Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ηθοποιός – πρωθυπουργός

Κι εκεί που έλεγες ότι μόνο ο ΓΑΠ ήταν τόσο εκτός των ελληνικών ηθών και εθίμων, προέκυψε ο Αλέξης. Και που 'σαι ακόμα...

Ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου δεν είχε σχέση με την Ελλάδα. Έβαζε το κερί στο μανουάλι μαζί με το πλαστικό κυπελάκι. Το Πάσχα... ευχόταν το «Χριστός Ανέστη»! Αν του έδινες αχινούς να τσουγκρίσει αντί για κόκκινα αυγά, θα το πίστευε και θα προσπαθούσε να το κάνει. Ουδέποτε μπορούσε να κρύψει μια πατερναλιστική διάθεση αλλά και μια υπόγεια αποστροφή που ένιωθε για τους «ιθαγενείς». Χαμογελάκι με έκφραση ελαφράς αηδίας. Η χρήση της γλώσσας μας εκ μέρους του ήταν βάναυση. Η σχέση του με τα ελληνικά συνοψιζόταν σε μία λέξη: «κακοποίηση». Εκείνος κακοποιούσε την γλώσσα και η ελληνική γλώσσα του μωλώπιζε την ψυχή με γροθιές δυσκολίας και κλωτσιές νοημάτων, τα οποία δεν μπορούσε να αφομοιώσει. Κι όμως, που και που διέκρινες στο βλέμμα του την ειλικρινή διάθεση ενός τουρίστα να εξοικειωθεί με τον τόπο μας και τους ανθρώπους του – έστω διότι τον συνάρπασε η γεύση του αυγοτάραχου. Με τον Τσίπρα δεν συμβαίνει αυτό. Όλα τα ξέρει, όχι σε βάθος μεν αλλά τα έχει υπ' όψιν του δε, και άπαντα τα έχει απορρίψει – ως πρώην κνίτης και νυν αριστεριστής.

Ο λύγκας

Δεν του φάνηκε δύσκολο να αναρριχηθεί στον πρωθυπουργικό θώκο. Είπε σε οποιονδήποτε ό,τι ήθελε να ακούσει. Παλιά συνταγή, δοκιμασμένη. Ακόμα και τον «χριστιανίζοντα» υποδύθηκε. Επειδή οι εκ δεξιών ψήφοι που προσπαθούσε να αλιεύσει δεν θα έρχονταν με προεκλογικές επιδείξεις μαχητικής αθεΐας, τον Αύγουστο του 2014 επισκέφθηκε το Άγιο Όρος. Για να δημιουργήσει την εξόχως ευνοϊκή (για άγραν ψήφων) απορία «βρε λες να έγινε χριστιανός;» δόθηκε... υπογείως η είδηση ότι ζήτησε να μείνει «για δέκα λεπτά μόνος» στο Ιερό του Ναού του Πρωτάτου.

Ακολούθως, η προεκλογική «επιφοίτησή» του περιλάμβανε και την απελευθέρωση περιστεριού κατά τη διάρκεια της ακολουθίας των Θεοφανείων. Αυτή η χειρονομία δεν είναι οικολογικού χαρακτήρα. Στα Θεοφάνεια δεν απελευθερώνονται λύγκες, σταυραετοί ή πεταλούδες σε ένδειξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας αλλά περιστέρια που συμβολίζουν το Άγιο Πνεύμα.

Το κόλπο έπιασε, έγινε πρωθυπουργός. Και ποια ήταν η πρώτη απόφασή του; Να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν θα δώσει θρησκευτικό αλλά πολιτικό όρκο. Τώρα δεν χρειάζεται τις εντυπώσεις των εκλογέων. Έχει την εξουσία. Καλοφάγωτη.

adiavroxoi.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου