Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Ποια είναι η χώρα της ΕΕ που έβαλε πολλά αιολικά και ΔΕΝ θα πιάσει το στόχο μείωσης "αερίων του θερμοκηπίου" το 2020;

Η "καλή" μας ΕΕ, μαντέψτε με τίνος πρωτοβουλία, έχει επιβάλει σ' όλες τις χώρες-μέλη δεσμευτικούς στόχους μείωσης εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου", εισαγωγής ΑΠΕ και ενεργειακής αποδοτικότητας για το χρονικό ορίζοντα του 2020. Για την Ελλάδα οι στόχοι είναι η περίφημη πολιτική 20-20-20, με βάση την οποία, όπως εφαρμόστηκε, η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα καταντήσει να καίει πολύ απ' το πανάκριβο και 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο, προκειμένου να έχει ηλεκτροδότηση. Ή να εισάγει ηλεκτρισμό απ' το λιγνίτη των Σκοπίων, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, καθώς οι πολιτικοί μας είναι είτε παντελώς ανίκανοι ν' αντιληφθούν τη σημασία του να υπάρχει εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή από εγχώριο λιγνίτη είτε εντελώς λαμόγια.

Για τις άλλες χώρες καθορίστηκαν ανάλογοι στόχοι και πλέον, όσο πλησιάζουμε στο 2020, όλο και χειρότερη παρουσιάζεται η κατάσταση με την "ενεργειακή μετάβαση" μιας μεγάλης Ευρωπαϊκής χώρας: μια νέα μελέτη δείχνει πως θα χάσει το στόχο μείωσης εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου" για το 2020 κατά σχεδόν 120 εκατ. τόνους "ισοδύναμου" CO2, μια ποσότητα που είναι μεγαλύτερη απ' τις συνολικές ετήσιες εκπομπές της Ελλάδας από όλες τις πηγές (το 2013 ήταν 105,1 εκατ. τόνοι "ισοδύναμου" CO2 σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΟΗΕ). Αυτά για να καταλαβαίνουμε πως οι χρεοκοπημένοι καλούνται "να σώσουν τον πλανήτη", την ίδια ώρα που οι πλούσιοι Γερμανοί κάνουν σκέτη προπαγάνδα, - προφανώς πληρωμένη. Ίσως αυτή την υποκρισία να είδε ο Τραμπ και ν' απέσυρε τις ΗΠΑ απ' τη Συμφωνία-Παρωδία του Παρισιού.


Τη μελέτη ετοίμασε το γνωστό Agora-Energiewende και την παρουσίασε στις αρχές του μήνα. Η ουσία φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, οι εκπομπές το 2009 ήταν 907 εκατ. τόνοι "ισοδύναμου" CO2 και μετά από επτά (7) χρόνια, το 2016, ήταν ...906 εκατ. τόνοι "ισοδύναμου" CO2, όταν το 2020, που είναι σε μόλις 4 χρόνια, θα πρέπει να έχουν μειωθεί σε 750 εκατ. τόνους "ισοδύναμου" CO2. Δηλαδή χρειάστηκαν επτά χρόνια για να μειώσουν τις εκπομπές κατά ένα εκατ. τόνους "ισοδύναμου" CO2 και στα επόμενα 4 πρέπει να τις μειώσουν κατά ΕΚΑΤΟΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΞΙ (156) εκατ. τόνους. Αυτό προφανώς ΔΕΝ γίνεται κι αν το βάλουν στα "στοιχηματζίδικα" ούτε 1,01 απόδοση δεν θα δίνει, για τέτοιο "σιγουράκι" μιλάμε.

Ο μόνος τρόπος για να προλάβουν να πετύχουν το στόχο του 2020 είναι να κλείσουν τα λιθανθρακικά τους εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, ενδεχομένως και κάποια λιγνιτικά, και να τα υποκαταστήσουν με ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο. Αλλά αυτή η λύση είναι πανάκριβη, θα κάνει τη Γερμανική οικονομία μη ανταγωνιστική σε σχέση με τις ΗΠΑ και κανείς δεν τη συζητά σοβαρά. Αντίθετα, παραμονές ομοσπονδιακών εκλογών, όπου όλοι τρολάρουν όλους, η θυγατρική της μεγάλης Ε.ΟΝ Uniper είπε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυναρμολογήσει εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με αέριο από τη Γερμανία και να τα επανασυναρμολογήσει στη Βρετανία! Να άλλη μια συνέπεια της καλπάζουσας ηλιθιότητας των πολιτικών, που έχει διαταράξει ανεπανόρθωτα την ηλεκτροπαραγωγή στην ΕΕ, με σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τους πολίτες.

greeklignite.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου