Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Την ψευδο-ελευθερία δεν την υπερασπίζεται κανείς

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Οι διώκτες για να κάνουν τους ανθρώπους δούλους με τη θέλησή τους διαστρεβλώνουν την ελευθερία. Δεν την πολεμούν. Αν την πολεμούσαν θα βρίσκονταν υπερασπιστές να την υπερασπιστούν. Την ψευδο-ελευθερία κανείς δεν θα την υπερασπιστεί.

Το καθήκον καθενός από εμάς είναι να νιώσει την καλή ανησυχία για την ακριβή γνώση της πραγματικής ελευθερίας. Είμαστε πραγματικά ελεύθεροι; H είμαστε σαν υπνωτισμένοι και δεν ξέρουμε που βρισκόμαστε, τι κάνουμε και γιατί;

Μόνο ο θάνατος μας εξισώσει με όλους τους ανθρώπους: “Άραγε τις έστι, βασιλεύς ή στρατιώτης, πλούσιος ή πένης, δίκαιος ή αμαρτωλός.” Αλλά ας μην περιμένουμε από το θάνατο για να νιώσουμε ότι είμαστε άνθρωποι ανάμεσα σε ανθρώπους. Περιμένουμε η ζωή μας να είναι ανθρώπινη. Αυτή είναι η ελευθερία μας και δεν θα την έχουμε αν δεν την υπερασπιστούμε από αυτούς που την νοθεύουν, τη διαστρεβλώνουν, την υποσκάπτουν και την υποκαθιστούν με την ψευδο-ελευθερία τους.

Αν δεν υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας, τον αυτοσεβασμό, την αυτοεκτίμηση, τις πνευματικές αξίες μας, τα δικαιώματά μας σημαίνει ότι δεν είμαστε ελεύθεροι . Ελευθερία είναι να αγωνίζεσαι για την ελευθερία. Η δήθεν ελευθερία που έχουμε τώρα είναι ψευδο-ελευθερία. Κανείς δεν υπερασπίζεται την ψευδο-ελευθερία. Οι διώκτες είναι ήσυχοι όσο ο κόσμος δεν αγωνίζεται για την πραγματική ελευθερία του. Είναι βέβαιοι ότι με την Εκπαίδευση των τελευταίων ετών ολοένα και λιγότεροι γνωρίζουν τη διαφορά.

Οι διώκτες της εποχής του Χριστού, οι αρχιερείς και οι γραμματείς φοβούνταν το λαό. Δεν επιτίθενται ευθέως κατά του Ιησού και της διδασκαλίας Του. Όχι μόνο δεν επιτίθενται αλλά εγκωμιάζουν Αυτόν και τη διδασκαλία Του. Ένα παράδειγμα απ΄ το ευαγγελικό κείμενο: “Τω καιρώ εκείνω, εζήτουν οι αρχιερείς και οι γραμματείς επιβαλείν επί τον Ιησούν τας χείρας εν αυτή τη ώρα, και εφοβήθησαν τον λαόν. (…) Απέστειλαν εγκαθέτους, υποκρινομένους …. Και επηρώτησαν αυτόν λέγοντες. Διδάσκαλε, οίδαμεν (γνωρίζουμε ) ότι ορθώς λέγεις (…) και την οδόν του Θεού διδάσκεις. έξεστιν ημίν δούναι φόρον Καίσαρι ή ου; (Πρέπει να πληρώνουμε φόρο στον Καίσαρα ή δεν πρέπει;)

Ακόμα ένα παράδειγμα από την Β΄Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους, στην οποία ο Απόστολος διακρίνει την αληθινή ελευθερία από την ψευδο-ελευθερία, διακηρύττει την πίστη του στην Ανάσταση. Πρέπει να νιώθουμε μετρημένη θλίψη για τη φθορά του εξωτερικού ανθρώπου και να χαιρόμαστε γιατί ο εσωτερικός άνθρωπος ανανεώνεται μέρα με την ημέρα, όταν έχουμε το νου μας στα ανώτερα, στα μη βλεπόμενα, στα πνευματικά.

http://moschoblog.blogspot.com/2011/03/blog-post_29.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου