Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ενεργειακή πολιτική μετά το τσουνάμι

 

Η Ελληνική ενεργειακή στρατηγική, από τότε που ξεκίνησε η Οικογενειακή υπόθεση είναι βλακώδης.
Όπως έχω ξαναγράψει, το πάντρεμα αλλοπρόσαλλων συμφερόντων δεν είναι ενεργειακός σχεδιασμός. Ούτε είναι η δουλοπρεπής εκτέλεση δήθεν Ευρωπαϊκών εντολών. Ούτε τα συμφέροντα πράσινων τρωκτικών είναι στρατηγική. Ούτε θα γίνει ελκυστικότερος ο λιγνίτης εάν πρώτα τον δυσφημίσεις. Και, επιμένω, μέσα σε όλα αυτά, οι ΑΠΕ είναι ένα ενεργειακό "τίποτα" (αλλά απαιτούν αέριο). Εάν έχουμε πολλές ΑΠΕ, με διαθεσιμότητα 20 και 25%, σημαίνει ότι κατά 75 ή 80% πρέπει να αναβοσβήνουμε μονάδες αερίου (ή, πιο φτηνό, να αφήνουμε αναμμένες τις μονάδες κάρβουνου, που δεν αναβοσβήνουν, και να μην το λέμε).


Και μαντέψτε τι θα κάνει το φυσικό αέριο μετά το τσουνάμι... Αέριο, γενικά, υπάρχει, αλλά εκτός εάν είσαι ...Κατάρ, δεν προσφέρεται για ισχύ βάσης. Αέριο υπάρχει επειδή ο κόσμος είναι σε ύφεση, και όταν δεν είναι σε ύφεση κάνει και κάτι σκαμπανεβάσματα να τρελαίνεσαι. Μετά το τσουνάμι, οι Αζέροι σίγουρα θα μας προτιμήσουν, και οι Γάλλοι στην Λιβύη περιμένουν να επικρατήσει η ...Δημοκρατία για να έχουμε απρόσκοπτο αέριο εμείς στην Ρεβυθούσα.

 

Όσο το αέριο είναι σκέτο πολιτικό ρίσκο, το κάρβουνο δεν έχει πολιτικό ρίσκο . Και το κάρβουνο θα ανέβει. Και όσο ανεβαίνει το αντιπυρηνικό κλίμα, τόσο περισσότερο. Εάν θέλουμε ρεύμα, πρέπει να θέλουμε ισχύ βάσης, και ισχύ αιχμής. Η ισχύς βάσης είναι ή κάρβουνο (ή λιγνίτης) ή πυρηνική. Το έχω ξαναπεί, εάν είμαστε πλούσιοι, δεν με ενοχλούσε η πυρηνική. Αλλά επειδή είμαστε φτωχοί, προτιμώ το κάρβουνο. Για ισχύ αιχμής υπάρχουν τα Υ/Η και το αέριο. Τα αιολικά δεν είναι ούτε ισχύς βάσης, ούτε ισχύς αιχμής. Είναι απάτη που παπαγαλίζουν 2-3 περιθωριακοί, για να δουλεύουν χωματουργοί και πλασιέ. Απάτη πληρωμένη όμως από κόσμο που δεν αντέχει, απάτη σε βάρος της βιομηχανίας, απάτη σε βάρος του τουρισμού, απάτη σε βάρος του ελάχιστου παρθένου τοπίου που μας έχει απομείνει.

 

Και μην το ξεχνάτε... 100.000 αιολικά μεγαβάτ ΔΕΝ μπορούν να υποκαταστήσουν 1.000 συμβατικά μεγαβάτ -- εκτός εάν μάθουμε να μην έχουμε πάντα ρεύμα. Και κάθε αιολικό ή φωτοβολταϊκό μεγαβάτ που μπαίνει στην χώρα μας, είναι σκέτα πεταμένα λεφτά, και όσο πιο πολλά βάλουμε,τόσο πιο πολλά λεφτά πετάμε. Να αφήσουμε τους Γερμανούς να τα βάλουν, αυτοί ξέρουν, και τα θέλουν (χαχαχάαα, περιμένετε και θα δείτε).

Το τελευταίο γράφημα είναι από την μελέτη της Ε.ΟΝ. Με προγραμματισμό όλη η καμπύλη μπορεί να μετατεθεί λίγο προς τα πάνω, δηλαδή το "5%" να γίνει 7% ή 8%... αλλά diminishing returns. Το απόκομμα της "Ε" από εδώ. Οι Financial Times εδώ. Τα γραφήματα για το ευρωπαϊκό αέριο και το αμερικανικό LNG εδώ και εδώ. Το κάρβουνο, από εδώ.

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/03/blog-post_6155.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου