Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Ο Πλάτων πίστευε ότι πρέπει να ζητάμε τη βοήθεια του Θεού σε όλα τα πράγματα, ακόμα και στα ελάχιστα. Γιατί άραγε; Μια απάντηση είναι, για να μην γίνεται τίποτα χωρίς το Θεό.
Ο φιλόσοφος Νικόλας Κουζάνος (Γερμανία 1401-Ιταλία 1464) πίστευε ότι η απόλυτη απομάκρυνση του Θεού, είναι συγχρόνως παρουσία Του σε όλα τα πράγματα.
Ο Κουζάνος φαίνεται ότι προχώρησε στη σκέψη του Πλάτωνος. Άλλωστε λέγεται πως η ευρωπαΪκή φιλοσοφία δεν είναι παρά σχόλια στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη.
Προχώρησε τη σκέψη του Πλάτωνα, γιατί αν σε όλα τα πράγματα και στα πιο ελάχιστα θυμούμαστε το Θεό, ο Θεός είναι παρών, όσο μακριά κι αν είναι. Η θύμηση του ονόματος του Θεού είναι παρουσία του Θεού κοντά μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον άνθρωπο. Όταν αναφέρουμε το όνομά του, ο άνθρωπος είναι παρών. Με αυτό το πνεύμα λέγεται ότι "το όνομα είναι ο άνθρωπος" nomen e homem.
Η μητέρα του Αυτοκράτορος του Βυζαντίου Λέοντος Γ΄του Σοφού, επαναλάμβανε συνεχώς το όνομα του υιού της, για να νιώθει την παρουσία του: Λέων μου, Λέων, Λέων.
Κι όταν είμαστε σωματικά παρόντες κι όταν βρισκόμαστε ένας εδώ κι ο άλλος στην άλλη άκρη του κόσμου , πνευματικά επικοινωνούμε μεταξύ μας. Πνευματικά νιώθουμε ο ένας την παρουσία του άλλου. Για να νιώσουμε την παρουσία του άλλου δεν είναι ανάγκη, να τον κρατάμε διαρκώς στην αγκαλιά μας. Η επιδερμίδα είναι το όριο που χωρίζει τον έναν από τον άλλον.
Μπορεί δύο να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι και πνευματικά ο ένας να βρίσκεται στην Ελλάδα κι ο άλλος στην Αμερική. Και το αντίθετο δύο ΄άνθρωποι μπορεί να νιώθουν κοντά ο ένας στον άλλον και σωματικά να βρίσκονται μίλια μακριά.
Το πάν είναι να θυμούμαστε τους ανθρώπους που αγαπάμε. Όχι σαν εκείνη τη γυναίκα που είπε στον άντρα της: "Τόσο που σ' αγαπούσα, άντρα μου, ξέχασα και τ' όνομά σου."!
moschoblog.blogspot.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου