Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Το περιβόλι του μπαρμπα-Γιώργου βρισκόταν ακριβώς κατω από τη βρύση του χωριού και το τρεχούμενο νερό περνούσε αναγκαστικά λόγω της κλίσης του εδάφους μέσα από το περιβόλι του. Ο μπαρμπα-Γιώργος και μερικοί άλλοι περιβολάρηδες ήταν οι τυχεροί του χωριού, γιατί ευνοούνταν οι κήποι τους από τη θέση τους κάτω από τη βρύση. Οι άλλοι ένιωθαν το άδικο αλλά δεν ήξεραν τί να κάνουν. Αυτό που τους πείραζε περισσότερο ήταν η μιζέρια των ευνοημένων περιβολάρηδων, ιδίως του μπαρμπα-Γιώργου που δεν έδινε σε κανέναν ούτε μια ντομάτα ή ένα αγγουράκι.
Μια μέρα συναντήθηκαν όλοι οι αδικημένοι κηπουροί και κατέστρωσαν το παρακάτω σχέδιο για να δώσουν ένα μάθημα στο μπαρμπα-Γιώργο. Διέδωσαν ότι τάχα κοντά στο περιβόλι του ακουγόταν τη νύχτα οργισμένες φωνές από τις "καλότυχες", όπως έλεγαν τις "νεράϊδες", που κατ' ευφημισμόν ο λαός τις λέει "καλομοίρες", γιατί τις φοβάται.
Κάθε φορά ρωτούσαν τον μπαρμπα-γίωργο, αν άκουσε τις φωνές τους.
- Κάτι άκουσα, είπε ο μπαγμπαγιώργος, που έγινε ευαίσθητος στους νυχτερινούς ήχους. Ώσπου του έγινε βεβαιότητα ότι κάποιο σκούξιμο από κανένα ζουλάπι της νύχτας ή κάποιο φύσημα του αέρα δεν ήταν παρά οι φωνές των "καλότυχων".
Όταν η παρέα βεβαιώθηκε ότι ο μπαρμπα-Γιώργος πίστεψε ότι με την συμπεριφορά του, έκανε να θυμώσουν οι καλότυχες, του υπέβαλαν την επιθυμία να κάνει κάτι να τις εξευμενίσει, να δίνει κάτι στον κόσμο και να μην κρατάει τα κηπευτικά του τυχερού κήπου μόνο για τον εαυτό του.
Μια νύχτα αφού βεβαιώθηκαν ότι ο μπαρμπα-γιώργος το μόνο όπλο που έχει για την προστασία του από τους κλέφτες είναι η μαγκούρα του, έβαλαν μαξιλάρια στις πλάτες τους για να τις φυλάξουν από τις ξυλιές, τυλίχτηκαν με άσπρα σεντόνια και μπήκαν στον κήπο του μπαρμπαγιώργου και τα μάζεψαν όλα. Το χωριό απέδωσε την καταστροφή στην οργή των νεράϊδων κι ο μπαρμπα-γιώργος που το πίστεψε έδινε κατόπιν σε όλο τον κόσμο: Ελάτε να σας δώσω καμιά ντομάτα, κανένα αγγουράκι.
moschoblog.blogspot.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου