Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ελληνες και ξένοι βασιλείς

Τι δεν μπορούν να σου μάθουν τα σεμινάρια του ΔΝΤ και της Κονομισιόν: Να λες και καμιά αλήθεια για την Ελλάδα...

Χαρές, πανηγύρια και τηλεοράσεις στην Αγγλία. Σύμπασα η βρετανική αριστοκρατία των Βουλών, των χρηματιστηρίων, των παλατιών και των υποδέλοιπων εργαστηρίων παραγωγής κατεστημένου (χειροποίητο, με άχνη εκλογών, διαιτητική, μούρλια) πανηγύρισε τη συμπλήρωση 800 ετών από τη συγγραφή της «Μάγκνα Κάρτα», του καταστατικού χάρτη των δικαιωμάτων των πολιτών (αλλά κατ' ουσίαν των ευγενών και του κλήρου) του βασιλείου που διοικούσε ο Ιωάννης ο Ακτήμων. Η «Μάγκνα Κάρτα» συνετάχθη με απόφαση του βασιλέα επειδή εξεγέρθηκαν οι βαρόνοι. Τότε ήταν ιδιαίτερα ανθυγιεινό να εξεγείρονται οι αριστοκράτες εναντίον σου, ακόμα κι αν ήσουν βασιλιάς. Υπήρχε ο κίνδυνος να χάσεις το δικαίωμα να φέρεις την κεφαλή επί των ώμων σου, που λέει ο λόγος. Με τα πολλά, ο Ιωάννης ο Ακτήμων έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και γράφτηκαν μερικές αυτονόητες φράσεις σ' ένα κείμενο που σήμερα θεωρείται από τους Δυτικούς «ένα από τα σημαντικότερα που έχουν γραφτεί ποτέ»! Αποτελεί, λένε, τη βάση για τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συντάγματος των ΗΠΑ το 1787 και για την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 1948.

Ικέτιδες

Αν το διαβάσετε μπορεί να σας θυμίσει κάτι Ελλάδα, όπως τα λόγια του θρυλικού βασιλιά των Αθηνών, Θησέα, στις «Ικέτιδες» του Ευριπίδου (στ. 429-441). Εκεί, ο Ελληνας ηγέτης όριζε την ουσία της ελευθερίας σε κάθε πολίτευμα: «Για την πόλη δεν υπάρχει τίποτε απεχθέστερο από τον δυνάστη· το πρώτιστο: εκεί οι νόμοι δεν ισχύουν για όλους· την εξουσία την ασκεί μονάχα ένας και αυτός κρατάει στα χέρια του τον νόμο· αυτό και μόνο αναιρεί την ισότητα. Οταν όμως υπάρχουν νόμοι γραπτοί, το δίκαιο ισχύει εξίσου και για τον ταπεινό και για τον πλούσιο και μπορεί ο ανίσχυρος, όταν δέχεται επιθέσεις, να απαντά στον ισχυρό στον ίδιο τόνο, και φτάνει να νικά ο μικρός τον ισχυρό, αν έχει δίκιο. Και η πεμπτουσία της ελευθερίας, εκείνο το "ποιος έχει να προτείνει κάτι καλό για την πόλη; να έρθει να το καταθέσει εδώ, ενώπιον όλων". Οποιος προσφέρεται δοξάζεται, όποιος δεν θέλει σιωπά. Για την πόλη νοείται ισότητα ανώτερη απ' αυτή;»

Σημείωση: Οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, που αναφέρουν ρητά την «ισότητα», γράφτηκαν περίπου 1.635 χρόνια πριν από τη «Μάγκνα Κάρτα»...

Παναγιώτης Λιάκος

dimokratianews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου