Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Έλεγχος της Συνταγματικότητας στην Ελλάδα. Το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει σήμερα, ότι το Σύνταγμα που έχουμε, δεν είναι Σύνταγμα για το λαό, αλλά Σύνταγμα για το πολιτικό προσωπικό και τα συμφέροντα που το ελέγχουν.

Από το 2011 κάποιοι πολίτες προσέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη κατά του ΕΕΤΗΔΕ, του γνωστού χαρατσιού της ΔΕΗ. Τώρα, το 2014!!! το Δ΄ Τμήμα του ΑΠ αποφάσισε ότι το πρώτο ΕΕΤΗΔΕ που επιβλήθηκε είναι αντισυνταγματικό. Αυτό όμως δεν αρκεί και η υπόθεση θα κριθεί τελικά από την Ολομέλεια του ΑΠ. Όμως ακόμα και αν η Ολομέλεια του ΑΠ αποφασίσει ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό (κάτι για το οποίο αμφιβάλλουμε), το πράγμα δεν θα σταματήσει εκεί. Επειδή αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει αποφασίσει ότι αυτό το χαράτσι είναι συνταγματικό και επειδή έτσι θα υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις δύο ανώτατων δικαστηρίων, η όλη υπόθεση θα πρέπει να κριθεί τελικά από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (άρθρο 100 του Συντάγματος). Υπενθυμίζουμε στο μεταξύ, ότι οι ηγεσίες των ανώτατων δικαστηρίων διορίζονται με εντολή πρωθυπουργού.

Για όλη αυτή τη διαδικασία θα απαιτηθούν άλλα δύο ακόμα χρόνια τουλάχιστον, οπότε για μία προσφυγή που έγινε το 2011 θα έχουμε απόφαση το 2016, αν και εφόσον…. Το αστείο είναι πως τα επόμενα δύο χαράτσια για τα έτη 2012 και 2013 δεν θίγονται, ακόμα κι έτσι, γιατί απαιτούνται νέες προσφυγές και πάει λέγοντας. Στο μεταξύ κυβέρνηση και δανειστές θα μας έχουν «γδύσει» πλήρως και θα έχουν αρπάξει τις περιουσίες μας. Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας πως, το θέμα της συνταγματικότητας στην Ελλάδα, είναι απλά το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Αν όμως υπήρχε Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως έχουν όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου, τότε αυτό θα επιλαμβανόταν σχεδόν ακαριαία, μόλις δημοσιεύονταν ένας αντισυνταγματικός νόμος και γινόταν η πρώτη προσφυγή ή και αυτεπάγγελτα και θα τον κήρυττε αμέσως ως αντισυνταγματικό, προστατεύοντας άμεσα το λαό. Εάν μάλιστα η Δικαιοσύνη ήταν και ανεξάρτητη, από τον εκάστοτε κομματικό πρωθυπουργό, τότε θα υπήρχε ένα πραγματικό κράτος Δικαίου που θα ήταν ασπίδα για το λαό.

Τώρα λοιπόν, αντιλαμβάνεται ο καθένας για ποιο λόγο φτάσαμε στο σημερινό χάλι. Γιατί ποτέ δεν είχαμε, ούτε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ούτε άμεσο δικαστικό έλεγχο των αυθαιρεσιών του πολιτικού προσωπικού και των συμφερόντων που το ελέγχουν.

Χρειαζόμαστε λοιπόν, άμεση και ριζική αλλαγή του Συντάγματος. Με μια διαφορά. Το νέο Σύνταγμα θα πρέπει να το φτιάξει ο ίδιος ο λαός μόνος του. Μακριά τα χέρια του πολιτικού προσωπικού από αυτό.

hassapis-peter.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου