξήλωσε ήταν ο πρόεδρος της Κονγκολέζικης Δημοκρατίας Ζοζέφ Καζαβούμπου.

Και τώρα το αστείον της υποθέσεως. Μόλις ήχησε το όνομα «Καζαβούμπου» στον τηλεοπτικό αγέρα, το πρόγραμμα διεκόπη αίφνης. Επεσε μια κάρτα «πολιτική επικαιρότητα». Πανικός! Τι να συνέβη; Ανασχηματισμός; Προκηρύχθηκαν εκλογές; Ξανασωθήκαμε; Ξαναχρεοκοπήσαμε;

Μποκάσα

Τίποτα από τα παραπάνω. Από το πουθενά ανέτειλε το λογότυπο της πασοκάρας. Η καρδιά μας πήγε στη θέση της. Μια ημερίδα του κόμματος (για την υγεία) ήθελε να δείξει η ΕΡΤ και διέκοψε τον Καζαβούμπου για να δείξει τον Ελληνα Λουμούμπα-Τουλούμπα, τον μέγα πολιτικό Βαγγέλη Βενιζέλο! Τον σοσιαλιστή Μποκάσα που έφαγε ζωντανούς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων με το ειδικό τέλος της ΔΕΗ που επινόησε η σεπτή και γιγαντιαίων διαστάσεων κάρα του. Πάνω που πηγαίναμε να μάθουμε τι έγινε τη δεκαετία του '60 στον Τρίτο Κόσμο, μεταφερθήκαμε βιαίως στον τρίτο κόσμο της πολιτικής διαχείρισης παρακολουθώντας τον αυθεντικότερο εκφραστή του.

Και μια και ήρθε ο λόγος για τον Βαγγέλη, να σας αποκαλύψουμε τι μάθαμε, εξ εγκυροτάτης πηγής για τα έσοδα του ΓΑΠ από τις διαλέξεις: Το σύνολο των απολαβών του πηγαίνει στην κάλυψη των αποζημιώσεων και των ασφαλιστικών εισφορών των απολυμένων υπαλλήλων των ιδρυμάτων «Γεώργιος Παπανδρέου» και «Ανδρέας Παπανδρέου». Ξελαρυγγιάζεται το παλικάρι μας στα ξένα για να ξεχρεώσει τους υπαλλήλους των δύο ιδρυμάτων, τα οποία υπολειτουργούν (για να το πούμε κομψά). Γιώργο, κουράγιο!

Παναγιώτης Λιάκος

dimokratianews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου