Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Οι ΑΠΕ είναι κατά 75% αέριο... σίγουρο πράγμα...

Ανησυχεί η Κυβέρνηση, και η Βιομηχανία, και τα Αειφόρα Τρωκτικά από το πετρέλαιο; Καλά να πάθουν. Η Αμερική έζησε ουρές και κλειστά βενζινάδικα το 1979, αλλά είχε ρεύμα από κάρβουνο (και ατυχώς, τότε, πετρέλαιο).

Εμείς βασίζουμε ενεργειακή πολιτική σε αέριο. Μέχρι πριν 2 μήνες, σοβαρά άτομα μου έλεγαν ότι είναι και θα μείνει φθηνό. Το αέριο έχει εγγενές γεωπολιτικό ρίσκο. Αίγυπτος, Μπαχραίην, Λιβύη, Αλγέρι, Κατάρ, Αλ Μαμλικ αλ Αραμπίγια αλ Σαουντία... Αν θέλετε, δηλαδή να μιλήσουμε για externalities... Που δεν είστε βλάκες, βλέπετε την δυστοκία με την Ελληνική ΑΟΖ.

Οι ΑΠΕ, την στιγμή που θα πάψουν να είναι ακριβές εικαστικές παρεμβάσεις στα βουνά μας, θα είναι, βασικά, αέριο. Αεριάδες είναι αυτοί που σπονσοράρουν την ΕΛΕΤΑΕΝ και τα πράσινα καθικάκια, δεν είναι μόνο η Vestas και η Siemens.

Αν είχαμε 2.000 MW εγκατεστημένα αιολικά (που φαντάζονται τα Πράσινα Σούργελα), και αν τολμούσαμε να βασιστούμε σε αυτά για ηλεκτροπαραγωγή, θα το έχετε πλέον εμπεδώσει, το 25% του χρόνου θα ήταν αιολικά, και το 75%, βασικά αέριο (και δεν πειράζει που απλοποιώ). 75% αέριο. Χωρίς αέριο, τα αιολικά θα ήταν 100% άχρηστα (και πεταμένα λεφτά και πεταμένα βουνά).


Πρόφαση για το αέριο είναι τα αιολικά, κύριε Βασιλάκο και κύριε Μαθιουδάκη. Καλό για τους επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν καριέρα από αυτό, αλλά λάθος για την ενεργειακή πολιτική της χώρας ΣΑΣ. Ξέρατε πέρυσι ότι η Λιβύη θα έσκαγε φέτος; Όχι. Ξέρετε πόσο "σταθερό και δημοκρατικό" είναι το Κατάρ ή το Αζερμπαϊτζάν; Χα χα χα.

Και για να μην ξεχνάτε: Το κόστος εγκατάστασης 2.000 αιολικών μεγαβάτ είναι μεγαλύτερο από το κόστος εγκατάστασης 2.000 πυρηνικών μεγαβάτ (άσε τα κάρβουνα)... Και η αιολική μεγαβατώρα είναι ακριβότερηαπό την πυρηνική (και το κάρβουνο δεν σας κάνει παν-ανόητοι).

Αλλά ας επιδοτήσει η ΔΕΗ την επένδυση του Κατάρ... Έτσι μπράβο... λεφτά υπάρχουν... Και το Κατάρ, βράχος!

Η ενεργειακή ανάσα της πράσινης ανάπτυξης από το Κατάρ είναιαπό πέρυσι τον Μάϊο, αλλά φαίνεται ότι έχει καλό φαΐ στο Κατάρ.

 
http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/02/75.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου