Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Η βιταμίνη Β ασπίδα προστασίας ενάντια στον καρκίνο

Οι άνθρωποι, ακόμα και οι καπνιστές, που έχουν άφθονη βιταμίνη Β στο αίμα τους, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων,
 σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Αν και οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι ακόμα δεν έχουν αποδείξει πως υπάρχει άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στη βιταμίνη Β και στον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, είπαν ότι τα ευρήματά τους πιθανώς εξηγούν σε ένα βαθμό γιατί κάποιοι καπνιστές δεν παθαίνουν καρκίνο του πνεύμονα, ενώ αντίθετα τον παθαίνουν κάποιοι μη καπνιστές ή πρώην καπνιστές.

Η μελέτη, υπό τον δρα Πολ Μπρέναν της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο με έδρα στη Λιόν της Γαλλίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του
Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC. Στην έρευνα υπήρξε και ελληνική συμμετοχή με τους επιστήμονες Δημήτρη Τριχόπουλο, Αντωνία Τριχοπούλου και Παναγιώτα Λάγιου.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα ιδίως της βιταμίνης Β6, αλλά και του αμινοξέος της μεθιονίνης (η οποία περιέχεται στις περισσότερες πρωτεΐνες) μειώνουν τουλάχιστον στο μισό τον κίνδυνο για καρκίνο (κατά μέσο όρο τον μειώνουν σε ποσοστό 60%, όταν συνυπάρχουν και οι δύο ευεργετικοί παράγοντες). Οι ουσίες αυτές υπάρχουν, μεταξύ άλλων, στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά, στα ψάρια και στο κρέας ή μπορούν να ληφθούν ως συμπλήρωμα της διατροφής με χάπια.

Η έρευνα, που μελέτησε σχεδόν 400.000 άτομα σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες για περισσότερα από οκτώ χρόνια, συμπεριέλαβε καπνιστές, μη καπνιστές και πρώην καπνιστές. Ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες κάπνιζαν ή όχι, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη παρουσία Β6 και μεθιονίνης στο αίμα προστατεύει τους πνεύμονες από την εμφάνιση καρκίνου. Πολλοί λιγότεροι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β και του αμινοξέος ανέπτυξαν αυτής της μορφής τον καρκίνο στη διάρκεια της πολυετούς έρευνας σε σχέση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα Β6 και του αμινοξέος.

Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι να κόψει κανείς το κάπνισμα. Επίσης ανέφεραν ότι είναι ακόμα πρόωρο να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι η λήψη βιταμινών προσφέρει πρόσθετη προστασία. Όπως είπαν, τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης μπορεί απλώς να αντανακλούν ένα πιο υγιεινό στιλ ζωής και συνεπώς η μείωση του κινδύνου του καρκίνου μπορεί να μην οφείλεται τελικά στις ίδιες τις βιταμίνες ή πάντως όχι μόνο σε αυτές.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες τόσο για να βεβαιωθούν ότι τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Β στη διατροφή όντως μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, όσο και για να καταλάβουν γιατί αυτό μπορεί να συμβαίνει, σύμφωνα με την ελληνικής καταγωγής Παναγιώτα Μήτρου, εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο. Όπως ανέφερε η κα Μήτρου, "είναι σημαντικό να περάσουμε στους καπνιστές το μήνυμα ότι η αυξημένη λήψη βιταμίνης Β δεν είναι -και ποτέ δεν θα είναι- υποκατάστατο για το κόψιμο του καπνίσματος". Πάντως, πρόσθεσε, οι πρώην καπνιστές και όσοι δεν έχουν καπνίσει ποτέ, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας, ξέρουν πλέον ότι μπορούν να κάνουν κάτι θετικό για να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο του καρκίνου του πνεύμονα - πέρα από το να μην καπνίζουν.

Ο επικεφαλής της έρευνας Πολ Μπρέναν τόνισε ότι αν μια επόμενη μελέτη επιβεβαιώσει το συμπέρασμα της δικής του έρευνας, τότε το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι ο καθορισμός του άριστου επιπέδου βιταμίνης Β για την μείωση του κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου παγκοσμίως (18% του συνόλου των θανάτων), αφαιρώντας κάθε χρόνο σχεδόν 1,3 εκατ. ζωές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η πάθηση αποδίδεται σε ποσοστό 90% στο κάπνισμα, υπάρχουν όμως και άνθρωποι που πάσχουν αυτήν, χωρίς ποτέ να έχουν καπνίσει στη ζωή τους ή οι οποίοι το έχουν κόψει εδώ και χρόνια. Περίπου 10% έως 15% των καπνιστών κάποια στιγμή εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα, αν και συχνά πεθαίνουν από κάποια άλλη αιτία σχετική με το κάπνισμα (καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, εμφύσημα κ.α.).

Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ)
http://eimaimama.blogspot.com/2010/09/blog-post_2588.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου