Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Ποιός έκλεισε την ΣΟΦΤΕΞ?

1. Νομίζω, ο Λαμπράκης (του ΔΟΛ). Όταν, μετά την μονάδα της Δράμας, απειλήθηκε το μονοπώλιο που είχε στις εισαγωγές δημοσιογραφικού χαρτιού (νομίζω από την Γερμανία). Βέβαια, αν μαθαίνετε "Ιστορία" από άρθρα του ΔΟΛ, οι ιδιοκτήτες της ΣΟΦΤΕΞ ήταν οι ...κακοί άνθρωποι. Κάποιος να μάθει πώς φτιάχτηκε ο Ζερίτης (χαρτοποιία Διάνα) κι αν η "σχέση" του με τον Λαμπράκη (οι "σχέσεις" με τον Λαμπράκη ήταν προϋπόθεση ...καριέρας τον παλιό καλό καιρό) ήταν πολύ πριν το 1997, από όπου το παρακάτω άρθρο του Ριζοσπάστη) ή όχι. Πρέπει να ήταν πιο παλιά...

2. Το ΠΑΣΟΚ της εποχής Αρσένη (όχι, όχι, δεν ήταν ένα από τα εργαλεία του Λαμπράκη -- ή των προμηθευτών του). Που με τα προβλήματα που είχε όλη η βιομηχανία και οι κακοί βιομήχανοι, μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1979, βρήκε ευκαιρία να φτιάξει το παρακράτος των Προβληματικών για να διορίσει τους Πρασινοφρουρούς. Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή ότι δεν έφταιγε η πετρελαϊκή κρίση, αλλά τα χρέη αυτών των εταιριών. Δεν νομίζω... Ή, στην περίπτωση του Ανδρεάδη (αυτός -- Εμπορική, Λιπάσματα, Ναυπηγεία Ελευσίνος -- την πάτησε επί Καραμανλή του Α') λένε, για ...γυναικοδουλειές, αλλά δεν το πιστεύω εγώ... Ή στην περίπτωση του Τσάτσου το ότι ήταν ...ξινός. Εγώ είμαι κακόπιστος και πιστεύω ότι είχε σχέση με τις ...διακοπές του Εθνάρχη στην Γαλλία. Αλλά δεν νομίζω ότι κάναμε εισαγωγές χαρτιού από την Γαλλία, και η ΣΟΦΤΕΞ είναι άλλη περίπτωση, και φάνηκε στην τελευταία της ιδιωτικοποίηση:


3. Ξανά το ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, που συνέχισε τις "δουλειές" που ξεκίνησαν επί Μητσοτάκη του Α' του Ελευθερωτή: Η Εμπορική του Ανδρεάδη σε Γάλλους, Η ΑΓΕΤ του Τσάτσου σε Γάλλους (μέσω Ιταλών, το καρτέλ είναι ...διακριτικό), τα Ναυπηγεία ...μύλος (χάσαμε τον γιο ενός εφοπλιστή που ακούμπησε την Ελευσίνα, είχαμε χάσει τον Βρανόπουλο που ακούμπησε την ΑΓΕΤ, κάτι τσίμπησε η τότε χρεοκοπημένη HDW από τα άλλα Ναυπηγεία) και η ΣΟΦΤΕΞ? Από βραδύς την είχαν για μια διεθνή χαρτοβιομηχανία που θα έκανε και θα έδειχνε, το πρωί την είχαν δώσει σε κάποιον Νισσίμ, που έλεγε το Βήμα τι πανίσχυρος που ήταν.

Το αποτέλεσμα? Πάει η ΣΟΦΤΕΞ (όχι τώρα, επί Αρσένη). Πάει η ΑΓΕΤ (δεν υπάρχουν πια και μεγάλα έργα, τα χρωστάμε), έχει κάτι γερανούς στην Ελευσίνα και στον Σκαραμαγκά. Βασικά, πάει το μεταπολεμικό Κεφάλαιο, είτε φταίει αυτό, είτε εγώ, είτε το πετρέλαιο, είτε οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι εισαγόμενων προϊόντων, είτε η παγκοσμιοποίηση. Γιατί να φτιάχνουμε χαρτί, ή ντομάτες, ή μακαρόνια, ή τυρί, ή εφοπλιστές όταν μπορούμε να τα εισάγουμε? Ναι, ξέρω, θα μου πείτε ότι προωθώ μοντέλο Αλβανίας, ή Βόρειας Κορέας... Όπως στην Ελλάδα του 1960...

Τι θα κάνουμε βρε παιδιά σε αυτή την χώρα, σε 5, 15, 25 χρόνια? Μην αρχίσετε το "θα γίνουν επενδύσεις" γιατί θα γελάσω... Μάλλον θα μετακομίσουμε, όσοι δεν αποδημήσουμε... Ακούω ότι ζητάνε γιατρούς, νοσοκόμες, μηχανικούς, δακτυλογράφους, διαχειριστές μεταναστών κλπ... στην Κεντρική Ευρώπη.

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου