Το τσουνάμι στη Φουκουσίμα το 2011 δεν κατέστρεψε μόνο το πυρηνικό εργοστάσιο της Tepco, οδήγησε και τη Γερμανική κυβέρνηση αφενός στο εσπευσμένο κλείσιμο 8 πυρηνικών εργοστασίων και αφ' ετέρου στην επίσπευση του χρονοδιαγράμματος οριστικής απόσυρσης των υπολοίπων.
Στην Ιαπωνία τα πυρηνικά είχαν τεθεί τότε σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, για επιθεώρηση της ασφάλειάς τους. Δυο αντιδραστήρες, 200 χλμ. βόρεια της Οζάκα, είχαν επαναλειτουργήσει τον Ιούλιο 2012, αλλά έκλεισαν το Σεπτέμβριο 2013 για συντήρηση και δεν επαναλειτούργησαν, καθώς το Μάιο 2014 ένα δικαστήριο έκανε δεκτή προσφυγή που έθετε θέμα ασφάλειας, καθόσον υπάρχει γεωλογικό ρήγμα κάτω απ' το εργοστάσιο, έστω κι αν είναι ανενεργό για χιλιετίες. Πριν το τσουνάμι υπήρχαν συνολικά 54 αντιδραστήρες σε λειτουργία, καλύπτοντας το 30% των αναγκών σε ηλεκτρισμό. Πολλοί απ' αυτούς είναι ήδη παλιοί και θεωρείται πολύ ακριβή η αναβάθμισή τους, προκειμένου να καλύψουν τις νέες -μετά το τσουνάμι- προδιαγραφές ασφαλείας, που έθεσε η Ιαπωνία στις αρχές του 2013.
Τρία χρόνια μετά τη Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία ετοιμάζονται να επαναφέρουν σε λειτουργία ένα απ' τα πυρηνικά τους εργοστάσια, (το Σεντάι, στο νησί Κιουσού). Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πει ότι θα κλείσει οριστικά την πυρηνική βιομηχανία μέχρι το 2030, ωστόσο έχασε πέρυσι τις εκλογές από τον Άμπε, που υποσχέθηκε αναβίωση των πυρηνικών, αλλά με αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Την προηγούμενη βδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών της Ιαπωνίας, μετά από ελέγχους που κράτησαν ένα χρόνο και μια αναφορά 400 σελίδων, που θα αποτελέσει πρότυπο ελέγχων για τα υπόλοιπα εργοστάσια, ενέκρινε τις αλλαγές που έγιναν στα μέτρα ασφαλείας του εργοστασίου Σεντάι, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του, που αναμένεται τον προσεχή Οκτώβριο. Την τελική απόφαση για την επαναλειτουργία θα πάρει η κυβέρνηση, αλλά ήδη ο Δήμαρχος της περιοχής του εργοστασίου είπε ότι το θεωρεί ασφαλές.
Άλλοι 17 αντιδραστήρες περιμένουν στη σειρά για να ελεγχθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή και θα έχουν μια πενταετία στη διάθεσή τους για να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές και να συμμορφωθούν στα νέα πρότυπα ασφαλείας.
Η επαναλειτουργία των πυρηνικών της Ιαπωνίας, της χώρας που χτυπήθηκε όσο καμιά, στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στον πόλεμο και στη Φουκουσίμα από φυσική καταστροφή, ξαναβάζει με τον πιο επίσημο τρόπο την πυρηνική ενέργεια στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα. Στην Ευρώπη μόνο η Γερμανία τάχθηκε κατά της πυρηνικής ενέργειας, όλες οι υπόλοιπες χώρες που έχουν πυρηνικά αρνήθηκαν να ακολουθήσουν. Γαλλία & Βρετανία επενδύουν μάλιστα στη συνέχιση της πυρηνικής τεχνολογίας, καθώς η Γαλλική EDF είναι επικεφαλής κονσόρτσιουμ που θα κατασκευάσει νέο εργοστάσιο στο Σόμερσετ της Βρετανίας και συζητάει για ένα ακόμα στο Σάφολκ.
Η Γερμανία ήδη έχει αναθεωρήσει το νόμο EEG για τις ΑΠΕ και, όπως γράφαμε το Μάρτιο, δεν θα μας κάνει καμιά έκπληξη αν σύντομα ανακοινωθεί μια κοινή απόφαση Μέρκελ-Γκάμπριελ ότι παρατείνεται η ζωή των υπόλοιπων πυρηνικών της Γερμανίας απ' το 2022 στο αρχικά σχεδιασμένο 2036. Με τον τρόπο αυτό θα είναι "πιο ομαλή" η Energiewende, θα μειωθεί η επιβάρυνση των ψηφοφόρων και θα επιβιώσουν και οι μεγάλες εταιρείες. Άλλωστε, τα πυρηνικά δεν εκπέμπουν CO2. Μήπως τελικά γι' αυτό η Κομισιόν, ανακοινώνοντας τον Ιανουάριο τους κλιματικούς στόχους για το 2020-2030, έβαλε μόνο στόχο μείωσης των εκπομπών CO2, αλλά δεν έβαλε εθνικούς δεσμευτικούς στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ; Για να δώσει τη δυνατότητα στη Γερμανία να εγκαταλείψει ευσχήμως το Νόμο EEG με τις ευλογίες της Κομισιόν; Και να ξαναγυρίσει στα πυρηνικά, όπως η Βρετανία και η Γαλλία;
Όπως λοιπόν είπε η Μέρκελ πριν λίγες μέρες στο Βερολίνο, στο Petersberg Climate Dialogue V, έρχεται σιγά-σιγά η ώρα "να βγάλουν όλοι τα χαρτιά στο τραπέζι", στη συνδιάσκεψη κορυφής τον Οκτώβριο για την ενέργεια και το κλίμα. Όλοι όμως, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας.
greeklignite.blogspot.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου