Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ατέρμονα νικηφόρος Ελληνισμός

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρο
 στη Θεσσαλονίκη, υπό το φως
της πανσελήνου.
«Ο πρώτος θερμοδυναμικός νόμος αποτελεί μια έκφραση της αρχής διατήρησης της ενέργειας, δηλαδή του γεγονότος ότι σε ένα απομονωμένο σύστημα η ενέργεια ούτε καταστρέφεται ούτε δημιουργείται από του μηδενός, αλλά μετατρέπεται από τη μια μορφή σε μια άλλη».
Wikipedia, λήμμα «Πρώτος θερμοδυναμικός νόμος».
«Κόσμον τόνδε, τον αυτόν απάντων, ούτε τις θεών ούτε ανθρώπων εποίησεν αλλ’ήν αεί και εστίν και έσται πυρ αείζωον, απτόμενον μέτρα και αποσβεννύμενον μέτρα» (Αυτόν τον κόσμο που είναι ο ίδιος για όλα τα όντα, ούτε κάποιος θεός ούτε άνθρωπος τον έφτιαξε αλλά ήταν πάντα και είναι και θα είναι πυρ αείζωο, το οποίο ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο).
Ηράκλειτος, Fragmenta, Απόσπασμα 30.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ακόμα προσπαθεί να εξηγήσει, χωρίς να κρύβει την αμηχανία της, τον τρόπο με τον οποίο η αρχαία ελληνική σκέψη ερμήνευσε την κτίση με λόγο λιτό, καίριο και ακριβή – δίχως να έχουν στη διάθεσή τους οι στοχαστές της φυλής μας τα μηχανήματα, τα εργαστήρια και τις υλικές υποδομές των σχεδόν άψυχων καιρών μας. Ηράκλειτος, Παρμενίδης, Αρίσταρχος, Δημόκριτος, Πυθαγόρας, Πλάτων, Αριστοτέλης και αναρίθμητοι άλλοι πρωταθλητές της λογικής, μύστες της επιστήμης καθόρισαν τους άξονες γύρω από τους οποίους κινείται σήμερα ο κόσμος των θετικών επιστημών. Αυτά είναι πλέον δεδομένα και όποιος προσπαθήσει να τα επαναλάβει ή να παραθέσει περίπτωση προς περίπτωση την επίδραση του Ελληνισμού στην καθημερινότητα του πλανήτη θα γίνει αφόρητα βαρετός και θα καταναλώσει το υπόλοιπο του βίου του γράφοντας αδιάκοπα σελίδες επί σελίδων.
Αντί για πολλά λόγια αρκεί να ρίξουμε μια ματιά, στην τύχη, σε οποιοδήποτε αντικείμενο, εργαλείο, θεώρημα, ιδέα, ευγενές όραμα για την πορεία του είδους μας. Ανατρέχοντας στην ιστορία της ιδέας ή του αντικειμένου θα καταλήξουμε κάπου κοντά στο Αιγαίο. Σε μια γωνιά της ελληνικής λίμνης με τα ιερά πτολίεθρά μας, τους λιτούς ναούς, τις παλαίστρες, τα θέατρα, τις αγορές. Σ' ένα από τα λίκνα των οικιών όπου ακούγονταν ελληνικά φιλοξενείτο το σώμα του κομιστή της αρχικής, σπερματικής σκέψης.

Ακατάκτητο παρελθόν

Τις νίκες, εμείς οι Έλληνες, τις κάναμε νωρίς. Τις δάφνες τις αποσπάσαμε αμέσως. Δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν ή να... κατασχεθούν. Το παρελθόν είναι -μέχρι την ανακάλυψη των χρονομηχανών και τη διάθεσή τους στο εμπόριο- ακατάκτητο. Ό,τι έγραψε, έγραψε. Ωστόσο, το παρόν και το μέλλον είναι ακόμα άγραφα χαρτιά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει το έθνος μας είναι πολλές. Για την ώρα, ελλείψει ηγεσίας, διεπόμεθα άπαντες από κατήφεια, ηττοπάθεια και σκοτεινές σκέψεις έχουν καταλάβει το χώρο της διαύγειας του πνεύματός μας. Η διαρκής προπαγανδιστική εκστρατεία, που λαμβάνει χώρα στα μέσα μαζικής χειραγώγησης συνειδήσεων, κατατείνει στο να εμπεδώσει την αντίληψη ότι η συνταγή της ήττας, της παράδοσης, της υποταγής είναι η μοναδική «λύση» που υπάρχει. Κοντολογίς, ο αργός και βασανιστικός θάνατος των Ελλήνων είναι προτιμότερος από το ρίσκο και τον αγώνα για την κατάκτηση της Ελευθερίας. Όσα θα έλεγε κι ο Ξέρξης, δηλαδή, αλλά κατά τι πιο... εκσυγχρονισμένα.

Στο βάθρο

Κι όμως, η καλύτερη απάντηση στους αρλεκίνους που αυτοσυστήνονται ως «ψύχραιμοι, τεχνοκράτες και υπεύθυνοι» είναι ο πρώτος θερμοδυναμικός νόμος, τον οποίο προδιέγραψε με αξιωματικό τρόπο ο Ηράκλειτος. Ούτως ή άλλως, αυτοί οι άνθρωποι, που καμώνονται τους λατρευτές των αριθμών και εν γένει των θετικών επιστημών δεν μπορούν να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με τη Φυσική – αν και ουδείς αμφιβάλλει ότι θα το πράξουν αν αυτό απαιτηθεί για την ευδοκίμηση των σχεδιασμών τους. Καμία ενέργεια δεν καταστρέφεται ούτε μπορεί εκ του μηδενός να δημιουργηθεί. Η ενέργεια διατηρείται με τη μία ή την άλλη μορφή. Άρα, και οι τιτανικές δυνάμεις του έθνους μας δεν έχουν χαθεί. Δεν έχει μηδενιστεί ή ακυρωθεί ούτε απειροελάχιστο ίχνος από τη ισχύ των Ελλήνων, οι οποίοι μπορούν με μια κοσμικών διαστάσεων πνευματική «έκρηξη» να μεταμορφώσουν τον κόσμο όσες φορές θελήσουν. Όση δυνατότητα υπήρχε στους Αχαιούς να αλώσουν την Τροία, στους Αθηναίους να συντρίψουν τους Μήδους στον Μαραθώνα και την Σαλαμίνα και στον Αισχύλο να γράψει την Ορέστεια, υπάρχει και σήμερα. Οι Έλληνες είναι ήδη νικητές. Δεν έχουν παρά να κάνουν το βήμα για να σταθούν ξανά στο βάθρο τους. Αυτή είναι η μόνη θέση που τους ταιριάζει.

adiavroxoi.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου