Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Από σουίτα σε σουίτα οι υπουργοί

Πρόκληση στην εποχή της κρίσης
των Μανώλη Γαλάνη και Φρίξου Δρακοντίδη
Η ΑΝΝΑ ΣΤΟ «FAIRFAX» ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ πάνε οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι επιμένουν εν καιρώ οικονομικής κρίσης να διαμένουν σε σουίτες πολυτελών ξενοδοχείων και να απολαμβάνουν ανέσεις πέντε αστέρων στα ταξίδια τους στο εξωτερικό. «Ναι στις θυσίες αλλά όχι για εμάς», φαίνεται ότι είναι η λογική πολλών στο κυβερνητικό σχήμα που, είτε ως φιλοξενούμενοι είτε με λεφτά του Δημοσίου, εξακολουθούν να βιώνουν τη χλιδή και την άνεση της υπουργικής ιδιότητας.

Δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, στη διάρκεια των πρόσφατων επίσημων επισκέψεών τους στις ΗΠΑ επέλεξαν να διαμείνουν σε πανάκριβες σουίτες γνωστών ξενοδοχείων και να χρησιμοποιήσουν ακόμη και λιμουζίνες για τις μετακινήσεις τους.

Ετσι, η κυρία Διαμαντοπούλου πλήρωσε 200 δολάρια για να μεταφερθεί με πολυτελές αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο. Στις υπερπολυτελείς σουίτες του ξενοδοχείου όπου διέμεινε φιλοξενήθηκαν 8 Αμερικανοί πρόεδροι με τις πρώτες κυρίες των ΗΠΑ, αστέρες του Χόλιγουντ και μεγιστάνες του πλούτου.

Βασιλικά κρεβάτια, επιβλητικά σαλόνια, βαριά χειροποίητα έπιπλα, εγχάρακτοι καθρέπτες, πανάκριβες υφασμάτινες επιφάνειες και άφθονη χρήση γυαλιού και μαρμάρου σε αριστοκρατική αρμονία κέρδιζαν την καρδιά της απαιτητικής Τζάκι Κένεντι τις στιγμές που ο σύζυγός της και πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, συζητούσε με τον αδερφό του Ρόμπερτ στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.

Το πεντάστερο «The Fairfax at Embassy Row» στην καρδιά της Ουάσινγκτον και σε απόσταση μιας ανάσας από τον Λευκό Οίκο αποτελεί διαχρονικό σύμβολο ισχύος και πολυτέλειας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η παραπάνω περιγραφή του ξενοδοχείουστέκι του Φρανκ Σινάτρα και του Τζακ Νίκολσον δεν περιέχεται σε κατάλογο επιλεγμένων καταλυμάτων για το κλειστό club του διεθνούς jet set.

Προσθέτει όμως ακόμα μία ζωηρή πινελιά χλιδής, «made in USA», στην ελληνική πολιτική ζωή, καθώς αποτελεί μέρος της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε πρόσφατα στις ΗΠΑ η υπουργός Παιδείας. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η κυρία Διαμαντοπούλου, κατά την τριήμερη παραμονή της στην Ουάσινγκτον, χρησιμοποίησε για «ορμητήριό» της την εντυπωσιακή σουίτα νούμερο 606 του εμβληματικού «Fairfax», που αρκετά συχνά προσφέρει τις υπηρεσίες του στις οικογένειες Μπους και Κλίντον, ενώ στη γοητεία του είχε υποκύψει ακόμα και η «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας κυρία Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η πολυτέλεια αποδεικνύεται τελικά γλυκός πειρασμός για τους Ελληνες υπουργούς, που δεν μπορεί να νικηθεί ούτε από την οικονομική κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές των υπόλοιπων «θνητών» πολιτών αυτής της χώρας. Η άφιξη της υπουργού Παιδείας στο «Fairfax» πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου και κατέλυσε αμέσως στη superior suite 606, εμβαδού αντίστοιχου με ένα τριάρι.

Στο τεράστιο υπνοδωμάτιο της δίχωρης σουίτας των 62 τ.μ. ξεχωρίζει το πραγματικά ανυπέρβλητο κρεβάτι, το οποίο «αγκαλιάζουν» μοναδικά κλινοσκεπάσματα του οίκου Fili D’oro. Τα έπιπλα είναι χειροποίητα, ενώ στο καθιστικό κερδίζει τις εντυπώσεις το σκαλισμένο τραπέζι.

Οσον αφορά στο μεγάλων διαστάσεων μπάνιο, όπου τα πάντα είναι μαρμάρινα, η φροντίδα της υπουργού Παιδείας αφέθηκε στα σίγουρα χέρια των βρετανικών προϊόντων περιποίησης Gilchrist and Soames και στην απαλότητα της γνωστής φίρμας λευκών ειδών Frette. 

Για τις υπερπολυτελείς υπηρεσίες της σουίτας 606 η κυρία Διαμαντοπούλου πλήρωσε το ποσό των 658,38 δολαρίων τη βραδιά, με τον λογαριασμό της τριήμερης διαμονής της να ανέρχεται στα 2.175,12 δολάρια. Επιπλέον, κατέβαλε 103,30 δολάρια στο ιστορικό εστιατόριο του ξενοδοχείου «Jockey Club» και άλλα 76,54 δολάρια για room service. Αγνωστο παραμένει εάν δοκίμασε τη φημισμένη Nancy Reagan’s Chicken Salad, τη σαλάτα κοτόπουλου προς τιμή της συζύγου του πρώην Αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, Νάνσι.

Στο φορτωμένο πρόγραμμα της υπουργού ενδεχομένως οφείλεται και η χρέωση των 200 δολαρίων λόγω καθυστερημένης αναχώρησης, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση δημιουργούν τα 199,98 δολάρια που κόστισε η αμερικανική λιμουζίνα για να τη μεταφέρει στο αεροδρόμιο.

Στο μεταξύ, στο διπλανό δωμάτιο από τη σουίτα της κυρίας Διαμαντοπούλου διέμεινε η ειδική σύμβουλός της, κυρία Εύη Χατζηανδρέου, η οποία τη συνόδευσε στο εξοντωτικό ταξίδι, όπως το χαρακτήρισε η ίδια η υπουργός επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Το superior room με αριθμό 605, αν και είναι σαφώς μικρότερο από την υπουργική σουίτα, δεν υπολείπεται στο ελάχιστο σε πολυτέλεια.

Αλλωστε χαρακτηρίζεται από τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου «παραδοσιακό βασιλικό δωμάτιο», καθώς προσφέρει τις ίδιες ακριβώς ανέσεις με τις σουίτες σε μικρότερο όμως εμβαδό. Το κόστος ανά βραδιά για το δωμάτιο 605 του «Fairfax» ανήλθε στα 429,38 δολάρια και συνολικά 1.288,14 δολάρια για την τριήμερη διαμονή.

Στον λογαριασμό της κυρίας Χατζηανδρέου πρέπει να προστεθούν 281,09 δολάρια, εκ των οποίων 200 για καθυστερημένη αποχώρηση, 60 για λογαριασμό στο «Jockey Club» και 21,09 δολάρια για τηλεφωνήματα.

ΣΤΟ «NEW YORK PALACE» Ο ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ


Περίπου τις ίδιες ημέρες στην περισσότερο κοσμοπολίτικη, σε σχέση με την Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος απολάμβανε από τα παράθυρα της σουίτας του «New York Palace», η οποία του είχε παραχωρηθεί από το Ιδρυμα Ωνάση, τη μοναδική θέα στον καθεδρικό ναό που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο.

Η τιμή για κάθε βραδιά στη συγκεκριμένη σουίτα ανέρχεται στα 1.500 δολ. Ο υπουργός βρισκόταν εκεί προσκεκλημένος του ιδρύματος για τα εγκαίνια έκθεσης. Ο Ελληνας υπουργός είχε ακόμη τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την πολυτελή αίθουσα του γυμναστηρίου και να δοκιμάζει διαφορετικές γαστρονομικές δημιουργίες στα gourmet εστιατόρια του ξενοδοχείου, όπως το «Gilt», το «Palace Gate» και το «Istana».

Τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου ξενοδοχείου χρησιμοποιεί κάθε χρόνο το Ιδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» προκειμένου να φιλοξενεί τους προσκεκλημένους του.Μέχρι και τα spa των μελών της αποστολής είναι σε θέση να πληρώνει, όπως συνέβη πέρυσι, όταν κατά τη διάρκεια της διαμονής του κ. Γερουλάνου κάλυψε και τα 269 δολάρια που στοίχισε το μασάζ του υπουργού. Κύκλοι του Ιδρύματος Ωνάση υποστηρίζουν ότι η φιλοξενία του κ. Γερουλάνου προπληρώθηκε και ο υπουργός θα επιστρέψει τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την πολυτελή διαμονή του στο «New York Palace».

Μένει να δούμε αν ο κ. Γερουλάνος θα πληρώσει από την τσέπη του ή αν τη νύφη θα την πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος…

Ο υπουργός Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη συνοδευόταν από πενταμελή ομάδα συνεργατών του με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Γιολδάση, διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου, την κυρία Κατερίνα Ανέστη, διευθύντρια του γραφείου Τύπου, την καλλίγραμμη νεαρά σύμβουλό του για θέματα σύγχρονης τέχνης, υπεύθυνη και για τις διεθνείς επαφές του, κυρία Αντιγόνη Μοτανίδη, και δυο άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας.

O κ. Γερουλάνος ταξίδεψε στις ΗΠΑ όχι μόνο για τα εγκαίνια της έκθεσης «Ηρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα», αλλά και για επαφές με εκπροσώπους παραγόντων του τουρισμού και Ελληνες της ομογένειας. Μάλιστα πραγματοποίησε και ένα ενδιάμεσο ταξίδι από τη Νέα Υόρκη στο Σικάγο για μία μέρα, σε business class βέβαια.

Τις ανέσεις που προσφέρουν οι σουίτες του «New York Palace» είχαν, πάντως, την ευκαιρία να απολαύσουν, εκτός από τον υπουργό Πολιτισμού, και άλλα πολιτικά στελέχη τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. κυρία ΔιονυσίαΘεοδώρα Αυγερινοπούλου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Μάγια Τσόκλη ήταν μέσα στη λίστα των μελών της αποστολής του ιδρύματος, με την αιτιολογία (οι δύο πρώτοι) ότι συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη έκθεση.

Η «ΑΤΥΧΗΣ» ΣΥΜΠΤΩΣΗ

Ο Παπαδημητρίου του Ιδρύματος Ωνάση κάλεσε τον Γερουλάνο δύο φορές στις ΗΠΑ και εκείνος διόρισε τον αδελφό του διευθυντή στην ΕΡΤ

 Αντώνης Παπαδημητρίου - Παύλος Γερουλάνος. Μια φιλία με κοινά οφέλη που «χτίστηκε» μέσα στα κοσμικά σαλόνια της Αθήνας και στις σουίτες του «New York Palace». Η φιλία μεταξύ του υπουργού Πολιτισμού και του προέδρου του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στον διορισμό του αδερφού του κ. Παπαδημητρίου σε θέσηκλειδί στην ΕΡΤ.

Ο συνθέτης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, με πλούσιο ταλέντο στη μουσική αλλά χωρίς καμία εμπειρία στο μάνατζμεντ, ανέλαβε τη διεύθυνση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με απόφαση του κ. Γερουλάνου στις 28 Σεπτεμβρίου. Λίγες ημέρες μετά, ο υπουργός και ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Ωνάση» ξεκινούσαν για το ταξίδι στη Νέα Υόρκη...

Ηταν η βδομάδα στη διάρκεια της οποίας η Ακρόπολη πολιορκούνταν από τους απεργούς συμβασιούχους και τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Τις εικόνες ντροπής που έκαναν τον γύρο του πλανήτη πιθανόν να τις παρακολούθησε και ο ίδιος ο υπουργός στη δορυφορική τηλεόραση του ξενοδοχείου.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο ταξίδι είχε πραγματοποιήσει και πέρυσι ο κ. Γερουλάνος, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», όταν το Ιδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» πλήρωσε για τις τέσσερις μέρες φιλοξενίας του υπουργού στο ίδιο ξενοδοχείο συμπεριλαμβανόμενων και των υπηρεσιών SPA που χρησιμοποίησε 8.567 δολάρια, καθώς και 7.192 δολάρια για τη φιλοξενία της μητέρας του υπουργού. 

Η κυρία Αιμιλία Γερουλάνου ήταν άλλωστε ο λόγος για τον οποίο ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή και σε επίσημο επίπεδο ο γιος της με τον κ. Αντώνη Παπαδημητρίου πριν από περίπου έναν χρόνο. Μια συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα και είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει ο υπουργός τη συμπάθεια του προέδρου και λίγο καιρό μετά να ακολουθήσει το πρώτο κάλεσμα για το καθιερωμένο ταξίδι που πραγματοποιεί το ίδρυμα κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη.

Η κυρία Γερουλάνου είχε συνεργαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν με τον κ. Αντώνη Παπαδημητρίου. Μάλιστα πέρσι ήταν συνδιοργανώτρια στην έκθεση του ιδρύματος με θέμα τον Ελ Γκρέκο. Ποιος υπουργός Πολιτισμού άλλωστε δεν θα ήθελε να αναπτύξει δεσμούς φιλίας και μάλιστα ισχυρούς με τους ανθρώπους του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι το ίδρυμα παραμένει παρά την οικονομική κρίση η μοναδική και αξιόπιστη δεξαμενή χρημάτων για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και όχι μόνο.

Οσον αφορά στην αναβάθμιση του συνθέτη κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου από συντονιστή του Τρίτου Προγράμματος σε γενικό διευθυντή του κρατικού ραδιοφώνου, ο αδελφός του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση προσπαθεί να αφήσει το στίγμα του. Λέγεται ότι πρότεινε στους υπεύθυνους του προγράμματος της ΕΡΑ ΣΠΟΡ να προβάλλουν αθλήματα όπως το χόκεϊ και η ιππασία και συνέστησε στους sportscasters κατά τα διαλλείματα των ποδοσφαιρικών αγώνων να παίζουν Χατζιδάκι! Τυχαίο;
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=87127

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου