Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Τραύμα

Τραύμα είναι η βλάβη πού προκαλείται στο σώμα από μία εξωτερική αιτία, η οποία ως επί το πλείστον, λύει τη συνέχεια του δέρματος (σκίζει το δέρμα) και μπορεί σε άλλοτε άλλο βαθμό να προσβάλλει ιστούς ή και όργανα του σώματος.

Στα τραύματα οι πρώτες βοήθειες έχουν τον άμεσο σκοπό:
- Να σταματήσει η αιμορραγία και
- Να προφυλαχτεί το τραύμα από τις μολύνσεις.

1. Έλεγχος Αιμορραγίας (σταμάτημα ή ελάττωση της αιμορραγίας)

Σημαντική πληροφορία για την πρόγνωση ενός τραύματος (σχετικά με την πορεία του, με το πώς μπορεί να εξελιχτεί), έχει ο άμεσος έλεγχος της αιμορραγίας, ιδίως στην περίπτωση ενός βαθέως (μεγάλου σε βάθος) τραύματος ή τραύματος που έχει αποτέλεσμα τον τραυματισμό μεγάλου αγγείου.

Η ανάλυση του έλεγχου της αιμορραγίας δεν θα αναλυθεί εδώ, διότι η πλήρης και σωστή αντιμετώπιση γίνεται από Εξειδικευμένο Ιατρό.

Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί ότι αν η αιμορραγία προέρχεται από «μεγάλο» αγγείο πρέπει να υπάρχει η ελάχιστη γνώση στο ότι:

1. Η γενική φιλοσοφία του σταματήματος της αιμορραγίας συνίσταται στην «σωστή» άσκηση πιέσεως στο αγγείο ή την περιοχή που αιμορραγεί.
2. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για το σταμάτημα της αιμορραγίας μέσα που μπορούν να επιφέρουν μόνιμες και σοβαρότερες βλάβες(π.χ. περίδεση με καλώδια, σύρματα κ.α.)
3. Δεν αφαιρείται ποτέ ξένο σώμα από κανέναν, που έχει ενσφηνωθεί σε τραύμα, παρά μόνο στο Νοσοκομείο.

2. Έλεγχος της μόλυνση/προφύλαξη

Η μόλυνση σε ένα τραύμα προκαλείται από μικρόβια που μπαίνουν σ' αυτό από τη γύρω περιοχή, με το ξένο σώμα που προκάλεσε το τραύμα, ή με τη σκόνη ή και με οτιδήποτε έρθει σε επαφή με την επιφάνεια του τραύματος.
Γι' αυτό το λόγο κάθε τι που θα τυχόν χρησιμοποιηθεί για την περιποίηση του τραύματος, πρέπει να είναι απόλυτα καθαρό, να μην περιέχει δηλαδή μικρόβια.

3. Περιποίηση και καθαρισμός του τραύματος

Τα μικρά τραύματα μπορούν να πλυθούν με οξυζενέ ή με διάλυμα βορικού ή και με νερό που έχει βράσει προηγμένως και έχει κρυώσει.

Όταν αφαιρεθούν όλες οι ακαθαρσίες, γίνεται επάλειψη με ιώδιο, μερκουροχρώμ ή betadine 10% και το τραύμα καλύπτεται με αποστειρωμένη γάζα που σταθεροποιείται στη θέση της με έναν οποιοιδήποτε επίδεσμο ή με ένα λευκοπλάστη προσέχοντας να κολλήσει σε υγιείς περιοχές δέρματος.
Αν το τραύμα είναι καθαρό, τότε δεν χρειάζεται καθαρισμό, αλλά μόνο επάλειψη με ιώδιο ή Betadine.
Αν το τραύμα είναι βαθύ, πρέπει να εξεταστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα από γιατρό.

4. Έλκη (πληγές) δέρματος

Στα τραύματα ανήκουν και τα έλκη (πληγές) του δέρματος που οφείλονται σε παθήσεις των αγγείων και εμφανίζονται σαν μικρές πληγές στο δέρμα και συχνά συνοδεύονται με κνησμό (φαγούρα).

Τέτοιου είδους πληγές συνήθως παρουσιάζονται στα πόδια και ειδικότερα στην περιοχή του αστραγάλου και στο πέλμα, διότι σε αυτά τα σημεία υπάρχει μικρή (κακή) κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και στους γύρω ιστούς. Συνηθέστερα, οι πληγές αυτές παρατηρούνται σε ασθενείς με σάκχαρο, σε υπέρβαρους και σε εγκύους.

Αυτά τα έλκη (πληγές), και ιδιαίτερα αυτά που επιμένουν για καιρό και δεν επουλώνονται γρήγορα, πρέπει να τα βλέπει ιατρός οπωσδήποτε για να ελέγχει και να εκτιμά το λόγο δημιουργίας τους.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα (με την εμφάνιση τους) με συχνό καθαρισμό με σαπούνι και νερό (βρασμένο) και αντισηψία δέρματος με ένα αντισηπτικό δέρματος (π.χ. με ιώδιο, μερκουροχρώμ ή betadine 10%) και αντίστοιχα αν χρειάζεται καλύπτονται ή όχι με ειδικό επίδεσμο.

Δρ. Πάνος Α. Ευσταθίου
Ορθοπαιδικός - Χειρουργός


κυρ-βιολογία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου