Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Εορτές και εορτασμοί

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η λέξη «εορτάζω» προέρχεται από το ομηρικό ρήμα «αρετάω» που σημαίνει ασκώ τις αρετές. Εννοείται ότι η παγκοσμιοποίηση μάλλον αρνείται κάθε ομοιότητα με τα ιερά και τα άγια.Η παγκοσμιοποίηση γι' αυτό το λόγο ονομάζει τις "εορτές" της "ημέρες", "ημέρα του πατέρα" "ημέρα της μητέρας" κ.ά.Ούτε εορτάζει ποτέ ούτε εορτές διαθέτει. Ως προς την ιδιότητα της παγκοσμιότητος,επειδή παγκόσμιο είναι κάτι που ισχύει σε όλο τον κόσμο, η καταχρηστικώς λεγόμενη παγκοσμιοποίηση δεν έχει την έννοια ότι ισχύει αναγκαστικώς παντού.

Στη χώρα μας π.χ. η παγκοσμιοποίηση δεν είναι υποχρεωτική όπως είναι όλα τα έθιμα, εκεί όπου ισχύουν και μάλιστα με τόση δύναμη, ώστε να είναι υπεράνω των νόμων. Σε περίπτωση σύγκρουσης εθίμου και νόμου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του πολιτισμένου κόσμου, υπερισχύει το έθιμο. Το έθιμο καταργεί νόμον, ενώ ο νόμος δεν καταργεί το έθιμο.

Τα δικαστήρια ερμηνεύουν τους νόμους σύμφωνα με τον πολιτισμό του λαού και όχι κόντρα στον πολιτισμό του, εννοείται στις χώρες, που έχουν πολιτισμό. Διατάξεις του νόμου, οι οποίες προσκρούουν στην ισχύ εθίμου, κηρύσσονται από τα δικαστήρια, ως αντισυνταγματικές και γι’ αυτό είναι άκυρες και δεν ισχύουν πουθενά.

Ποιες χώρες έχουν πολιτισμό, είναι ερευνητέο. Οπωσδήποτε δεν πρέπει να θεωρείται πολιτισμένη κάθε χώρα, επειδή διαθέτει τεχνικό πολιτισμό και κατασκευάζει μεταξύ των άλλων, όπλα ολοκληρωτικής καταστροφής, ατομικά, πυρηνικά, όπλα χημικού και βιολογικού πολέμου.

Η επιστήμη, η τεχνολογία, και το εμπόριο συνεργάζονται στην κατασκευή και στο εμπόριο, τέτοιων καταστροφικών όπλων και μάλιστα στηρίζεται και ολόκληρη η οικονομία στην κατασκευή και στο εμπόριό τους. Και το ακόμα χειρότερο, τα κράτη αυτά, εμποδίζουν την ειρήνη, για να υπάρχει πάντα ζήτηση των όπλων, εξαιτίας του φόβου, που προκαλούν. Αυτός είναι και ο σπουδαιότερος λόγος, που τα κράτη αρνούνται να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης και αφοπλισμού, κόντρα στην έννοια και στην ουσία του πολιτισμού.

Ο πολιτισμός ονομάζεται με αυτό το όνομα από την πόλι, τον χώρο, δηλαδή, όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται με σκοπό, να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Πώς είναι δυνατόν να είναι πολιτισμός, η επιστήμη, τη τεχνολογία και το εμπόριο των όπλων μαζικής καταστροφής να είναι η βάση της οικονομίας ενός κράτους, κι αυτό να έχει την αξίωση, να θεωρείται από την παγκόσμια κοινότητα, πολιτισμένο.

moschoblog.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου