Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Θλιβερός, όπως πάντα

Κάποιες ώρες κράτησε ο εκβιασμός του Βενιζέλου σχετικά με τη διαφαινόμενη εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ της Ελιάς, μέσω των ευρωεκλογών. Όσο κι αν κανείς δεν καταλάβαινε ποιος ήταν ο αποδέκτης του εκβιασμού, αυτός ήταν ωμός και ξεκάθαρος. Σε ερώτηση για το αν ο Βενιζέλος σε περίπτωση χαμηλών επιδόσεων της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές, θα πει στον Σαμαρά ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, είχε απαντήσει: «Δεν θα το πω στον κ. Σαμαρά, θα το πω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διότι εδώ πρέπει να ξαναενωθεί το έθνος κι όλοι να έρθουν προ των ευθυνών τους. Εδώ το έθνος είναι διχασμένο σε μια βάση τεχνητή, ξεπερασμένη και επικίνδυνη.(..) Η κυβέρνηση είναι συνταγματικά νόμιμη, γιατί έχει την πλειοψηφία της Βουλής μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Όμως, εκτός από τη νομιμότητα, υπάρχει και η νομιμοποίηση που είναι μια πολιτική έννοια. Πρέπει να σε στηρίζει ο κόσμος, πρέπει να έχεις ένα ηθικό δικαίωμα να κάνεις αυτά που κάνεις. Αν λοιπόν αυτό διαταραχθεί, δεν μπορείς να κυβερνήσεις.»

Αυτά είπε και αρκετοί τον πίστεψαν. Πιο γρήγορα από ποτέ τους διέψευσε. Χτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις του (Star, Antenna) δήλωσε ότι θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι θετικό ή αρνητικό για τον κυβερνητικό συνασπισμό ή την «Ελιά». Και άφησε να εννοηθεί ότι η πρόσκληση θα αφορά εκ νέου τόσο τη ΔΗΜΑΡ η οποία – όπως είπε χθες– κακώς αποχώρησε από την κυβέρνηση, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα κληθεί εκ νέου να συμμετάσχει σε ένα ευρύ σχήμα διάσωσης της χώρας. Ο Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «πρέπει να κάνει προσπάθεια να συσπειρώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις». Και επισήμανε: «Και πάλι τώρα θα θελήσουμε να έχουμε την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στην κυβέρνηση».

Αποφεύγει το πολιτικό του τέλος σαν τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του. Σαν το ψάρι που χτυπιέται έξω από το νερό. Πανικοβάλλεται, βρίζει, προσβάλει, λέει απανωτά ψέματα χωρίς να τον ενδιαφέρει τίποτε άλλο πλην της προσωπικής του σωτηρίας και της αποφυγής διερεύνησης των ευθυνών του.

Μέσα στην ίδια συνέντευξη μπορεί να αυτοδιαψεύδεται, να αυτοαναιρείται και να γελοιοποιείται δίχως ίχνος αξιοπρέπειας. Σε μία ερώτηση απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμμετέχει στην κυβέρνηση της «επόμενης ημέρας» των ευρωεκλογών και στην επόμενη ερώτηση κάνει λόγο για «επικίνδυνα παιχνίδια, διότι εάν κάποιος νομίζει ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα του δώσει αυτά που χάθηκαν μεταξύ 2010 και 2014, κάνει λάθος».

Αποδέχεται ευχαρίστως τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητικό εταίρο και συνένοχο στο έγκλημα, αλλά τον αποκαλεί ψεύτη, ανίκανο, επικίνδυνο και δημαγωγό στην περίπτωση που κάποια στιγμή στο μέλλον κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Καμία λογική συνέχεια δε διαθέτει πλέον στη σκέψη και το λόγο του ο Βενιζέλος. Το καταλαβαίνουν όλοι. Πάνω στην τσόχα αυτή, ο Βενιζέλος έχασε και τα ρέστα του εκβιασμού του. Τώρα επιμένει να θέλει να μείνει στο παιχνίδι ποντάροντας τα σώβρακά του. Όμως ακόμη κι αν ο Σαμαράς δεχτεί αυτό το ποντάρισμα δεν ξέρω κατά πόσο ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ θα δεχτεί να φορτωθεί τα λερωμένα κι άπλυτα ενός πανικόβλητου υβριστή στο πολιτικό του τέλος.

kartesios.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου